Η Ταινία Lego

3,5

Ευρηματική σε σεναριακές ιδέες, σινεφίλ αναφορές και σαρκαστικό χιούμορ «αντιεξουσιαστική» περιπέτεια για ανήλικους (και όχι μόνο).

Η Ταινία Lego

Ο εργάτης κατασκευών Έμετ, μια τυπική μινιατούρα Lego, θεωρείται ύστερα από μια σειρά συμπτώσεων ηγέτης της αντίστασης ενάντια στα σχέδια ενός προέδρου-δικτάτορα, ο οποίος σκοπεύει να συγκολλήσει μόνιμα ολόκληρο το Lego-σύμπαν. Ευρηματική σε σεναριακές ιδέες, σινεφίλ αναφορές και σαρκαστικό χιούμορ «αντιεξουσιαστική» περιπέτεια για ανήλικους και όχι μόνο.

Η Ταινία Lego - εικόνα 1

Tι άλλο θα μπορούσε να βασιλεύει σε μια Lego-κοινωνία εκτός από μια απέραντη ομοιομορφία και μια καθημερινότητα βασισμένη σε σαφείς οδηγίες χρήσης; Ο Έμετ, ένας καλοσυνάτος εργάτης κατασκευών και ακόμη μία φιγούρα Lego ανάμεσα σε αμέτρητες παρόμοιες, νιώ­θει απόλυτα ασφαλής σε αυτό το περιβάλλον, στο οποίο οι πάντες τραγουδούν, καθώς βάζουν χαρούμενοι το ένα τουβλάκι πάνω στο άλλο, «Everything is awesome». Ο Μεγιστάνας (president Business επί το αγγλικότερο), διευθύνων σύμβουλος ενός ομίλου επιχειρήσεων που ελέγχει κάθε προϊόν ή δραστηριότητα και απόλυτος δικτάτορας του πλαστικού αυτού μικρόκοσμου, φροντίζει ώστε τα πάντα να δουλεύουν απρόσκοπτα και με απόλυτη τάξη, έχοντας όμως ένα κρυφό, διαβολικό σχέδιο που θα επιβάλει την απόλυτη ακινησία: να συγκολλήσει τα πάντα με το παντοδύναμο όπλο του Kragle.
Ξεκινώντας από το διάσημο παιχνίδι κατασκευών, οι δημιουργοί του «Βρέχει Κεφτέδες» και σκηνοθέτες του «21 Jump Street» Φιλ Λορντ και Κρίστοφερ Μίλερ χτίζουν ένα πειθαρχημένο και ολοκληρωτικό σύμπαν με άμεσες αναφορές στην κοινωνία της κατανάλωσης, των μονοπωλίων και της μονόδρομης πληροφόρησης. Μια αλά «Matrix» πραγματικότητα, στο πιο χαζοχαρούμενο και πολύχρωμο, η οποία κουβαλά αναπόφευκτα μέσα της και τον «Εκλεκτό», αυτόν που η προφητεία προβλέπει πως θα ηγηθεί της επανάστασης και θα επαναφέρει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Όταν λοιπόν ο Έμετ βρίσκει τυχαία το «μαγικό» Τουβλάκι της Αντίστασης, περνά παρά τη θέλησή του στην παρανομία, γνωρίζει τη Ζόρικη, το αμόρε της Μπάτμαν κι ένα σωρό άλλους υπερήρωες, τον σοφό και τυφλό Βιτρούβιο, αλλά και παράλληλα σύμπαντα – μέχρι το υπέρτατο ον πίσω από όλα αυτά, τον Άνθρωπο του Επάνω Πατώματος.

Η Ταινία Lego - εικόνα 2

Χωρίς να ξεφεύγει από τη δοκιμασμένη animation συνταγή της χιουμοριστικής περιπέτειας με μηνύματα, η «Ταινία Lego» εντυπωσιάζει με τη σοφά μελετημένη ισορροπία θεαματικής διασκέδασης κι ευρηματικών αναφορών στη γύρω μας καθημερινότητα. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μάλιστα, κάποιες από αυτές θα μοιάζουν βγαλμένες από σοσιαλιστικό μανιφέστο. Η «αρχιτεκτονική» λογική των Lego αξιοποιείται σεναριακά αλλά και δραματικά, ενώ η εμπλοκή ηρώων της ποπ κουλτούρας στη δράση –από τον Σούπερμαν και τον Χαν Σόλο μέχρι τον Ντάμπλντορ και τον Γκάνταλφ– υπογραμμίζει έξυπνα πως οτιδήποτε εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας δεν είναι παρά ένα κατασκευασμένο θέαμα­, κάτι που φανερώνεται αποκαλυπτικά­ όταν εμφανίζεται στην τελική ανατροπή της πλοκής ο Άνθρωπος του Επάνω Πατώματος. Φαντασία και πραγματικότητα αλλά και παιδική αθωότητα κι ενήλικος κομφορμισμός συγκρούονται με χάρη, καθώς οι κινηματογραφικές αναφορές δίνουν τον κωμικό τόνο («Release the Kragle!») και το χάπι εντ επιβάλλεται έπειτα από ένα αναπόφευκτο διδακτικό λογύδριο περί ατομικής ιδιαιτερότητας κι ελευθερίας – αλλά από εδώ και πέρα χωρίς οδηγίες χρήσης.
ΗΠΑ. 2014. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Ταινία Lego

Lego: The Movie
3,5
  • Animation
  • 2014
  • Διάρκεια: 100 '
  • Φιλ Λορντ, Κρίστοφερ Μίλερ

Ο εργάτης κατασκευών Έμετ, μια τυπική μινιατούρα Lego, θεωρείται ύστερα από μια σειρά συμπτώσεων ηγέτης της αντίστασης ενάντια στα σχέδια ενός προέδρου-δικτάτορα, ο οποίος σκοπεύει να συγκολλήσει μόνιμα το Lego-σύμπαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.