Η Αόρατη Γυναίκα

2

Φίνα ανασύσταση εποχής (οσκαρική υποψηφιότητα κοστουμιών), ερμηνευτική πειθώ, αλλά υποτονικός ρυθμός και ρετρό εικονογραφία που παραπέμπουν σε άρτιας παραγωγής τηλεταινία.

Η Αόρατη Γυναίκα

Στο απόγειο της καριέρας του, ο διάσημος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς γνωρίζει μια πολύ νεότερή του ηθοποιό, η οποία θα γίνει κρυφή ερωμένη του ως το θάνατό του. Φίνα ανασύσταση εποχής (οσκαρική υποψηφιότητα κοστουμιών), ερμηνευτική πειθώ, αλλά υποτονικός ρυθμός και ρετρό εικονογραφία που παραπέμπουν σε άρτιας παραγωγής τηλεταινία.

Η Αόρατη Γυναίκα - εικόνα 1

Λ ογοτεχνικός σούπερ σταρ στην εποχή του, στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Τσαρλς Ντίκενς θεωρείται ακόμη από πολλούς ως ο σημαντικότερος συγγραφέας στην αγγλική γλώσσα μετά τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ κινηματογραφικός αστέρας και σπουδαίος σαιξπηρικός ηθοποιός, ο Ρέιφ Φάινς πέρασε πίσω από την κάμερα για πρώτη φορά το 2011, μεταφέροντας στην οθόνη με ελεύθερο τρόπο τον «Κοριολανό», μένοντας όμως πιστός στο πνεύμα και στην περί εξουσίας προβληματική του σπουδαίου βάρδου. Η δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα έχει ήρωα τον ίδιο τον δημιουργό του «Όλιβερ Τουίστ» και μια έντονα φημολογούμενη ερωτική σχέση την οποία συνήψε την τελευταία περίοδο της ζωής του (1858-70) με την κατά πολύ νεότερή του ηθοποιό Έλεν Λόουλες (ή Νέλι) Τέρναν.

Η Αόρατη Γυναίκα - εικόνα 2

Το χρονικό της βιογράφου Κλερ Τόμαλιν προμηθεύει τη σεναριογράφο Άμπι Μόργκαν («Η Σιδηρά Κυρία», «Shame») με ένα πρώτο υλικό που προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις απέναντι στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες, από τους οποίους η Νέλι αποδεικνύεται σαφώς η πιο ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο ξαναζούμε τα γεγονότα μέσα από την οπτική της, αλλά είναι το δικό της πάθος αυτό που έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά απαράβατων κοινωνικών ταμπού και τελικά υποτάσσεται στο δημιουργικό οίστρο, στην εξωστρέφεια και τη φήμη του διάσημου εραστή της. Στην ακαδημαϊκή βρετανική παράδοση του δράματος εποχής ο Φάινς ανασυνθέτει με φίνα λεπτομέρεια τους βικτοριανούς χρόνους (οσκαρική υποψηφιότητα κοστουμιών για τον Μάικλ Ο’Κόνορ) και δένει σφιχτά τους δύο πρωταγωνιστές, τον εαυτό του και την ταλαντούχα Φελίσιτι Τζόουνς («Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ», «Το Κορίτσι του Σαλέ», «Η Μηχανή της Χαράς»). Αυτό που δεν καταφέρνει απόλυτα είναι να απογειώσει τη συναισθηματική τους ένταση, κρατώντας τους αιχμάλωτους ενός υποτονικού ρυθμού και μιας­ στερεάς, αλλά ρετρό εικονογραφικής προσέγγισης. Μοιραία το όλο εγχείρημα παραπέμπει σε άρτιας παραγωγής τηλεταινία, με τον Ντίκενς του να παραμένει μέχρι τέλους δραματικά επιφανειακός, συμπαθητικός ως φιγούρα, αλλά αδιάφορος ως ­κινηματογραφικός ήρωας.
Μ. Βρετανία. 2013. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αόρατη Γυναίκα

The Invisible Woman
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 111 '
  • Ρέιφ Φάινς

Στο απόγειο της καριέρας του, ο διάσημος συγγραφέας Τσαρλς Ντίκενς γνωρίζει μια πολύ νεότερή του ηθοποιό, η οποία θα γίνει κρυφή ερωμένη του ως το θάνατό του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".