Non-Stop

1

Σφιχτοδεμένη, by the (air) book κλειστοφοβική περιπέτεια, η οποία προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες.

Non-Stop

Ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, αρχίζει να λαμβάνει κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης απειλητικά μηνύματα στο κινητό του που του ζητούν να μεταφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται και ένας επιβάτης. Σφιχτοδεμένη, by the (air) book κλειστοφοβική περιπέτεια, η οποία προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες.

Non-Stop - εικόνα 1

Ο Αμερικανός θρυλικός παραγωγός Τζόελ Σίλβερ («Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει», «Φονικό Όπλο», «Matrix»), ο Καταλανός σκηνοθέτης Ζομ Κολέ-Σερά («Orphan») και ο Ιρλανδός action star Λίαμ Νίσον συναντιού­νται ξανά μετά τον προ τριετίας βερολινέζικο «Άγνωστο» για άλλη μία περιπέτεια αγωνίας, αυτήν τη φορά στα 40.000 πόδια ύψος. Εκεί βρίσκεται η υπερατλαντική πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Λονδίνο που εποπτεύει ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, ο οποίος αρχίζει να λαμβάνει απειλητικά μηνύματα στο κινητό του από κάποιον άγνωστο που φαίνεται πως γνωρίζει πολλά για εκείνον και του ζητά να μεταφέρει 150 εκατ. δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται κι ένας επιβάτης.
Τόσο ένας συνάδελφός του όσο και ο πιλότος προσπαθούν να τον καθησυχάσουν, όταν όμως η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, ο Μαρκς καταλαβαίνει πως έχει πέσει θύμα μια καλοστημένης παγίδας. Από το «Σχέδιο Πτήσης» του Ρόμπερτ Σβέντκε και το 2005 έχουμε να δούμε mainstream εναέρια περιπέτεια που να...βλέπεται και το «Non-Stop» δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα.

Non-Stop - εικόνα 2

Η «απογείωσή» του είναι βέβαια πολύ πιο υποσχόμενη, καθώς ο πάντα φερέγγυος σε ρόλους προβληματικών σκληρών Λίαμ Νίσον μας φέρνει κοντά τον ευάλωτο Μαρκς και το texted σασπένς χτίζεται με σχετική αφηγηματική αξιοπιστία. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της κινηματογραφικής «πτήσης με αυτόματο πιλότο» η ταινία διατηρεί με νύχια και με δόντια μια ελάχιστη, προβλέψιμη, αλλά μέσα στα ανεκτά σχηματικά όρια αληθοφανή αγωνία, καθώς ο καθένας είναι πλέον ύποπτος και το σχέδιο του εκβιαστή δια­φαίνεται όλο και πιο σατανικά προμελετημένο.
Με το «παρακαλώ προσδεθείτε» της προσγείωσης, ωστόσο, όλα βουτούν σε ένα γιγάντιο κενό αέρος, με την πλοκή να προσγειώνεται ανώμαλα σε μια σειρά από εξωφρενικές απιθανότητες και την ίντριγκα να στουκάρει σε μια εξοργιστικά αφελή whodunit δικαιολογία. Αν θίξουμε και το… whydunit, τότε μιλάμε για γνήσια αεροπορική τραγωδία.
ΗΠΑ., Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Non-Stop

1
  • Περιπέτεια
  • 2014
  • Διάρκεια: 106 '
  • Ζομ-Κολέτ Σερά

Ο Μπιλ Μαρκς, ένας ψυχολογικά ασταθής και αλκοολικός αερονόμος, αρχίζει να λαμβάνει κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης απειλητικά μηνύματα στο κινητό του που του ζητούν να μεταφέρει 150 εκατομμύρια δολάρια σε ένα λογαριασμό, αλλιώς κάθε 20 λεπτά θα δολοφονείται και ένας επιβάτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4/12, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
05/12/2025

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.

Όλες οι κριτικές των νέων ταινιών της εβδομάδας

Η άποψη του "α" για τις πρεμιέρες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4 Δεκεμβρίου.

"Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων" ήχησαν νωρίτερα στην μεγάλη οθόνη

Επίσημη πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη Χριστουγεννιάτικη ταινία του Χρήστου Κανάκη.