The Deep

3

Ρεαλιστική δραματική περιπέτεια βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία έφτασε ως τη short list (εννέα υποψηφιότητες) των ξενόγλωσσων Όσκαρ.

The Deep

Τον Μάρτιο του 1984 ένας ψαράς προσπαθεί να επιβιώσει στον παγωμένο ωκεανό, όταν το σκάφος του ανατρέπεται λίγο έξω από τις ακτές της Ισλανδίας. Ρεαλιστική δραματική περιπέτεια βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η οποία έφτασε ως τη short list (εννέα υποψηφιότητες) των ξενόγλωσσων Όσκαρ.

The Deep - εικόνα 1

Μία από τις φορές τις οποίες η πραγματικότητα αποδεικνύεται πιο παράξενη και από την πλέον άγρια φαντασία αφορά την περίπτωση του Γκούλι Φρίντθορσον, ενός νεαρού ψαρά ο οποίος τον Μάρτιο του 1984 απέπλευσε­ με ένα αλιευτικό κι εξαμελές πλήρωμα ανοιχτά των Νήσων Γουέστ­μαν, στα νότια της Ισλανδίας. Λόγω εμπλοκής των διχτυών σε έναν ύφαλο κι ενός σουέλ που αναποδογύρισε το σκάφος, το πλήρωμα θα βρεθεί ξαφνικά στη μέση της παγωμένης θάλασσας, με τον Γκούλι να απομένει μέσα­ σε λίγη ώρα ο μόνος ζωντανός. Χαμένος στο νυχτερινό πέλαγος, θα αρχίσει να κολυμπά προς τα εκεί από όπου έρχονται οι γλάροι, για να φτάσει το ξημέρωμα στην απόκρημνη ακτή και ­ύστερα από 2 χιλιόμετρα ποδαρόδρομο ξυπόλητος πάνω σε πετρώδες έδαφος στα πρώτα σπίτια του λιμανιού.

The Deep - εικόνα 2

Αυτή είναι μόνο η… μισή ιστορία­ του κατορθώματος του Γκούλι­, τον οποίο το «The Deep» αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο από το χολιγουντιανό κλισέ­ του καθημερινού ανθρώπου που αναγκάζεται υπό ακραίες συνθήκες να υπερβεί τον εαυτό του, να επιδείξει πρωτόγνωρο θάρρος (ή εφευρετικότητα ή αντοχή ή όλα αυτά μαζί) και να μας αποδείξει τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Η ταινία του Μπαλτάσαρ Κορμακούρ πηγαίνει βαθύτερα, ξεκινώντας από την ορατή επιφάνεια: το στενό περιβάλλον του ήρωα, ο οποίος περνά το τελευταίο βράδυ πριν από την αλιευτική εξόρμηση πίνοντας με τους φίλους και συναδέλφους του – εισαγωγή που θυμίζει την ανάλογη­ εναρκτήρια σκηνή του «Das Boot», της αριστουργηματικής υποβρύχιας πολεμικής περιπέτειας του Βόλφγκανγκ Πέτερσεν.
Θα μεσολαβήσουν τα γεγονότα του δυστυχήματος, η περιπετειώδης σωτηρία και κατόπιν το τελευταίο και δραματικά πυκνότερο κομμάτι του φιλμ, όπου ο Γκούλι θα έρθει αντιμέτωπος με το θαυμασμό, τη δυσπιστία, τις ενοχές και τη μοναξιά (οι ηθογραφικές πληροφορίες της αρχής αποκτούν στερεές ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις), καθώς τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρος ο περίγυρός του προσπαθούν να αντεπεξέλθουν ενός τραγικού γεγονότος κι ενός επιστημονικού θαύματος. Πώς ο Γκούλι κολύμπησε έξι ολόκληρες ώρες στον παγωμένο ωκεανό όταν είναι αδύνατο να αντέξει κάποιος πάνω από μισή ώρα σε ανάλογη θερμοκρασία;
Ρεαλιστής, χωρίς συναισθηματισμούς (χαρακτηριστική η λιτή χρήση της μουσικής), με μονοχρωματική φωτογραφία που υποβάλλει μια διάχυτη μελαγχολία και με ένα σενάριο που τονίζει διακριτικά τις κρίσιμες ψυχολογικές λεπτομέρειες, ο Μπαλτάσαρ Κορμακούρ («101 Reyjavik», «Jar City», «2 Guns») μετατρέπει την επική ιστορία ενός ήρωα κατά λάθος σε μινιμαλιστικό κοινωνικό δράμα για την πίστη, την αφοσίωση, τη μνήμη και τα παράξενα παιχνίδια της μοίρας. Συγχρόνως σε ένα ταξίδι στην «εσωτερική» Ισλανδία, μια γωνιά της Γης όπου το θαύμα είναι ανθρώπινη υπόθεση.

Ισλανδία. 2012. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ODEON, VIDEORAMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Στα Βαθιά

Djupio
3
  • Δραματική
  • 2012
  • Διάρκεια: 95 '
  • Μπαλτάσαρ Κορμακούρ

Τον Μάρτιο του 1984 ένας ψαράς προσπαθεί να επιβιώσει στον παγωμένο ωκεανό, όταν το σκάφος του ανατρέπεται λίγο έξω από τις ακτές της Ισλανδίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.