Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά

2,5

Διασκευή ενός εξομολογητικού αυτοβιογραφικού θεατρικού, σαν γλυκόπικρη αλμοδοβαρική κωμωδία ενηλικίωσης. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών και μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.

Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά

Ο Γκιγιόμ, γόνος ευκατάστατης μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλώνει σαν κορίτσι, καθώς έτσι πιστεύει πως θα ευχαριστήσει περισσότερο τη μητέρα του. Διασκευή ενός εξομολογητικού αυτοβιογραφικού θεατρικού, σαν γλυκόπικρη αλμοδοβαρική κωμωδία ενηλικίωσης. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών και μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία.

Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά - εικόνα 1

O 42χρονος Γκιγιόμ Γκαλιέν είναι ένας αξιοσέβαστος πρωταγωνιστής της Comedie-Francaise με παράλληλη κινηματογραφική καριέρα σε δεύτερους και κυρίως κωμικούς ρόλους, από το «Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ στη Βρετανία» μέχρι τη «Μαρία Αντουανέτα» της Κόπολα. Το 2008 γνώρισε μια προσωπική επιτυχία επί σκηνής ανεβάζοντας τον αυτοβιογραφικό μονόλογο «Αγόρια και Γκιγιόμ στο τραπέζι!» στον οποίο διακωμωδούσε με πρωτότυπο τρόπο την «επώδυνη» ενηλικίωσή του. Έπειτα από μία πενταετία μετέφερε το θεατρικό του στην οθόνη με ακόμη μεγαλύτερο σουξέ, καθώς το βραβευμένο ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Κανών συνοδεύτηκε από μια συγκομιδή 2,5 εκατομμυρίων θεατών στο εμπορικό κύκλωμα.
Η πρωτότυπη σεναριακή ιδέα στηρίζεται στο ότι ο Γκιγιόμ, γόνος ευκατάστατης μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλώνει σαν κορίτσι, καθώς έτσι πιστεύει πως θα ευχαριστήσει περισσότερο τη μητέρα του. Το παράλογο εύρημα παραδόξως λειτουργεί, διότι ο Γκαλιέν φροντίζει να δώσει εξαρχής μια σουρεαλιστική νότα στα όσα συμβαίνουν (ο ίδιος υποδύεται μάλιστα την κυνική και σνομπ μάνα του), να αναμείξει σοβαρά υπαρξιακά ερωτήματα με φαρσικές παρεξηγήσεις και να πει εξομολογητικές αλήθειες με μια θεατρική υπερβολή (και ταυτόχρονα αποστασιοποίηση) που υποσκάπτει τη σοβαροφάνεια. Ο Γκιγιόμ του είναι ένα αγόρι που νομίζει πως είναι κορίτσι, ανακαλύπτει πως είναι ομοφυλόφιλος, ερωτεύεται όμως μια γυναίκα!
Η φιλοσοφία αλλά και η αισθητική του Πέδρο Αλμοδόβαρ δηλώνουν παρούσες σχεδόν σε κάθε πλάνο, ευτυχώς όμως ο Γκαλιέν αντιγράφει με στιλ και δεν μιμείται ανέμπνευστα. Παλεύει με το κιτς, ενθουσιάζεται με τα γκαγκ του σλάπστικ, το παρακάνει με τα έτοιμα «αδερφίστικα» αστεία και ακόμη κι αν παρασύρεται συχνά, δεν χάνει ποτέ εντελώς τον έλεγχο. Είναι η δική του ιστορία και ο ίδιος (ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κυρίως ως ερμηνευτής) την πιστεύει απόλυτα, δίνοντας σάρκα και οστά σε έναν κινηματογραφικό ήρωα που διαπιστώνει πως η ζωή δεν είναι παρά μια ατελείωτη σειρά από αληθινούς και ψεύτικους, καλογραμμένους και κακοπαιγμένους ρόλους. Κάποια στιγμή θα βρούμε και αυτόν που οδηγεί στο δικό μας... Όσκαρ.

Γαλλία. 2013. Διάρκεια: 85΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά

Les Garcons et Guillaume, a Table!
2,5
  • Κωμωδία
  • 2013
  • Διάρκεια: 85 '
  • Γκιγιόμ Γκαγιέν

Ο Γκιγιόμ, γόνος ευκατάστατης μεγαλοαστικής οικογένειας, μεγαλώνει σαν κορίτσι, καθώς έτσι πιστεύει πως θα ευχαριστήσει περισσότερο τη μητέρα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".