Ευτυχία

4

Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία. Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία - εικόνα 1

Μια σοσιαλιστική παραβολή με πολλά στοιχεία λαϊκού παραμυθιού, η «Ευτυχία» παραδόξως δεν ικανοποίησε την κρατική σοβιετική εξουσία της εποχής και διακριτικά αποσύρθηκε από τις σκοτεινές αίθουσες, για να ανακαλυφθεί ξανά από τον Γάλλο ντοκιμαντερίστα Κρις Μαρκέρ («Το Βάθος του Ουρανού Είναι Κόκκινο») το 1970 και να επανεκτιμηθεί όπως πραγματικά της άξιζε.
Γιατί ο Μεντβέντκιν αξιοποιεί το τάι­μινγκ και τα τικ της σλάπστικ κωμωδίας ενσωματώνοντας ονειρικές νότες, φαρσικές παρεξηγήσεις κι έντονο κοινωνικό σαρκασμό – όλα στην παράδοση της ευφάνταστης, ανατρεπτικής σάτιρας (από τον Γκόγκολ μέχρι τον Μαγιακόφσκι) της σοβιετικής σχολής. Έτσι, μπορεί η ιστορία ενός ζευγαριού αγροτών που αγωνίζεται για να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία αρχικά στην τσαρική και κατόπιν στην επαναστατική Ρωσία να εμφορείται από απλοϊκές, αισιόδοξες κομουνιστικές ιδέες (το κολχόζ ως ο επί Γης παράδεισος), αλλά διαθέτει τέτοια φρεσκάδα και τόσο κοφτερή ειρωνική ματιά, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Μαζί με την ταινία προβάλλεται μια συλλογή από πέντε μικρού μήκους ταινίες της Νάνσυς Σπετσιώτη με τίτλο «Μικρές Ματιές στ' Ανθρώπινα» («Αποχαιρετισμός Στα Όπλα», «Σ' Ένα Συνοριακό Σταθμό», «Ουκ Αν Λάβεις», «Αντιπαροχή», «Τζαφάρ»).

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1935. Διάρκεια: 64΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευτυχία

Schastye / Happiness
4
  • Σινεφίλ
  • 1935
  • Διάρκεια: 65 '
  • Αλεξάντερ Μεντβέντκιν

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.