Ευτυχία

4

Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία. Βουβή και σκαμπρόζικη σάτιρα με πολλά φαρσικά στοιχεία, η οποία προπαγανδίζει με αφέλεια και κινηματογραφική εφευρετικότητα τη σοσιαλιστική κοινωνικοποίηση.

Ευτυχία - εικόνα 1

Μια σοσιαλιστική παραβολή με πολλά στοιχεία λαϊκού παραμυθιού, η «Ευτυχία» παραδόξως δεν ικανοποίησε την κρατική σοβιετική εξουσία της εποχής και διακριτικά αποσύρθηκε από τις σκοτεινές αίθουσες, για να ανακαλυφθεί ξανά από τον Γάλλο ντοκιμαντερίστα Κρις Μαρκέρ («Το Βάθος του Ουρανού Είναι Κόκκινο») το 1970 και να επανεκτιμηθεί όπως πραγματικά της άξιζε.
Γιατί ο Μεντβέντκιν αξιοποιεί το τάι­μινγκ και τα τικ της σλάπστικ κωμωδίας ενσωματώνοντας ονειρικές νότες, φαρσικές παρεξηγήσεις κι έντονο κοινωνικό σαρκασμό – όλα στην παράδοση της ευφάνταστης, ανατρεπτικής σάτιρας (από τον Γκόγκολ μέχρι τον Μαγιακόφσκι) της σοβιετικής σχολής. Έτσι, μπορεί η ιστορία ενός ζευγαριού αγροτών που αγωνίζεται για να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία αρχικά στην τσαρική και κατόπιν στην επαναστατική Ρωσία να εμφορείται από απλοϊκές, αισιόδοξες κομουνιστικές ιδέες (το κολχόζ ως ο επί Γης παράδεισος), αλλά διαθέτει τέτοια φρεσκάδα και τόσο κοφτερή ειρωνική ματιά, που ακόμη και σήμερα αποτελεί μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία. Μαζί με την ταινία προβάλλεται μια συλλογή από πέντε μικρού μήκους ταινίες της Νάνσυς Σπετσιώτη με τίτλο «Μικρές Ματιές στ' Ανθρώπινα» («Αποχαιρετισμός Στα Όπλα», «Σ' Ένα Συνοριακό Σταθμό», «Ουκ Αν Λάβεις», «Αντιπαροχή», «Τζαφάρ»).

Α/Μ. Σοβιετική Ένωση. 1935. Διάρκεια: 64΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Ευτυχία

Schastye / Happiness
4
  • Σινεφίλ
  • 1935
  • Διάρκεια: 65 '
  • Αλεξάντερ Μεντβέντκιν

Στην τσαρική Ρωσία ένα ζευγάρι αγροτών αγωνίζεται να επιβιώσει και να ανακαλύψει την πραγματική ευτυχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ρόουζ Μπερν, Δήμος Αβδελιώδης, Κάρολος Ντίκενς και όλα όσα θα δούμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
08/12/2025

Athens Short Film Festival 2025: Τα highlights του φετινού προγράμματος

Οι προγραμματιστές του φεστιβάλ μικρού μήκους μοιράζονται με το "α" τις ταινίες που δεν πρέπει να χάσουμε.

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες των 83ων Χρυσών Σφαιρών

Ο Πολ Τόμας Άντερσον κερδίζει τη "Μία Μάχη Μετά την Άλλη", καθώς η ταινία του συγκέντρωσε εννιά συνολικά υποψηφιότητες. Ακολουθούν "Συναισθηματική Αξία" και "Αμαρτωλοί", ενώ τρεις απέσπασε η λανθιμική "Βουγονία".

Οι προβολές του CineFIX επιστρέφουν στο ΕΜΣΤ

Βραβευμένες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και μία βραδιά με βουβό κινηματογράφο θα απολαύσουμε στο Μουσείο.

Ιάκωβε Σκενδερίδη, τι πρέπει να παρακολουθήσουμε στο 14ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου;

Ο Επικεφαλής Συντονισμού Προγράμματος, επιμελητής και προγραμματιστής του φεστιβάλ μας προτείνει τις δράσεις και προβολές που δεν πρέπει να χάσουμε για τις επόμενες πέντε μέρες του ΦΠΚΑ.

Τι σημαίνει για εμάς το μονοπώλιο του Netflix;

Η πρόταση αγοράς της Warner Bros. από τη streaming πλατφόρμα έχει αναστατώσει τον κινηματογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά, περισσότερο απ' όλους, θα επηρεάσει τους απλούς χρήστες.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 11/12

Αέρας Βερολίνου, ο νέος Όσγκουντ Πέρκινς και χριστουγεννιάτικες ιστορίες και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.