Nebraska

3,5

Ασπρόμαυρο road movie χαρακτήρων και τρυφερών συναισθημάτων από τον σκηνοθέτη του «Πλαγίως» και των «Απογόνων». Υποψήφιο για έξι Όσκαρ και πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Nebraska

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα. Ασπρόμαυρο road movie χαρακτήρων και τρυφερών συναισθημάτων από τον σκηνοθέτη του «Πλαγίως» και των «Απογόνων». Υποψήφιο για έξι Όσκαρ και πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Nebraska - εικόνα 1

Μ ετά τη Νάπα Βάλεϊ­ («Πλαγίως») και τη Χαβάη («Απόγονοι»), ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη γενέθλια πολιτεία του Νεμπράσκα («Σχετικά με τον Σμιντ») για να σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία η οποία δεν βασίζεται σε δικό του σενάριο. Κάτι που μοιά­ζει σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κάποιος επί της οθόνης, καθώς ο Μπομπ Νέλσον του έχει παραδώσει ένα καλογραμμένο road movie, βάζοντας στη θέση του οδηγού μια χούφτα καθημερινούς ήρωες, τις αμέτρητες αδυναμίες και τη βαθιά ανθρωπιά τους. δηλαδή το είδος του σινεμά που έχει οδηγήσει τον Ελληνοαμερικανό δημιουργό σε πάμπολλα μέχρι τώρα φεστιβαλικά βραβεία (ανάμεσά τους και το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες) αλλά και δύο Όσκαρ.
Σαν στο σπίτι του, λοιπόν, ο Πέιν­ αποχρωματίζει τα αχανή τοπία των βόρειων μεσοδυτικών πολιτειών­ και με ένα εκφραστικό, ταιριαστό στο λιτό στόρι του ασπρόμαυρο (διά χειρός του φωτογράφου Φαίδωνα­ Παπαμιχαήλ) αποτυπώνει κινηματογραφικά τη μίνι οδύσσεια των Ντέιβιντ και Γούντι Γκραντ από το Μπίλινγκς της Μοντάνα μέχρι το Γουαϊόμινγκ, τη Νότια Ντακότα και τελικά το Λίνκολν της Νεμπράσκα. Ο πρώτος είναι ο γιος του 75χρονου Γούντι, ο οποίος νιώθει την υποχρέωση να συνοδεύσει οδικώς τον πατέρα του σε αυτό το ταξίδι καθώς αδυνατεί να τον πείσει για το μάταιο του εγχειρήματος.
Ο πεισματάρης γέρος, που μοιάζει να τα ’χει χάσει για τα καλά, είναι απόλυτα πεπεισμένος πως έχει κερδίσει 1 εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού και είναι αποφασισμένος να πάει, έστω και μόνος του, να τα εισπράξει. Losers οι οποίοι κινούνται «πλαγίως» του αμερικανικού ονείρου γίνονται μπροστά στο φακό του Πέιν πρωταγωνιστές μιας συναρπαστικής περιπέτειας που τους κάνει να ενηλικιωθούν, τους φέρνει τον έναν δίπλα στον άλλον, τους θυμώνει και τους γαληνεύει, τους κάνει να κοιτάξουν το χθες με ειλικρίνεια και το αύριο με ανυπομονησία.

Nebraska - εικόνα 2

Η «Nebraska» δεν είναι παρά η κινηματογραφική πατρίδα όλων των περήφανα ηττημένων στα μάτια μιας χώρας που κυνηγά με κάθε κόστος την επιτυχία, ολοένα και πιο μακριά από τις αυθεντικές, πατροπαράδοτες αξίες της. αυτές που αναδεικνύονται καθαρότερα όσο οι ήρωες πλησιάζουν στο Λίνκολν και όσο επιστρέφουν στο παρελθόν, το οποίο και θα αποκαλύψει στον Ντέιβιντ πολλές αλήθειες για τον πατέρα του, την οικογενειακή του ιστορία και τελικά τον ίδιο του τον εαυτό. Πρόκειται για μια διαδρομή αυτογνωσίας, τρυφερή και μαζί πικρή, διασκεδαστική και βαθιά συγκινητική, βγαλμένη από το παλιό κιτάπι με τις πιο πολύτιμες –πλέον όλο και πιο σπάνια χρησιμοποιούμενες– συνταγές του κλασικού αμερικανικού σινεμά. Δίκαια, αν και αναπάντεχη η οσκαρική δικαίωση λοιπόν, με έξι πρωτοκλασάτες υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α΄ αντρικός και β΄ γυναικείος ρόλος, φωτογραφία).

Α/Μ. ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILS.

Περισσότερες πληροφορίες

Nebraska

3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 121 '
  • Αλεξάντερ Πέιν

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.