Nebraska

3,5

Ασπρόμαυρο road movie χαρακτήρων και τρυφερών συναισθημάτων από τον σκηνοθέτη του «Πλαγίως» και των «Απογόνων». Υποψήφιο για έξι Όσκαρ και πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Nebraska

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα. Ασπρόμαυρο road movie χαρακτήρων και τρυφερών συναισθημάτων από τον σκηνοθέτη του «Πλαγίως» και των «Απογόνων». Υποψήφιο για έξι Όσκαρ και πέντε Χρυσές Σφαίρες.

Nebraska - εικόνα 1

Μ ετά τη Νάπα Βάλεϊ­ («Πλαγίως») και τη Χαβάη («Απόγονοι»), ο Αλεξάντερ Πέιν επιστρέφει στη γενέθλια πολιτεία του Νεμπράσκα («Σχετικά με τον Σμιντ») για να σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία η οποία δεν βασίζεται σε δικό του σενάριο. Κάτι που μοιά­ζει σχεδόν αδύνατο να καταλάβει κάποιος επί της οθόνης, καθώς ο Μπομπ Νέλσον του έχει παραδώσει ένα καλογραμμένο road movie, βάζοντας στη θέση του οδηγού μια χούφτα καθημερινούς ήρωες, τις αμέτρητες αδυναμίες και τη βαθιά ανθρωπιά τους. δηλαδή το είδος του σινεμά που έχει οδηγήσει τον Ελληνοαμερικανό δημιουργό σε πάμπολλα μέχρι τώρα φεστιβαλικά βραβεία (ανάμεσά τους και το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες) αλλά και δύο Όσκαρ.
Σαν στο σπίτι του, λοιπόν, ο Πέιν­ αποχρωματίζει τα αχανή τοπία των βόρειων μεσοδυτικών πολιτειών­ και με ένα εκφραστικό, ταιριαστό στο λιτό στόρι του ασπρόμαυρο (διά χειρός του φωτογράφου Φαίδωνα­ Παπαμιχαήλ) αποτυπώνει κινηματογραφικά τη μίνι οδύσσεια των Ντέιβιντ και Γούντι Γκραντ από το Μπίλινγκς της Μοντάνα μέχρι το Γουαϊόμινγκ, τη Νότια Ντακότα και τελικά το Λίνκολν της Νεμπράσκα. Ο πρώτος είναι ο γιος του 75χρονου Γούντι, ο οποίος νιώθει την υποχρέωση να συνοδεύσει οδικώς τον πατέρα του σε αυτό το ταξίδι καθώς αδυνατεί να τον πείσει για το μάταιο του εγχειρήματος.
Ο πεισματάρης γέρος, που μοιάζει να τα ’χει χάσει για τα καλά, είναι απόλυτα πεπεισμένος πως έχει κερδίσει 1 εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού και είναι αποφασισμένος να πάει, έστω και μόνος του, να τα εισπράξει. Losers οι οποίοι κινούνται «πλαγίως» του αμερικανικού ονείρου γίνονται μπροστά στο φακό του Πέιν πρωταγωνιστές μιας συναρπαστικής περιπέτειας που τους κάνει να ενηλικιωθούν, τους φέρνει τον έναν δίπλα στον άλλον, τους θυμώνει και τους γαληνεύει, τους κάνει να κοιτάξουν το χθες με ειλικρίνεια και το αύριο με ανυπομονησία.

Nebraska - εικόνα 2

Η «Nebraska» δεν είναι παρά η κινηματογραφική πατρίδα όλων των περήφανα ηττημένων στα μάτια μιας χώρας που κυνηγά με κάθε κόστος την επιτυχία, ολοένα και πιο μακριά από τις αυθεντικές, πατροπαράδοτες αξίες της. αυτές που αναδεικνύονται καθαρότερα όσο οι ήρωες πλησιάζουν στο Λίνκολν και όσο επιστρέφουν στο παρελθόν, το οποίο και θα αποκαλύψει στον Ντέιβιντ πολλές αλήθειες για τον πατέρα του, την οικογενειακή του ιστορία και τελικά τον ίδιο του τον εαυτό. Πρόκειται για μια διαδρομή αυτογνωσίας, τρυφερή και μαζί πικρή, διασκεδαστική και βαθιά συγκινητική, βγαλμένη από το παλιό κιτάπι με τις πιο πολύτιμες –πλέον όλο και πιο σπάνια χρησιμοποιούμενες– συνταγές του κλασικού αμερικανικού σινεμά. Δίκαια, αν και αναπάντεχη η οσκαρική δικαίωση λοιπόν, με έξι πρωτοκλασάτες υποψηφιότητες (ταινία, σκηνοθεσία, σενάριο, α΄ αντρικός και β΄ γυναικείος ρόλος, φωτογραφία).

Α/Μ. ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM, SEVEN FILS.

Περισσότερες πληροφορίες

Nebraska

3,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 121 '
  • Αλεξάντερ Πέιν

Πιστεύοντας πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύριο δολάρια από το τυχερό κουπόνι ενός περιοδικού, ένας πεισματάρης γέρος ξεκινά μαζί με τον γιο του ένα οδικό ταξίδι από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα για να εισπράξει τα χρήματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
14/10/2025

Τρεις σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού σινεμά στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Δύο σκηνοθέτριες και μία εμβληματική ηθοποιός πρόκειται να φιλοξενηθούν στην προσεχή διοργάνωση.

Οι μικρού μήκους που δεν πρέπει να χάσεις στο 4ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου

Η πολύτιμη διοργάνωση παρουσιάζει μια σειρά ταινιών που απεικονίζουν το εδώ και το τώρα των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών και της διασποράς.

Αυτές είναι οι νικήτριες ταινίες των 31ων Νυχτών Πρεμιέρας

Ανακαλύψτε τα φιλμ που απέσπασαν τις δάφνες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Τι νέο θα δεις στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Όλες οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες στις 16/10.

Όλα όσα είπε ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Μαζί με το γιο του Ρόναν και τη Δάφνη Οικονόμου, ο οσκαρικός ηθοποιός βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της "Ανεμώνης".

Όλα όσα περιμένουμε να δούμε στο 13ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Μία μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει μέσα από ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.