Plus One

2,5

Η νεανική σεξοκωμωδία συναντά το αγωνιώδες θρίλερ σε μια ενδιαφέρουσα, αλλά σεναριακά αμήχανη αλληγορία με την υπογραφή του χολιγουντιανού πλέον Ντένη Ηλιάδη.

Plus One

Δυο φίλοι πηγαίνουν σε ένα ξέφρενο κολεγιακό πάρτι, το οποίο παίρνει μια απρόσμενη τροπή μετά την πτώση ενός μυστηριώδους μετεωρίτη. Η νεανική σεξοκωμωδία συναντά το αγωνιώδες θρίλερ σε μια ενδιαφέρουσα, αλλά σεναριακά αμήχανη αλληγορία με την υπογραφή του χολιγουντιανού πλέον Ντένη Ηλιάδη.

Plus One - εικόνα 1

Μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ριμέικ «Το Τελευταίο Σπίτι Αριστερά» το 2009, ο Ντένης Ηλιάδης καταγράφηκε δικαίως ως ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του σύγχρονου χολιγουντιανού σινεμά. Το επόμενο μεγάλο σχέδιο –ανάμεσα στα πολλά κι ένα ριμέικ των χιτσκοκικών «Πουλιών»– άργησε όμως να υλοποιηθεί κι έτσι ο Έλληνας σκηνοθέτης κατέφυγε­ σε μια δική του σεναριακή ιδέα που ανέπτυξε ο Μπιλ Γκάλο και η οποία εξελίχτηκε σε ένα ανεξάρτητο sci fi θρίλερ μεσαίου προϋπολογισμού.
Τα χαρακτηριστικά του μυστηρίου και της αγωνίας δεν μπαίνουν εξαρχής στο κινηματογραφικό παιχνίδι (βλέπουμε μόνο ένα μυστηριώδη μετεωρίτη να προσγειώνεται σε ένα κοντινό χωράφι), που ξεκινά σαν μια κολεγιακή κωμωδία στην οποία δύο φίλοι καταφθάνουν σε ένα ανοιχτό πάρτι στο πολυτελές σπίτι ενός συμμαθητή τους. Εκεί ο πρώτος αναζητά ακόμη μία ευκαιρία από την πρώην κοπέλα του, με την οποία μόλις παρεξηγήθηκε, ενώ ο δεύτερος έχει το νου του στα όμορφα κορίτσια και στο εύκολο σεξ. Στην παρέα τους θα προστεθεί και μια γλυκιά, αλλά συνεσταλμένη φίλη­, σύντομα και μια πρόθυμη, καυτή ξανθιά, με το γλέντι να γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτο, καθώς το αλκοόλ τρέχει ασταμάτητο, στριπτιζέζ αναλαμβάνουν δράση και οι κουρτίνες του σαλονιού παίρνουν φωτιά, βάζοντας εν μέσω επευφημιών σε λειτουργία την οικιακή πυρόσβεση.
Η αόρατη δράση της πτώσης του μετεωρίτη­ αρχίζει πάντως να γίνεται σιγά σιγά ορατή και οι εν ευθυμία τελούντες νεαροί δεν θα αργήσουν να έρθουν αντιμέτωποι με μια παράξενη, ανατριχιαστική εξέλιξη: τον ίδιο τους τον εαυτό, ο οποίος έχει «κλωνοποιηθεί» και ακολουθεί τις πράξεις τους με 15 λεπτά καθυστέρηση.

Plus One - εικόνα 2

Ο Ηλιάδης συνδυάζει δεξιοτεχνικά το γυμνασιακό χαβαλέ, τα τικ της ρομαντικής κωμωδίας και το σασπένς ενός ψυχολογικού θρίλερ ποντάροντας σε ένα σωστό τάιμινγκ, το οποίο παρατείνει εύστοχα τη στιγμή της κρίσιμης σεναριακής αποκάλυψης. Μέχρι τότε η εξέλιξη ιντριγκάρει και παρασύρει, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο από τη στιγμή που οι σωσίες αναλαμβάνουν δράση και βάζουν την αλληγορία πάνω από τη διηγηματική καθαρότητα.
Γιατί το «Plus One», πιο φιλόδοξο από άλλο ένα scary movie φτηνού εντυπωσιασμού, διαπραγματεύεται εύστοχα­ το αγαπημένο θέμα του σκηνοθέτη (τόσο στο «Hardcore» όσο και στο σενάριο της «Πίσω Πόρτας»), αυτό της υπεύθυνης ενηλικίωσης, περιγράφοντας έναν κόσμο σε πόλεμο με τον εαυτό του, γεμάτο πλαστά αντίγραφα και ανώδυνη διασκέδαση. «Μπροστά» από αυτό όμως η ταινία παγιδεύεται σεναριακά στην επανάληψη της ιδέας της διπλοτυπίας, ξεφεύγει κατά στιγμές στην υπερβολή και ξεχνά το λυτρωτικό της χιούμορ.
Όχι ευτυχώς και τη σκηνοθετική έντασή της, η οποία κρατά το θεατή-φαν του είδους (και όχι μόνο) στην άκρη της καρέκλας του μέχρι το ηθικά διφορούμενο, γεμάτο αντιφατικά συναισθήματα φινάλε.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Ένας Ακόμα

Plus One
2,5
  • Θρίλερ
  • 2013
  • Διάρκεια: 95 '
  • Ντένης Ηλίαδης

Δυο φίλοι πηγαίνουν σε ένα ξέφρενο κολεγιακό πάρτι, το οποίο παίρνει μια απρόσμενη τροπή υπό την επήρεια ενός μυστηριώδους φαινομένου που προκαλεί η πτώση ενός μετεωρίτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.