47 Ronin

1,5

Το Χόλιγουντ διασκευάζει σαν αναποφάσιστη παραμυθένια περιπέτεια ένα γιαπωνέζικο θρύλο ηρωικής θυσίας, προσαρμόζοντάς τον στα φαντασμαγορικά, αλλά απλοϊκά μέτρα του.

47 Ronin

Στην Ιαπωνία του 18ου αιώνα 46 πρώην σαμουράι και ένας «παρακατιανός» μιγάς, αλλά εξαιρετικός πολεμιστής, επιτίθενται σε ένα απόρθητο, γεμάτο στρατιώτες φρούριο, για να εκδικηθούν το θάνατο του αφέντη τους. Το Χόλιγουντ διασκευάζει σαν αναποφάσιστη παραμυθένια περιπέτεια ένα γιαπωνέζικο θρύλο ηρωικής θυσίας, προσαρμόζοντάς τον στα φαντασμαγορικά, αλλά απλοϊκά μέτρα του.

47 Ronin - εικόνα 1

Η πραγματική ιστορία των 47 ρονίν (σαμουράι χωρίς αφέντη), οι οποίοι το 1703 επιτέθηκαν μόνοι τους σε ένα οχυρωμένο φρούριο για να σκοτώσουν τον σογκούν που θεωρούσαν υπεύθυνο για τον ατιμωτικό θάνατο του κυρίου τους, είναι ένα περιβεβλημένο με αίγλη, διάσημο (ως Τσουσινγκούρα) ιστορικό γεγονός, το οποίο έχει αναπαραχθεί ποικιλοτρόπως από ολόκληρη τη γιαπωνέζικη κουλτούρα: ποιήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά, τραγούδια και φυσικά ταινίες – μία μάλιστα σε σκηνοθεσία Κένζι Μιζογκούτσι.
Αν και αρκετά πιστή στα αληθινά γεγονότα, η χολιγουντιανή εκδοχή της μπολιάζει την πλοκή με άφθονα στοιχεία εξωτικής φαντασίας, ενώ επιλέγει ως βασικό πρωταγωνιστή έναν δυτικής καταγωγής (κι εμφάνισης Κιάνου Ριβς) «μιγά», ο οποίος ξεκινά ως αποπαίδι των σαμουράι, για να εξελιχτεί στον 47ο και γενναιότερο, φυσικά, ρονίν. Το πραγματικά εντυπωσιακό τρέιλερ του φιλμ σε βυθίζει σε μια θεαματικότατη Ιαπωνία του 18ου αιώνα, όπου θαρραλέοι πολεμιστές τα βάζουν με δόλιες μάγισσες, πλάσματα του κάτω κόσμου και ανίκητους δράκους. Στην ταινία όμως τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά διαφορετικά, αναποφάσιστα για το αν θέλουν να αφηγηθούν ένα σοβαρό, οσκαρικών προδιαγραφών έπος εποχής αλά «Τίγρης και Δράκος» ή μια (μετα)μοντέρνα περιπέτεια για το κοινό των multiplexes.
Η προβληματική, πολύμηνη διαδικασία ολοκλήρωσης των γυρισμάτων, με διαρκείς σεναριακές αλλαγές και διαδοχικές αναβολές της πρεμιέρας απλώς επιβεβαιώνουν τα θεμελιώδη προβλήματα αυτής της πανάκριβης παραγωγής (τελικού κόστους 170 εκατ. δολαρίων), η οποία προσπαθεί να συνδυάσει τα ασυνδύαστα: τον Κιάνου Ριβς σαμουράι, τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, τα ψηφιακά εφέ, την ανατολίτικη αυστηρότητα, τις χολιγουντιανές υπερβολές, όλα ριγμένα πάνω σε ένα ξέπνοο από ενέργεια και συναίσθημα στόρι, που δεν του λείπει ούτε το μελοδραματικό –γεμάτο ατάκες του στιλ «θα σας αγαπώ για πάντα, αρχόντισσά μου, αλλά άλλη η δική σας θέση και άλλη η δική μου»– ρομάντζο.
Και μέσα σε όλη αυτήν τη σύγχυση να έχεις και σύσσωμο το ιαπωνικό καστ να αναλύει με τελετουργική σοβαρότητα τα περί παράδοσης, τιμής και κώδικα Μπουσίντο στα... αγγλικά.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

47 Ronin

1,5
  • Περιπέτεια
  • 2013
  • Διάρκεια: 119 '
  • Καρλ Ρινς

Στην Ιαπωνία του 18ου αιώνα 46 πρώην σαμουράι και ένας «παρακατιανός» μιγάς, αλλά εξαιρετικός πολεμιστής, επιτίθενται σε ένα απόρθητο, γεμάτο στρατιώτες φρούριο, για να εκδικηθούν το θάνατο του αφέντη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (18-24/4)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.