Ο Μπάτλερ

2

Ένας μελοδραματικός και αρκετά σχηματικός all star cast Αφροαμερικανός Φόρεστ Γκαμπ.

Ο Μπάτλερ

Η διαρκής μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και η επιρροή της στην οικογενειακή ζωή του Σέσιλ Γκέινς, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως μπάτλερ οκτώ διαφορετικών προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ρίγκαν. Ένας μελοδραματικός και αρκετά σχηματικός all star cast Αφροαμερικανός Φόρεστ Γκαμπ.

Ο Μπάτλερ - εικόνα 1

Ο «Μπάτλερ», βασισμένος σε ένα άρθρο του ρεπόρτερ της «Washington Post» Γουίλ Χέιγκουντ, είναι μια ταινία «φυλετικού» –κατά το σοσιαλιστικού– ρεαλισμού. Εμπνέεται από την αληθινή ιστορία του Γιου­τζίν Άλεν, ενός γεννημένου το 1919 Αφροαμερικανού, ο οποίος το 1952 έπιασε δουλειά ως βοηθητικό προσωπικό στον Λευκό Οίκο, για να μείνει εκεί 34 χρόνια και να υπηρετήσει ως μπάτλερ οκτώ προέδρους, από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ μέχρι τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το σενάριο του τηλεοπτικού Ντάνι Στρονγκ αλλάζει το όνομα του πρωταγωνιστή σε Σέσιλ Γκέινς, όπως και κάποια στοιχεία της οικογενειακής του ζωής (ο ένας γιος γίνεται δύο, με εντελώς διαφορετική πορεία από τον αληθινό), αλλά μένει πιστό σε πολλές λεπτομέρειες της βιογραφίας του Άλεν, που στην ταινία συνδέονται με τον αγώνα των Αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα.
Απόλυτα στρατευμένο, στο χολιγουντιανό πνεύμα φυσικά, το φιλμ του Λι Ντάνιελς («Μονάκριβη», «The Paperboy») είναι στημένο με έναν απλοϊκό, σχηματικό τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα αντιρατσιστικά του μηνύματα, στηριγμένα σε μια παρατακτική αφήγηση ιστορικών γεγονότων (το Little Rock Nine στο Άρκανσο, οι δολοφονίες των Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πόλεμος του Βιετνάμ) και μια κλισέ σύγκρουση­ χαρακτήρων: ο Σέσιλ κρατά το ρόλο του παθητικού, συμβιβασμένου Αφροαμερικανού, ο μεγάλος γιος αυτόν του θαρραλέου μαχητή και η μάνα εκείνον του οικογενειακού βράχου, σταθερού –και συμβιβαστικού– σημείου αναφοράς. Οι συγκινητικές στιγμές δεν λείπουν, όπως και μερικές έξυπνες σκηνοθετικές λύσεις (το παράλληλο μοντάζ του σερβιρίσματος), όμως το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής αναπτύσσεται σαν διδακτική τηλεταινία μελοδραματικών κορυφώσεων από την οποία δεν λείπει η τελική κορόνα υπέρ της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.
Ένα σπουδαίο καστ, με επικεφαλής τους Φόρεστ Γουίτακερ και Όπρα Γουίνφρεϊ, υποστηρίζει το εγχείρημα, το οποίο εξελίχτηκε σε ζήτημα τιμής για την κοινότητα των Αφροαμαρικανών (41 παραγωγοί ένωσαν δυνάμεις για να μαζευτούν τα λεφτά), προωθήθηκε με αγωνιστικό πάθος και θριάμβευσε εμπορικά, ξεπερνώντας τα 115 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μπάτλερ

The Butler
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 132 '
  • Λι Ντάνιελς

Η διαρκής μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και η επιρροή της στην οικογενειακή ζωή του Σέσιλ Γκέινς, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως μπάτλερ οκτώ διαφορετικών προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ρίγκαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/04/2024

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.