Ο Μπάτλερ

2

Ένας μελοδραματικός και αρκετά σχηματικός all star cast Αφροαμερικανός Φόρεστ Γκαμπ.

Ο Μπάτλερ

Η διαρκής μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και η επιρροή της στην οικογενειακή ζωή του Σέσιλ Γκέινς, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως μπάτλερ οκτώ διαφορετικών προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ρίγκαν. Ένας μελοδραματικός και αρκετά σχηματικός all star cast Αφροαμερικανός Φόρεστ Γκαμπ.

Ο Μπάτλερ - εικόνα 1

Ο «Μπάτλερ», βασισμένος σε ένα άρθρο του ρεπόρτερ της «Washington Post» Γουίλ Χέιγκουντ, είναι μια ταινία «φυλετικού» –κατά το σοσιαλιστικού– ρεαλισμού. Εμπνέεται από την αληθινή ιστορία του Γιου­τζίν Άλεν, ενός γεννημένου το 1919 Αφροαμερικανού, ο οποίος το 1952 έπιασε δουλειά ως βοηθητικό προσωπικό στον Λευκό Οίκο, για να μείνει εκεί 34 χρόνια και να υπηρετήσει ως μπάτλερ οκτώ προέδρους, από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ μέχρι τον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Το σενάριο του τηλεοπτικού Ντάνι Στρονγκ αλλάζει το όνομα του πρωταγωνιστή σε Σέσιλ Γκέινς, όπως και κάποια στοιχεία της οικογενειακής του ζωής (ο ένας γιος γίνεται δύο, με εντελώς διαφορετική πορεία από τον αληθινό), αλλά μένει πιστό σε πολλές λεπτομέρειες της βιογραφίας του Άλεν, που στην ταινία συνδέονται με τον αγώνα των Αφροαμερικανών για πολιτικά δικαιώματα.
Απόλυτα στρατευμένο, στο χολιγουντιανό πνεύμα φυσικά, το φιλμ του Λι Ντάνιελς («Μονάκριβη», «The Paperboy») είναι στημένο με έναν απλοϊκό, σχηματικό τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα αντιρατσιστικά του μηνύματα, στηριγμένα σε μια παρατακτική αφήγηση ιστορικών γεγονότων (το Little Rock Nine στο Άρκανσο, οι δολοφονίες των Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο πόλεμος του Βιετνάμ) και μια κλισέ σύγκρουση­ χαρακτήρων: ο Σέσιλ κρατά το ρόλο του παθητικού, συμβιβασμένου Αφροαμερικανού, ο μεγάλος γιος αυτόν του θαρραλέου μαχητή και η μάνα εκείνον του οικογενειακού βράχου, σταθερού –και συμβιβαστικού– σημείου αναφοράς. Οι συγκινητικές στιγμές δεν λείπουν, όπως και μερικές έξυπνες σκηνοθετικές λύσεις (το παράλληλο μοντάζ του σερβιρίσματος), όμως το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής αναπτύσσεται σαν διδακτική τηλεταινία μελοδραματικών κορυφώσεων από την οποία δεν λείπει η τελική κορόνα υπέρ της εκλογής του Μπαράκ Ομπάμα.
Ένα σπουδαίο καστ, με επικεφαλής τους Φόρεστ Γουίτακερ και Όπρα Γουίνφρεϊ, υποστηρίζει το εγχείρημα, το οποίο εξελίχτηκε σε ζήτημα τιμής για την κοινότητα των Αφροαμαρικανών (41 παραγωγοί ένωσαν δυνάμεις για να μαζευτούν τα λεφτά), προωθήθηκε με αγωνιστικό πάθος και θριάμβευσε εμπορικά, ξεπερνώντας τα 115 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μπάτλερ

The Butler
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 132 '
  • Λι Ντάνιελς

Η διαρκής μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και η επιρροή της στην οικογενειακή ζωή του Σέσιλ Γκέινς, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως μπάτλερ οκτώ διαφορετικών προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ρίγκαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο εισιτήρια ο "Καποδίστριας"

Μπορεί μετά από δυο εβδομάδες με απανωτά sold out η προσέλευση του βιογραφικού δράματος του Γιάννη Σμαραγδή να υποχώρησε, οι επιδόσεις του παρ' όλα αυτά παραμένουν αξιοθαύμαστες, επιπέδου "El Greco" και "Υπάρχω".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2026

Το '28 Χρόνια Μετά: Ο Ναός των Οστών' και 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ταινία

Πριν καθίσεις στην πολυθρόνα σου και αφεθείς στον τρόμο, υπάρχουν κάποια στοιχεία για τη νέα ταινία δια χειρός Νία ΝταΚόστα που θα κάνουν την εμπειρία ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Τα συγκεντρώσαμε και τα βρίσκεις εντός.

"Μία Μάχη Μετά την Άλλη" και "Άμνετ" σάρωσαν στις Χρυσές Σφαίρες 2026

Οι νικητές της βραδιάς παίρνουν τα βραβεία τους και ετοιμάζονται για τον μεγάλο αγώνα των Όσκαρ.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Ο Τίμοθι Σαλαμέ γίνεται ένας θρύλος του πινγκ πονγκ, ένα μεγάλο ζόμπι-franchise συνεχίζεται και όλες οι κυκλοφορίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01.

Το "Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί" σε δωρεάν προβολή στο Κολωνάκι

Σήμερα βλέπουμε την κωμωδία του 1967, που θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, στο πλαίσιο των δράσεων της έκθεσης "Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς".

Οι "Μέρες & Νύχτες του Χρήστου στο Δαναό" γιορτάζουν τα 40 χρόνια του "Μπλε Βελούδο"

Ο αγαπημένος κύκλος προβολών υποδέχεται το 2026 με ένα αριστούργημα δια χειρός Ντέιβιντ Λιντς.

Οι ταινίες που έρχονται την Πέμπτη 15/01

Τίμοθι Σαλαμέ και Τζος Σάφντι σε ένα κυνήγι για δόξα, ένα τρομο-σίκουελ από τη Μεγάλη Βρετανία και όλες οι νέες κυκλοφορίες της επόμενης εβδομάδας.