Γελαστός Πρίγκιπας

3

Road movie χαρακτήρων πάνω στη μοναξιά, την αφοσίωση και την ενηλικίωση, βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Γελαστός Πρίγκιπας

Δυο υπάλληλοι της οδοποιίας περνούν το καλοκαίρι του 1988 σηματοδοτώντας έναν επαρχιακό δρόμο του Τέξας και αναπτύσσοντας μια σχέση ιδιαίτερης φιλίας. Road movie χαρακτήρων πάνω στη μοναξιά, την αφοσίωση και την ενηλικίωση, βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Γελαστός Πρίγκιπας - εικόνα 1

Ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν είναι μια ιδιάζουσα σκηνοθετική περίπτωση, αν και χαρακτηριστική της σχιζοφρενικής (ή από μια άλλη άποψη ακομπλεξάριστης) φύσης του αμερικανικού σινεμά. Ξεκίνησε την καριέρα του με το αριστουργηματικά χαμηλότονο αγροτικό δράμα «George Washington». με το βραβευμένο στο Σάντανς «Όλα τα Αληθινά Κορίτσια», το «Κύμα Οργής» («Undertow») και το «Snow Angels» εξελίχτηκε σε έναν από τους πλέον ταλαντούχους ανεξάρτητους δημιουργούς της προηγούμενης δεκαετίας.
Το 2008 όμως άλλαξε απότομα καλλιτεχνική ρότα και από τα ατμοσφαιρικά, λυρικά δράματα πέρασε στην εμπορικά επιτυχημένη μαστουρο-κωμωδία «Pineapple Express» της ομάδας του Τζαντ Άπατοου («Παρθένος Ετών 40»), κατόπιν στο ανάλογου ύφους, αλλά… ξέφρενα αποτυχημένο «Your Highness» και τέλος στο «Sitter», άλλη μία αμήχανη­ κωμωδία με τον Τζόνα Χιλ ως μπεϊ­μπισίτερ. Εξίσου απότομα, ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν επέστρεψε φέτος στα παλιά του κινηματογραφικά λημέρια, και μάλιστα με δύο ανεξάρτητες ταινίες –το «Joe» με τον Νίκολας Κέιτζ απέσπασε το βραβείο ερμηνείας (Τάι Σέρινταν) στο Φεστιβάλ Βενετίας–, στις οποίες εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει τόσο το σενάριο (κάτι που είχε να κάνει από το «Snow Angels») όσο και την παραγωγή.
Γυρισμένο στο προστατευμένο πάρκο του Μπάστροπ στο Τέξας, ο «Γελαστός Πρίγκιπας» είναι ένα ελεύθερο ριμέικ της ισλανδικής ταινίας του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγκουρντ­σον «Either Way» (2011). Σε αυτήν ο Γκριν βρίσκει την κεντρική ιδέα της παράξενης, γεμάτης συγκρούσεις φιλίας δύο διαφορετικών αντρών στη μέση της άγριας φύσης, ένα τοπίο το οποίο ανέκαθεν τον συναρπάζει και ο ίδιος αξιοποιεί ευρηματικά. Εδώ πρόκειται για το ορεινό, δασώδες Τέξας, το οποίο έχει καεί από τη μεγάλη (υποτιθέμενη) πυρκαγιά του 1987. Είναι ένα τοπίο καταστροφής αλλά και αναγέννησης, στην καρδιά­ του οποίου δύο υπάλληλοι της οδοποιίας περνούν το καλοκαίρι του 1988 βάζοντας πασσάλους στην άκρη του επαρχιακού δρόμου και χαράζοντας την κίτρινη γραμμή στη μέση του οδοστρώματος. Πρόκειται για τον εσωστρεφή, μεθοδικό και αυστηρό Άλβιν και τον αδερφό της κοπελιάς του Λανς, έναν χαλαρό και ανυπόμονο 25άρη.
Οι δυο τους δουλεύουν συντονισμένα και ανακαλύπτουν πράγματα ο ένας για τον άλλον, δένονται συναισθηματικά και τσακώνονται άγρια σε ένα buddy movie on the road, γραμμένο με απέριττο ρεαλισμό και σκηνοθετημένο με ειλικρινή απλότητα. Ο Γκριν, χωρίς να πρωτοτυπεί στην ψυχολογική εμβάθυνση των χαρακτήρων, δεν εκβιάζει συναισθηματικά, χρησιμοποιεί το επιβλητικό φυσικό φόντο ως τρίτο πρωταγωνιστή-καταλύτης και μένει προσηλωμένος σε δύο μη ενηλικιωμένους ενήλικους που προσπαθούν να προσανατολιστούν σε έναν έρημο όσο και απειλητικό, γοητευτικό μα και ακατανόητο κόσμο (στον οποίο κυκλοφορούν μέχρι και… φαντάσματα). Μαζί με τους ήρωές του (ξανα)βρίσκει και αυτός το σωστό κινηματογραφικό του δρόμο.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Γελαστός Πρίγκηπας

Prince Avalanche
3
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 94 '
  • Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν

Δυο υπάλληλοι της οδοποιίας περνούν το καλοκαίρι του 1988 σηματοδοτώντας έναν επαρχιακό δρόμο του Τέξας και αναπτύσσοντας μια σχέση ιδιαίτερης φιλίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.