Χόμπιτ. Η Ερημιά του Νοσφιστή

3

Η δράση επιταχύνεται και το τρισδιάστατο θέαμα γιγαντώνεται σε ένα σίκουελ που προετοιμάζει δεξιοτεχνικά τη φαντασμαγορική έξοδο από το μαγικό κινηματογραφικό σύμπαν του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Χόμπιτ. Η Ερημιά του Νοσφιστή

Συνεχίζοντας την πορεία τους για το Μοναχικό Βουνό με τα ορκ στο κατόπι τους, ο Μπίλμπο Μπάγκινς και παρέα των νάνων πρέπει να διασχίσουν το Δάσος του Μεγάλου Φόβου, ενώ ο Γκάλνταφ φεύγει για μια επείγουσα αποστολή στον Νότο. Η δράση επιταχύνεται και το τρισδιάστατο θέαμα γιγαντώνεται σε ένα σίκουελ που προετοιμάζει δεξιοτεχνικά τη φαντασμαγορική έξοδο από το μαγικό κινηματογραφικό σύμπαν του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Χόμπιτ. Η Ερημιά του Νοσφιστή - εικόνα 1

Το μεσαίο μέρος μιας λογοτεχνικής ή κινηματο­γραφικής τριλογίας ­αποδεικνύεται πάντα το κρισιμότερο. Ξεκινά «κολοβό» (η πρωτοτυπία έχει πια χαθεί) και είναι καταδικασμένο να μείνει ημιτελές, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την υποχρέωση να εντείνει την αγωνία για την εξέλιξη της πλοκής, αφήνοντας στο τέλος την υπόσχεση πως αυτό το οποίο ακολουθεί θα είναι μεγαλύτερο, θεαματικότερο, συναρπαστικότερο.
Βέβαια, δεν χρειάζεται να χάσει χρόνο συστήνοντάς μας έναν καινούργιο κόσμο και τους ήρωες που θα μας ταξιδέψουν σε αυτόν, κάτι που η «Ερημιά του Νοσφιστή» εκμεταλλεύεται στο έπακρον και βάζει μπρος πατώντας γκάζι στην κατηφόρα. Το σίκουελ του «Χόμπιτ» ξεκινά­ με ένα σύντομο, αναχρονιστικό πρόλογο παρμένο από το διήγημα του Τόλκιν «Η αναζήτηση του Έρεμπορ», κομμάτι της συλλογής «Ατέλειωτες ιστορίες».
Ο Πίτερ Τζάκσον και οι συν-σεναριογράφοι του (Φραν Γουόλς, Φιλίπα Μπόγενς και Γκιγέρμο ντελ Τόρο) δανείζονται υλικό εκτός «Χόμπιτ», αλλά πάντα από τη μυθολογία της Μέσης Γης, όχι μόνο για να εκμαιεύσουν τρεις ταινίες των δυόμισι ωρών από ένα βιβλίο 350 αραιο­γραμμένων σελίδων, αλλά­ και για να χτίσουν παράλληλες δράσεις και να πλουτίσουν το βάθος των χαρακτήρων τους. Έτσι, μαθαίνουμε για μια παλιά συνάντηση του Γκάλνταφ με τον αρχηγό των νάνων Θόριν και γρήγορα επιστρέφουμε στην ομάδα η οποία στην προηγούμενη ταινία άφησε πίσω της τα Βουνά της Καταχνιάς και συνεχίζει, με τα ορκ στο κατόπι της, την πορεία προς το Μοναχικό Βουνό. Ένας παράξενος «οικοδεσπότης» διαδέχεται την αγωνιώδη καταδίωξη και η ομάδα δεν αργεί να φτάσει στο Δάσος του Μεγάλου Φόβου, το οποίο πρέπει να δια­σχίσει χωρίς τον Γκάνταλφ. ­
Γιατί εκείνος θα φύγει για μια επείγουσα μυστική αποστολή, η πλοκή της οποίας δεν υπάρχει στο «Χόμπιτ», συνδέει όμως πολλά από τα γεγονότα αυτής της τριλογίας με εκείνα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αν ο Τζάκσον θυσίασε πολύ χρόνο στο «Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι» για να μας συστήσει το έμψυχο υλικό του, εδώ παίρνει το περιπετειώδες αίμα του πίσω, στήνοντας μια σειρά από θεαματικά set pieces, το ένα εντυπωσιακότερο­ από το άλλο. Τις αράχνες του Δάσους του Μεγάλου Φόβου διαδέχονται η απόδραση με τα βαρέλια από το βασίλειο των ξωτικών και το ξύπνημα του Νοσφιστή, ενώ ο Γκρίζος Μάγος δίνει τη δική του θανάσιμη μάχη με τον Νεκρομάντη.
Το παράλληλο μοντάζ διατηρεί την ένταση στο κόκκινο (υπάρχει ταυτόχρονη δράση στο Μοναχικό Βουνό, στη Λιμνούπολη και στο κάστρο της Ντολ Γκούλντουρ), η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι γι’ ακόμη μία φορά ασυναγώνιστη και το 3D αντάξιο ενός χορταστικού χολιγουντιανού υπερθεάματος. Πάμε λοιπόν για την τρίτη και φαρμακερή…

ΗΠΑ, Νέα Ζηλανδία. 2012. Διάρκεια: 161΄. Διανομή: VILLAGE FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Χόμπιτ: Η Ερημιά του Νοσφιστή

The Hobbit: The Desolation of Smaug
3
  • Φαντασίας
  • 2013
  • Διάρκεια: 161 '
  • Πίτερ Τζάκσον

Συνεχίζοντας την πορεία τους για το Μοναχικό Βουνό με τα Ορκ στο κατόπι τους, ο Μπίλμπο Μπάγκινς και παρέα των νάνων πρέπει να διασχίσουν το Δάσος του Μεγάλου Φόβου, ενώ ο Γκάλνταφ φεύγει για μια επείγουσα αποστολή στο νότο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.