Σ' Αγαπώ

2

Δράμα φαντασίας που προσπαθεί να κρατηθεί σε ένα ρομαντικό ρεαλισμό, είναι όμως γραμμένο και αφηγημένο υποτονικά από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σ' Αγαπώ

Μια έφηβη Αμερικανίδα φτάνει στη βρετανική εξοχή για να περάσει το καλοκαίρι στο σπίτι της θείας της. Όταν μια σειρά από ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες οδηγούν τη χώρα στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου, εκείνη και τα τρία νεαρά ξαδέρφια της πρέπει να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους. Δράμα φαντασίας που προσπαθεί να κρατηθεί σε ένα ρομαντικό ρεαλισμό, είναι όμως γραμμένο και αφηγημένο υποτονικά από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σ' Αγαπώ - εικόνα 1

Τ ο «How I live now» είναι ένα πολυβραβευμένο εφηβικό μυθιστόρημα φαντασίας, γραμμένο από την Αμερικανοβρετανή Μεγκ Ρόσοφ το 2004. Αν κι εκδόθηκε πριν από τους υπερεπιτυχημένους «Αγώνες πείνας», μοιράζεται αρκετά κοινά στοιχεία τόσο με τον μετα-αποκαλυπτικό, σκοτεινό κόσμο που περιγράφει η Σούζαν Κόλινς όσο και με τη δυναμική ηρωίδα της. Το στοιχείο της φαντασίας, ωστόσο, είναι στοιχειωδώς παρόν στο «How I live now», το οποίο προσπαθεί να κρατήσει έντονα ρεαλιστικό χαρακτήρα και να εστιάσει πολύ περισσότερο στο εσωτερικό δράμα της πρωταγωνίστριάς του και σχεδόν καθόλου στις (ελάχιστα θεαματικές) περιπέτειές της. Αυτή είναι η Νεοϋορκέζα έφηβη Ντέιζι, την οποία στέλνει ο πατέρας της στη βρετανική επαρχία και στην οικογένεια της θείας της για να περάσει το καλοκαίρι. Αυτό που βλέπουμε στο αεροδρόμιο και μαθαίνουμε από την τηλεόραση είναι πως η Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται σε μια περίοδο εκτεταμένων κοινωνικών αναταραχών, ενώ οι τρομοκρατικές ενέργειες διαδέχονται η μία την άλλη. Απομονωμένη στην εξοχή, η μοναχική και αντιδραστική Ντέιζι μοιάζει να βρίσκεται προς στιγμή μακριά από όλα αυτά που θα βρεθούν απρόσμενα μπροστά της, όταν επιβληθεί στρατιωτικός νόμος και η βία απλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας. Χωρισμένη ουσιαστικά σε δύο μέρη, η ταινία ξεκινά σαν μια ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης, για να εξελιχτεί σε έναν απελπισμένο αγώνα άγριας επιβίωσης. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ντοκιμαντέρ («One Day in September») Κέβιν ΜακΝτόναλντ προσπαθεί να διατηρήσει ένα ενιαίο σκηνοθετικό ύφος –έναν μακριά από εύκολους συναισθηματισμούς λυρισμό– και διαθέτει μια αξιοθαύμαστα πειθαρχημένη Σέρσια Ρόναν («Εξιλέωση», «Παραδεισένια Οστά») ως επιβλητική πρωταγωνίστρια. Δεν έχει στα χέρια του όμως μια ιστορία με πραγματικό ενδιαφέρον, αλλά αντίθετα ένα σενάριο γραμμένο με ελάχιστες αιχμές και σχεδόν χωρίς καμία κορύφωση. Με αφήγηση στιλάτη, αλλά νωθρή, δεν αξιοποιεί τις σκοτεινές αντιφάσεις του βασικού χαρακτήρα του, ενώ θυμάται πως πρέπει να μας συγκινήσει λίγο προτού προσγειωθεί στο κοινότοπα γλυκόπικρο φινάλε του.

Περισσότερες πληροφορίες

Σ' Αγαπώ

How I Live Now
2
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 101 '
  • Κέβιν ΜακΝτόναλντ

Μια έφηβη Αμερικανίδα φτάνει στη βρετανική εξοχή για να περάσει το καλοκαίρι στο σπίτι της θείας της. Όταν μια σειρά από ταραχές και τρομοκρατικές ενέργειες οδηγούν τη χώρα στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου, εκείνη και τα τρία νεαρά ξαδέρφια της πρέπει να αγωνιστούν για την επιβίωσή τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.