Kon-Tiki

2

Θεαματική, υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ αναβίωση ενός ιστορικού ταξιδιού με την clean cut λογική μιας προσεγμένης, ακαδημαϊκής «αναπαράστασης».

Kon-Tiki

Το 1947 ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέγιερνταλ και πέντε ακόμη άντρες δοκιμάζουν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω σε μια σχεδία, για να αποδείξουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Πολυνησίας είχαν έρθει από τη Νότια Αμερική και όχι από δυτικά όπως πίστευαν όλοι. Θεαματική, υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ αναβίωση ενός ιστορικού ταξιδιού με την clean cut λογική μιας προσεγμένης, ακαδημαϊκής «αναπαράστασης».

Kon-Tiki - εικόνα 1

Κον-τίκι είναι το αρχαίο όνομα του θεού του ήλιου­ των Ίνκας κι έτσι βάφτισε τη σχεδία την οποία κατασκεύασε το 1947, ακριβώς όπως οι προκολομβιανοί κάτοικοι της Νοτίου Αμερικής, ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέγερνταλ, επιχειρώντας να διασχίσει με αυτήν τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Χέγερνταλ ήταν εθνολόγος ο οποίος έζησε για καιρό στα νησιά Μαρκέζας της Γαλλικής Πολυνησίας, όπου και σχημάτισε την άποψη ότι οι πρώτοι άποικοι της περιοχής ήρθαν εξ ανατολών, από τη Λατινική Αμερική δηλαδή, και όχι από τα δυτικά όπως ήταν (και είναι ακόμη) η επικρατούσα θεωρία. Για να αποδείξει πως κάτι τέτοιο ήταν εφικτό, κατασκεύασε μια μεγάλη σχεδία, την Κον-τίκι, και με πέντε αποφασισμένους συντρόφους ξεκίνησαν από τις ακτές του Περού για την άλλη άκρη του ωκεανού με μοναδικούς συμμάχους τον άνεμο και τα θαλάσσια ρεύματα.
Ο Πέτερ Σκάβλαν, ο οποίος είχε διασκευάσει για τη μεγάλη οθόνη τον «Κόσμο της Σοφίας» του Τζόστεϊν Γκάαρντερ, εμπνέεται­ από τα πραγματικά γεγονότα και το «The Kon-Tiki expedition» του ίδιου του Χέγερνταλ για μια περιγραφική σεναριακή αναβίωση του θαρραλέου αυτού κατορθώματος. Η προσέγγισή του είναι λιτή, σχεδόν απλοϊκή, καθώς περιγράφει με τρεις-τέσσερις αδρές (και ηρωικές) πινελιές τον ατρόμητο θαλασσοπόρο και με ακόμη λιγότερες τους αφοσιωμένους συντρόφους του, εστιάζοντας στο ημερολόγιο καταστρώματος του διάρκειας 101 ημερών και συνολικά 8.000 χιλιο­μέτρων ταξιδιού. Ακόμη και αυτό όμως επιφυλάσσει μετρημένες συγκινήσεις, αναποφάσιστο ανάμεσα σε ένα ρεαλιστικό αλά «National Geographic» και πιο χολιγουντιανό μυθοπλαστικό ύφος. Πέφτει στους ώμους των βιρτουόζων Γιόακιμ Ρένινγκ και Έσπεν Σάντμπεργκ (του κωμικού γουέστερν «Λησταρχίνες» και της πολεμικής βιογραφίας «Max Manus»), λοιπόν, να δώσουν θεαματική πνοή στο εγχείρημα και να το απομακρύνουν από την ακαδημαϊκότητα του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ. Μερικά από τα σκηνοθετικά τρικ τους είναι πράγματι εντυπωσιακά, στέλνοντας έτσι την ταινία στις υποψηφιότητες του ξενόγλωσσου Όσκαρ και τους δυο τους πίσω από την κάμερα των επομένων «Πειρατών της Καραϊβικής».

Νορβηγία, Μ. Βρετανία. 2012. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Kon-Tiki

2
  • Περιπέτεια
  • 2012
  • Διάρκεια: 118 '
  • Γιοάκιμ Ρένινγκ, Έσπεν Σάντμπεργκ

Το 1947 ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέγιερνταλ και πέντε ακόμη άντρες δοκιμάζουν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω σε μια σχεδία, για να αποδείξουν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Πολυνησίας είχαν έρθει από τη Νότια Αμερική και όχι από δυτικά όπως πίστευαν όλοι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.