Χαραγμένες Ζωές

1,5

Ιστορικές αλήθειες κι εύστοχες πολιτικές επισημάνσεις χάνονται μέσα σε ένα μονόπλευρο, ιδεολογικά απλοϊκό και τηλεοπτικό σε επίπεδο αισθητικής χρονικό.

Χαραγμένες Ζωές

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Σκηνοθεσία: Σπύρος Τέσκος.

Η αλήθεια για το πώς και για το ποιος δημιούργησε την ελληνική οικονομική κρίση μόνο απλή δεν είναι. Το ντοκιμαντέρ του πρωτοεμφανιζόμενου Σπύρου Τέσκου όμως δεν πολυσυμφωνεί, έχοντας μια ξεκάθαρη άποψη για την όλη «συνωμοσία» πίσω από την οποία κρύβεται ένα πολυετές γερμανικό σχέδιο – και μόνο. Η κεντρική ιδέα των «Χαραγμένων Ζωών» είναι ότι η ενοποίηση της Ευρώπης στη σημερινή της μορφή ξεκίνησε από τον Κάιζερ και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκεκριμενοποιήθηκε κι εκμοντερνίστηκε όμως από τους ναζί στη δεκαετία του ’30. Όπου απέτυχαν, λοιπόν, ο αυτοκρατορικός στρατός και το Γ΄ Ράιχ φαίνεται ότι τα καταφέρνουν η Άνγκελα Μέρκελ και η Deutsche Bank, εξαπολύοντας έναν αποικιοκρατικής λογικής οικονομικό πόλεμο με πρώτο θύμα την Ελλάδα για λόγους συμβολικούς: η δημοκρατία πρέπει να πεθάνει εκεί όπου γεννήθηκε. Αυτήν την άποψη αναλύουν (κυρίως) ο Γερμανός ερευνητής Ματίας Ραθ και ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, με την ταινία να παραλληλίζει διαρκώς τη σημερινή πραγματικότητα με αυτήν της Κατοχής και την ιστορία του εκτελεσμένου από τους κατακτητές Γιώργου Κρόκου (ελάχιστη η δραματουργική σημασία της) με εκείνη του Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2012 στο Σύνταγμα. Ιστορικές αλήθειες­ υπάρχουν κι εύστοχες πολιτικές επισημάνσεις ακούγονται, δυστυχώς όμως χάνονται μέσα σε ένα μονόπλευρο, ιδεολογικά απλοϊκό, υπερβολικό σε διάρκεια και τηλεοπτικό σε επίπεδο αισθητικής χρονικό. Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Χαραγμένες Ζωές

1,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2013
  • Σπύρος Τέσκος

Η δημιουργία της ελληνικής οικονομικής κρίσης από τα γερμανικά συμφέροντα και η σχέση τους με τα σχέδια των ναζί συνδέονται με τις ιστορίες του εκτελεσμένου στην Κατοχή Γιώργου Κρόκου και του Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2012 στο Σύνταγμα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.