Luton

2,5

Ο στιλιζαρισμένος ρεαλισμός του πρωτοεμφανιζόμενου Μιχάλη Κωνσταντάτου λειτουργεί –εξαιρετική διαχείριση χώρου και αφηγηματική οικονομία στο ντεκουπάζ–, όχι όμως και η αφαιρετική διάθεση του σεναρίου, η οποία αντί να οδηγεί προς την αμφισημία και την ανοιχτή ερμηνεία, δυστυχώς ρέπει προς τη σχηματοποίηση.

Luton

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος. Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής.

Luton - εικόνα 1

Η ζωή τριών Αθηναίων διαφορετικής ταξικής και ηλικιακής κλίμακας, που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, μπαίνει στο στόχαστρο του πρωτοεμφανιζόμενου Έλληνα σκηνοθέτη. Ένας μικροαστός οικογενειάρχης, ένας παραμελημένος έφηβος και μια νεαρή δικηγόρος συνθέτουν μια περιεκτική εικόνα της παράδοξης ελληνικής πραγματικότητας. Όλοι τους κομμάτια ενός αλλοπρόσαλλου παζλ που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από αφόρητη πίεση. Άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα καθημερινά τους αδιέξοδα. Ο πρωτοεμφανιζόμενος Μιχάλης Κωνσταντάτος θα παρατηρήσει με διαστροφική υπομονή τους ήρωες να φτάνουν στο σημείο ζέσης. Ελάχιστα cut, αργοί ρυθμοί, αποσπασματική αφήγηση και πάνω από όλα αισθητική λεπτολογία συνθέτουν μια ιδιαίτερη όσο κι ενδιαφέρουσα κινηματογραφική γλώσσα. Η βαρεμάρα, το προσωπικό –ενάντια στο συλλογικό– συμφέρον, η μισαλλοδοξία, η σεξουαλική δυσλειτουργία και η βία δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε καθένα από τα τρία κεφάλαια των καθημερινών αθηναϊκών ιστοριών ως συμπτώματα μιας γενικότερης κοινωνικής παθογένειας. Στη συνέχεια, η ζωή των τριών ηρώων θα ενωθεί με απρόσμενο –σχεδόν υπερρεαλιστικό– τρόπο, φτάνοντας την ιστορία σε μια απότομη κλιμάκωση, η οποία σε βρίσκει τουλάχιστον απροετοίμαστο. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του χτισίματος των χαρακτήρων και η ελάχιστη ταύτιση του θεατή με αυτούς, το «Luton» θα φέρει τον θεατή αντιμέτωπο με μια ολική ανατροπή που, αντί να σοκάρει, προβληματίζει. Ο στιλιζαρισμένος ρεαλισμός λειτουργεί στο δράμα του Κωνσταντάτου –εξαιρετική διαχείριση χώρου και αφηγηματική οικονομία στο ντεκουπάζ–, όχι όμως και η αφαιρετική διάθεση του σεναρίου, η οποία δυστυχώς οδηγεί στη σχηματοποίηση αντί να ενισχύει την αμφισημία και την ανοιχτή ερμηνεία. Ο φασισμός της καθημερινότητας θα παραμείνει περισσότερο στο επίπεδο του συνθήματος, χωρίς το «Luton» να φτάσει στα σαπισμένα σωθικά του. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Ελλάδα. 2013. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Luton

2,5
  • Δραματική
  • 2013
  • Διάρκεια: 100 '
  • Μιχάλης Κωνσταντάτος

Οι ζωές τριών Αθηναίων, διαφορετικής ταξικής και ηλικιακής κλίμακας, που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ξετυλίγονται στην οθόνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
05/09/2025

Τζένιφερ Λόρενς & Ρόμπερτ Πάτινσον ερωτευμένοι μέχρι θανάτου στο "Die My Love"

Οι πρωτοκλασάτοι ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία της κορυφαίας σκηνοθέτριας Λιν Ράμσεϊ ("Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν").

Η ελληνική "Αρκουδότρυπα" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας

Το ντεμπούτο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου απέσπασε το σημαντικό βραβείο Europa Cinemas Label χάρη στο οποίο η ταινία θα μπορέσει να διανεμηθεί σε σινεμά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στο 48ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μια εβδομάδα γεμάτη σινεμά που μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και εάν δε βρεθείτε στη μακεδονική πόλη.

Είμαστε έτοιμοι για τα "Ανεμοδαρμένα Ύψη" της γενιάς του TikTok;

Το τρέιλερ της νέας ταινίας της οσκαρικής Έμεραλντ Φένελ ξεσήκωσε το ίντερνετ και τις σινεφίλ συζητήσεις.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (4-10/9)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη 'Βουγονία' του Γιώργου Λάνθιμου

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε. Συγκεντρώσαμε ό,τι ξέρουμε για τη νέα του ταινία, που καταφθάνει στις αίθουσες στις 6 Νοεμβρίου.