
Τα χέρια μας μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα: από το να κόψουν ένα λουλούδι, να χαϊδέψουν κάποιον αγαπημένο ή να απλωθούν για βοήθεια μέχρι και το να χτυπήσουν… Υπάρχουν και χέρια λυπημένα; Αυτά τι κάνουν; Ή μήπως υπάρχουν και πολύχρωμα που αποκτούν μαγικά την πλουμιστή όψη τους; Κάπως έτσι φαντάζεται τα χέρια η παράσταση "Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε”, η οποία παίζεται στο θέατρο Ριάλτο- "Αλέκος Αλεξανδράκης”. Η παράσταση ζωντανεύει το ομότιτλο, βραβευμένο βιβλίο της Μαρίας Κουτσανοπούλου (εκδόσεις Βάρφη) που ασχολείται με τον σχολικό εκφοβισμό. Το κείμενο είναι του Βασίλειου Αραμπατζή και του Χριστόφορου Χριστοφορίδη, με τον τελευταίο να έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία.

Λίγα λόγια για το έργο
Το "Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε” είναι ένα παραμύθι με δύο ήρωες που ταξιδεύουν σε φανταστικούς κόσμους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα χρώματα και τα συναισθήματα που αυτά συμβολίζουν. Στην εξερεύνηση αυτή συμμετέχουν παρακολουθώντας και οι μικροί θεατές, μαθαίνοντας βιωματικά τις αξίες της φιλίας, της αγάπης και του σεβασμού. Κατά αυτόν τον τρόπο ωφελείται η συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Στη βιωματικότητα της παράστασης έρχεται να προστεθεί, φυσικά, και η έντονη διαδραστικότητα, με τα παιδιά να ενθαρρύνονται κατά τη διάρκεια του έργου να συμμετέχουν ενεργά. Έτσι, όχι μόνο μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τα μηνύματα του έργου, αλλά και να τα αφομοιώσουν, ώστε να τα εφαρμόσουν στη σχολική τους ζωή (και όχι μόνο).
Σημειώστε ότι πριν την παράσταση διεξάγεται εργαστήριο μαζί με τις ηθοποιούς, με σκοπό τη δημιουργία του Χάρτη των Χρωμάτων.

Οι συντελεστές
Στην παράσταση ερμηνεύουν η Κωνσταντίνα Γεροθανάση και η Μαρία Μπάρτζου. Τη μουσική υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μοσχοβίτης, ο οποίος έγραψε και τους στίχους. Την κίνηση και τις χορογραφίες επιμελήθηκε η Φιλιώ Ζαγοράκη.
Για παιδιά 3 έως 7 ετών
Περισσότερες πληροφορίες
Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε
Το βιβλίο της Μαρίας Κουτσανοπούλου ενέπνευσε την διαδραστική παράσταση που μιλά στα παιδιά για τον σχολικό εκφοβισμό, αναδεικνύοντας την αξία της ειρηνικής συνύπαρξης και των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων. Οι ήρωες του παραμυθιού ταξιδεύουν μέσα από διάφορους φανταστικούς κόσμους, εξερευνώντας τα χρώματα και τα συναισθήματα που αυτά συμβολίζουν, στο σύγχρονο παραμύθι που εστιάζει σε αξίες θεμελιώδεις για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, όπως η φιλία, η αγάπη και ο σεβασμός.