Ο Νίκολα Τέσλα φωτίζει τον κόσμο των παιδιών στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα

Μια παιδική παράσταση με ψυχαγωγική και εκπαιδευτική αξία παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά η ομάδα Μαγνήτες, μιλώντας για τη σημασία της εφευρετικότητας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο

Η παράσταση "Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο" για παιδιά και εφήβους, που την προηγούμενη σεζόν παρακολούθησαν εκατοντάδες μαθητές σε σχολεία, θέατρα και χώρους τέχνης, επιστρέφει στο στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα. Η Στέβη Φόρτωμα και η Σοφία Αθανασοπούλου ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τη ζωή του Νίκολα Τέσλα σε σκηνοθεσία της Ευγενίας Τζιρτζιλάκη, στην παράσταση της θεατρικής ομάδας Μαγνήτες, που αφηγείται τη ζωή ενός εμβληματικού επιστήμονα. 

Ο Νίκολα Τέσλα

Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του ηλεκτρισμού και όχι μόνο! Γεννήθηκε σε μια εποχή όπου τα σπίτια ακόμα φωτίζονταν με κεριά. Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, ο μικρός Τέσλα κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ένας σπουδαίος εφευρέτης και μηχανικός που θα άλλαζε τον κόσμο. Λάτρευε επίσης την ποίηση και εμπνέονταν από τις ανθρωπιστικές του αξίες. Ο Τέσλα εργάστηκε για έναν κόσμο όπου η πρόοδος δεν θα απαιτούσε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά το σεβασμό και την κατανόηση του. "Δεν εργάζομαι για τον άνθρωπο", είχε πει, "αλλά για την ανθρωπότητα".

Η ιστορία της ζωής του Νίκολα Τέσλα, από μικρό παιδί μέχρι τη στιγμή της επιτυχίας του, συνοδεύεται από ηχοτοπία που ενισχύουν την ατμόσφαιρα και ερεθίζουν τη φαντασία, ενώ τα παρεμβαλλόμενα τραγούδια δίνουν μια ευχάριστη ανάσα στην θεατρική δράση. Η πιανίστρια Εύα Μυλωνά ερμηνεύει την πρωτότυπη μουσική επένδυση σχεδιασμένη ειδικά για την παράσταση. Τίποτα δεν είναι "κονσέρβα" στην παράστασή: το ηχητικό αλλά και το οπτικό σκηνικό αναπτύσσονται ζωντανά κάθε στιγμή μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τη συνοδεία χειροποίητων σκηνικών αντικειμένων, υπό την επιμέλεια του Αθανάσιου Καραβίτη, αλλά και μεταμφιέσεων ζωντανεύει ο κόσμος του Τέσλα.

Η παράσταση συνδυάζει την ψυχαγωγική με την εκπαιδευτική αξία του θεάτρου, δίνοντας αφορμή για συζήτηση με τα παιδιά γύρω από θέματα όπως: η προστασία του περιβάλλοντος, οικολογία και βιωσιμότητα, καινοτομία, εφευρετικότητα, καθώς και το προσωπικό ήθος, η περιέργεια και η επιμονή που μπορεί να αφυπνιστεί μέσα στον άνθρωπο όταν αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

Ομάδα Μαγνήτες

Η θεατρική ομάδα Μαγνήτες πήρε το όνομά της εμπνεόμενη από τις ιδιότητες των μαγνητών: οι μαγνήτες, όπως και οι ηθοποιοί, μπορούν να ασκούν ακαταμάχητη έλξη από αρκετή απόσταση, δίχως να χρειαστεί να αγγίξουν κάτι. Οι ηθοποιοί, όπως και οι μαγνήτες, δημιουργούν γύρω τους ένα φορτισμένο πεδίο που μοιάζει μαγικό αλλά στην πραγματικότητα είναι απολύτως φυσικό. Η ομάδα φιλοδοξεί να μεταφέρει στα παιδιά αληθινές ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 50 '

Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν χαρακτήρες από τη ζωή του Νίκολα Τέσλα και μαζί τους, μια μουσικός δημιουργεί ζωντανά τη μουσική επένδυση της παράστασης. Ο Νίκολα Τέσλα, ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες στον κόσμο, αφιέρωσε τη ζωή του στη διάδοση του ηλεκτρισμού και όχι μόνο. Ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, ο μικρός Τέσλα κατάφερε να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ένας σπουδαίος εφευρέτης και μηχανικός ο οποίος, τελικά, επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο. Σε όλη τη ζωή του εργάστηκε για έναν κόσμο όπου η πρόοδος δεν θα απαιτούσε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά το σεβασμό και την κατανόηση του. Το παράδειγμά του διδάσκει τις αξίες της οικολογίας και του ήθους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.