Δέκα παιδικά έργα σηκώνουν αυλαία αυτή την εβδομάδα

Δείτε ποιες παραστάσεις που είναι αφιερωμένες στους μικρούς μας φίλους κάνουν πρεμιέρα από 5 έως 11/10.

Κοντά στις ράγες Χρήστος Συμεωνίδης©

"Κοντά στις ράγες"

Το αγαπημένο παιδικό βιβλίο της Άλκης Ζέη γίνεται παράσταση στο θέατρο Άλφα - "Ληναίος-Φωτίου", σε διασκευή-σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα. Κεντρική ηρωίδα είναι η Σάσα που ζει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία. Το κορίτσι παρακολουθεί ενθουσιασμένο τις αλλαγές γύρω του, κοιτώντας τις ράγες που οδηγούν σε μια νέα ζωή και προσπαθώντας να υψώσει το δικό της ανάστημα (από 7/10).

Η φάρμα των ζώων- Η παράσταση αρχίζει

"Η φάρμα των ζώων-Η παράσταση αρχίζει"

Από τις 8/10 στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής, παιδιά 3-9 ετών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική εκδοχή του γνωστού μυθιστορήματος του Τζορτζ Όργουελ. Σε αυτήν την ιστορία, που μαθαίνει στα παιδιά την αξία της αλληλεγγύης, τα ζώα της φάρμας που έγινε τσίρκο διώχνουν τον κακό ιδιοκτήτη τους και πορεύονται ανεξάρτητα.

Συμφωνία SOS

"Συμφωνία SOS"

Η ομάδα ΒίΔα παρουσιάζει στην Αίθουσα "Γιάννος Μαρίνος" του Μεγάρου Μουσικής μια παράσταση με πρωταγωνιστές τον εσωστρεφή Ορφέα και άλλα δύο παιδιά, που με τα μουσικά τους όργανα (κοντραμπάσο, φλάουτο, πιάνο) θα προσπαθήσουν να σώσουν τη μουσική, γράφοντας την τελευταία σελίδα μιας μυστήριας συμφωνίας (από 8/10, για παιδιά 4-10 ετών).

Το τοτέμ των ήχων

"Το τοτέμ των ήχων"

Οι μικροί θεατές πρόκειται να αναζητήσουν τον πρώτο ήχο που εμφανίστηκε στον κόσμο με τη βοήθεια ενός τοτέμ και την καθοδήγηση των "Δύο λαλούν" στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής (από 8/10). Σε αυτήν τη διαδραστική παράσταση (για παιδιά 3-8 ετών), οι μικροί θεατές μεταμορφώνονται σε ό,τι φανταστούν και μαθαίνουν τα μουσικά όργανα.

Τα ψηλά βουνά
© Patroklos Skafidas

"Τα ψηλά βουνά"

Τα μέλη μιας παιδικής χορωδίας αποφασίζουν να αφήσουν πίσω την πόλη και την τεχνολογία και να περάσουν σαν ομάδα ένα καλοκαίρι στη φύση της Ευρυτανίας μαζί με το δάσκαλό τους (Γιώργος Γιαννόπουλος). Έμπνευσή τους στάθηκε η επαφή τους με το ομότιτλο βιβλίο και αναγνωστικό του δημοτικού του Ζαχαρία Παπαντωνίου (από 8/10, Ακροπόλ).

Η βασίλισσα των πάντων

"Η βασίλισσα των πάντων"

Παιδιά και βρέφη μαζί με τους γονείς τους πρόκειται να βοηθήσουν μία παραμυθένια βασίλισσα στην αναζήτηση της ευτυχίας, δημιουργώντας ήχους, όπως αυτόν της καμπάνας ή του ανέμου. Πολύχρωμα ζώα συνοδεύουν τους θεατές στο ταξίδι τους σε ζούγκλες, πόλεις, ουρανούς. Σκηνοθετεί ο Λάμπρος Φισφής. (Βιβλιοθήκη Μεγάρου Μουσικής, Αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος", από 8/10)

Το καρναβάλι των ζώων
Gridfox©

"Το καρναβάλι των ζώων"

Η παράσταση (φωτογραφία εξωφύλλου) που μεταφέρει τα παιδιά σε έναν φανταστικό ζωολογικό κήπο επιστρέφει, αυτή τη φορά στο "Θέατρον" του "Ελληνικού Κόσμου". Από τις 8/10, οι μικροί θεατές μπορούν να απολαύσουν τη χιουμοριστική σουΐτα του Καμίγ Σεν-Σανς, που συνδυάζει θέατρο, μουσική από όργανα ορχήστρας και χορό. Το κείμενο της παράστασης είναι του Γιώργου Γαλίτη, ενώ σκηνοθετεί ο Χρήστος Τριπόδης.

Αβγώ
Στέλλα Σερέφογλου©

"Αβγώ"

Παιδιά έως τριών ετών αλλά ακόμη και βρέφη από δέκα μηνών μπορούν να παρακολουθήσουν στη Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής (Αίθουσα "Γιάννης Μαρίνος") μία αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία. Ένα μικρό ανθρωπάκι είναι ο πρωταγωνιστής της, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα αυγό και ετοιμάζεται για τη μεγάλη του έξοδο. (από 8/10)

...και βγαίνω

"... Και βγαίνω"

Η ομάδα Artika παρουσιάζει ένα παραμύθι για βρέφη από δέκα μηνών, το οποίο εξερευνά τις έννοιες του "μέσα" και του "έξω", του "εγώ" και του "ο άλλος". Τα πολύ μικρά παιδιά πρόκειται να ανακαλύψουν μέσα από τη ζωντανή μουσική και τον χορό αυτές τις πρωταρχικές έννοιες, χρησιμοποιώντας την αστείρευτη φαντασία τους. (studio Μαυρομιχάλη, από 07/10)

Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός

"Λάχανα και χάχανα- Ο καλός μου εαυτός"

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το "Θέατρον" του "Ελληνικού Κόσμου" θα φιλοξενήσει το επιτυχημένο μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη. Παρέα με τον Πίπη, τον Μαθητευόμενο νεράιδο, τον Ατσίδα, τη Χαχανένια και τον Λαχανίδα, τα παιδιά διασχίζουν ένα μοναδικό μουσικό μονοπάτι που τα οδηγεί στην ανακάλυψη της αυτοαγάπης και της αυτοεκτίμησης. (από 7/10)

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το καρναβάλι των ζώων

  • Μουσικό Παραμύθι
  • Διάρκεια: 70 '

Η παράσταση, που αποτελεί μια θεατρική εκδοχή της ομώνυμης χιουμοριστικής σουίτας του Καμίγ Σεν-Σανς, ταξιδεύει τους μικρούς θεατές σε έναν φανταστικό ζωολογικό κήπο, συνδυάζοντας μουσική, τραγούδι, χορό, θέατρο σκιών και διαδραστικό παιχνίδι. Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα μουσικά παραμύθια που έχουν γραφτεί για παιδιά. Το έργο γράφτηκε για ιδιωτική παράσταση για δύο πιάνα και ένα σύνολο δωματίου. Ο συνθέτης απαγόρευσε τη δημόσια εκτέλεσή του κατά τη διάρκεια της ζωής του, πιστεύοντας ότι η επιπολαιότητά του θα έβλαπτε τη θέση του ως σοβαρού συνθέτη. Η σουίτα εκδόθηκε το 1922 μετά τον θάνατό του και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αποσπάσματά του έχουν χρησιμοποιηθεί ως μουσική επένδυση σε πολύ γνωστές ταινίες.

Τα ψηλά βουνά

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα

Τα παιδιά μιας χορωδίας διαβάζουν το ομότιτλο βιβλίο και επειδή γοητεύονται τόσο πολύ από αυτό αποφασίζουν να περάσουν ένα ολόκληρο καλοκαίρι στα ορεινά της Ευρυτανίας μακριά από τον πολιτισμό και την τεχνολογία. Στόχος τους είναι να ζήσουν και αυτά τις περιπέτειες και τις όμορφες στιγμές στη φύση που έζησαν και οι ήρωες των «Ψηλών Βουνών». Η εξόρμηση των παιδιών θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη φύση και την οργάνωση μιας μικροκοινωνίας, αλλά και να γνωρίσουν τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Μαθαίνουν τη ζωή των βοσκών, την τραχύτητα αλλά και την ομορφιά των βουνών και τις λαϊκές παραδόσεις, σε μία παράσταση γεμάτη μουσικές.

Κοντά στις ράγιες

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 90 '

Η δεκάχρονη Σάσα κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της τις ράγες που «οδηγούν» σε μια καινούργια ζωή. Το κορίτσι ναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της που είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, που την προετοιμάζει για την εισαγωγή της στο σχολείο. Η Σάσα, που μεγαλώνει στην τσαρική προεπαναστατική Ρωσία, θέλει να υψώσει το ανάστημά της στην αδικία. Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό την επερχόμενη μεγάλη αλλαγή.

Συμφωνία SOS

  • Site specific performance
  • Διάρκεια: 60 '

Σε αυτή τη site-specific παράσταση, ο χώρος της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής είναι το μαγικό κρησφύγετο του Ορφέα, ενός εσωστρεφούς και μοναχικού αγοριού, το οποίο αγαπάει να χάνεται στις μελωδίες, στις σελίδες των βιβλίων αλλά και στις παρτιτούρες, μαζί με το αγαπημένο του μουσικό όργανο, το κοντραμπάσο. Μια μέρα εισβάλλουν στη Βιβλιοθήκη άλλα δύο παιδιά που διαταράσσουν την ησυχία του. Οι τρεις τους, με όχημα τα μουσικά τους όργανα (πιάνο, φλάουτο, κοντραμπάσο) θα αναλάβουν μια δύσκολη αποστολή: να συνεργαστούν για να γράψουν από κοινού την τελευταία σελίδα μιας μυστήριας μουσικής συμφωνίας. Αν η συνεργασία τους αποτύχει, τα πάντα θα χαθούν!

Η φάρμα των ζώων

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 70 '

Ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα παρουσιάζεται σε μια διαδραστική εκδοχή για παιδιά με ζωντανή μουσική που μιλά για την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και τη σημασία του διαλόγου. ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης της φάρμας, αγαπάει την εξουσία, μα πιο πολύ από όλα αγαπάει τα λεφτά! Καταφέρνει να μετατρέψει τη φάρμα του σε τσίρκο, μόνο και μόνο για να κερδίζει ακόμα περισσότερα χρήματα. Με την υπόσχεση πως τα ζώα θα γίνουν διάσημα κι όλοι θα τα θαυμάζουν, τα ξεγελάει και τα πείθει να τραγουδούν και να πραγματοποιούν χορευτικά και ριψοκίνδυνα νούμερα.

Η βασίλισσα των πάντων

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 45 '

Η παράσταση, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ζώα, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια. Καθισμένοι σε μαξιλάρια, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους παρακολουθούν μια ταλαντούχα χορεύτρια-περφόρμερ και έναν χαρισματικό μουσικό κρουστών, που παίζει ποικίλα όργανα από όλο τον κόσμο αλλά και καθημερινά αντικείμενα, και συμμετέχουν ενεργά, χτυπώντας καμπάνες, δημιουργώντας τον άνεμο, φτιάχνοντας ήχους και ό,τι άλλο χρειάζεται ώστε να βοηθήσουν τη Βασίλισσα στο ταξίδι της για την αναζήτηση της πραγματικής ευτυχίας.

Αβγώ

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 40 '

Βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών βιώνουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους πολύ μικρούς θεατές. Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε και τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι το οποίο αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο, ενόσω βρίσκεται μέσα σε ένα αυγό. Όλα τα ερεθίσματα (η μουσική, η μιμική, η παραγωγή ήχων) οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».

...Και βγαίνω

  • Παραμύθι
  • Διάρκεια: 45 '

Μια παράσταση με ζωντανή μουσική, χορό και διαδραστικό παιχνίδι για τα πρώτα βήματα των πολύ μικρών παιδιών στον κόσμο των μεγάλων με όχημα το πώς βοηθάει η φαντασία την κατανόηση της πραγματικότητας και το που τελειώνει το «Εγώ» και που αρχίζει ο κόσμος.

Το τοτέμ των ήχων

  • Μουσική Παράσταση
  • Διάρκεια: 60 '

Δύο πολυοργανίστες και μουσικοπαιδαγωγοί -οι Κάτια Ανδριανάκου και Χρήστος Ροζάκης- καθοδηγούν τα παιδιά στην αναζήτηση του πρώτου ήχου που εμφανίστηκε στον κόσμο. Με τη βοήθεια του ακορντεόν, του πιάνου, του καβάλ, της γκάιντας, του μπουζουκιού και διαφόρων κρουστών και άλλων αυτοσχέδιων οργάνων που παίζουν ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών, θα τα παρακινήσουν να μεταμορφωθούν σε δεινόσαυρους, πουλιά και φλόγες, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανακαλύψουν βιωματικά τις ευεργετικές ιδιότητες της συνεργασίας, μετά μουσικής.

Λάχανα και Χάχανα - Ο Καλός μου Εαυτός

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 70 '

Τα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και χάχανα» αλλά και ολοκαίνουργια τραγούδια συνθέτουν τη νέα μουσικοθεατρική ιστορία για τη σημασία της θετικής σκέψης και της αυτοεκτίμησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος, μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μάς παρασύρουν σε ένα ταξίδι προς αναζήτηση του καλύτερού μας εαυτού, μαθαίνοντας παράλληλα για τις έννοιες της «αυταγάπης», της «αυτεπάρκειας», της «αυτοεκτίμησης», τη σημασία της θετικής σκέψης και τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Η μέθοδος «Τραγουδώ και Μαθαίνω» είναι το κλειδί για αυτό το ευφάνταστο ταξίδι γεμάτο χιούμορ, τραγούδι και πολλή μουσική.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Μέγαρο Μουσικής

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι

Studio Mαυρομιχάλη

Μαυρομιχάλη 134

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη για παιδιά και ενήλικες

Δημιουργικά εργαστήρια και ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και για ενήλικες και τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

"Ο Θαρροφύλακας" του Διονύση Σταθακόπουλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δεσύλλας

Εικονογραφημένο αριστουργηματικά από τον βραβευμένο Πέτρο Μπουλούμπαση, το βιβλίο αποτελεί μια περιπέτεια που μιλά για το πώς φόβος και γενναιότητα βαδίζουν χέρι-χέρι.

"Ο Πέτρος και ο λύκος" για δύο ακόμα παραστάσεις στην Paraga

Μετά τις sold out παραστάσεις, το μουσικό παραμύθι για παιδιά άνω των 3 που ανέβασε το Κουκλοθέατρο της Αλεξίας Αλεξίου, συνεχίζει στο Paraga για δύο ακόμη εμφανίσεις.

"Η Λυγερή και ο δράκος": Ένα παραμύθι φόρος τιμής στις μητέρες που έχουν χάσει τα παιδιά τους

Οι αφηγήτριες Ειρήνη Νικολακοπούλου και Βιργινία Κοκκίνου ηχογραφούν και μας παρουσιάζουν ένα παραμύθι με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας.

"Ο τεμπέλης δράκος" ενώνει Αλκίνοο Ιωαννίδη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρένα Μόρφη και Γιάννη Διονυσίου ξανά στη σκηνή

Τέσσερις μόνο ευκαιρίες θα έχετε για να παρακολουθήσετε τη μουσική παράσταση που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χατζηπιερή στο Μέγαρο Μουσικής.

Summer Camp στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα παιδιά θα αναζητήσουν τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Cindy Sherman, τα εκθέματα του Μουσείου και ταινίες animation.