"Μικροί Ήρωες σε Κρίση": Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της MeWe φέρνει τα παιδιά στη θέση του σκηνοθέτη

Τι συμβαίνει στην σκηνή όταν τα παιδιά σκηνοθετούν με τα πιο απλά υλικά μια παράσταση έτσι όπως την έχουν φανταστεί; Η απάντηση βρίσκεται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

paidi

Οι "Μικροί Ήρωες σε Κρίση", το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του θεατρικού οργανισμού MeWe που εξειδικεύει την εκπαιδευτική του δράση στη δημιουργία παραστάσεων από τα παιδιά για τα παιδιά, παρουσιάζουν "Το παγάκι που δακρύζει" στις 5 και 6 Αυγούστου στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2023" του Υπουργείου Πολιτισμού. Μια θεατρική παράσταση με θέμα την κλιματική κρίση, με live μουσική, πρωτότυπο κείμενο και ενήλικες επαγγελματίες ερμηνευτές επί σκηνής, τους οποίους σκηνοθετούν τα ίδια τα παιδιά!

1689861325913blob

'Εχοντας στα χέρια τους μια ιστορία συγκινητική, ποιητική, χαμογελαστή, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, μια ηθοποιό, έναν μουσικό, ένα πιάνο, κρουστά και ηλιακά φώτα, χωρίς απολύτως κανένα καλώδιο και πρίζα, τα παιδιά δημιουργούν ελεύθερα τον δικό τους σκηνικό κόσμο και τον παρουσιάσουν σε μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένα θερμό, όπως όλα τώρα τα τελευταία καλοκαίρια, δυο αδέρφια σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας αρχίζουν να ακούνε και να βλέπουν. Ο Πέτρος παρασυρμένος από την αδερφή του Παυλίνα, που όντας στο φάσμα επικοινωνεί με όλο το φάσμα της φύσης, αποφασίζει να κάνει κάτι. Τα εναύσματα κι οι αφορμές πολλές για δυο μικρά παιδιά. Το μπαζωμένο ποτάμι, ένας μοναχικός πλάτανος, το τελευταίο του είδους του μικρό ζώο. Κι ένα παγάκι που λιώνει δακρύζοντας. Αλλά μερικές φορές γίνονται και θαύματα. Όσο - και αν - υπάρχει αγάπη. Εξάλλου το "μειονέκτημα" που μπορεί να προσάπτει η κοινωνία σε έναν άνθρωπο και που αυτό μπορεί να είναι τελικά το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός παιδιού που θα σώσει τον
κόσμο.

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει δύο βασικούς θεματολογικούς άξονες. Τους τρόπους συναισθηματικής διαχείρισης της κλιματικής κρίσης από το παιδί και τη γνωριμία του με τους κανόνες του ecotheater, μιας σημαντικής κίνησης στο θέατρο που άτυπα έχει ξεκινήσει από το 1970 αλλά τις τελευταίες δεκαετίες αποκτά ενεργούς συμμετέχοντες που δημιουργούν ομάδες στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, που λειτουργούν οικολογικά και δημιουργούν παραστάσεις με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τρόπο δημιουργίας μιας παράστασης και στη θεματολογία της. Συστήνουμε και αναλύουμε τον τρόπο παρουσίασης στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, κυρίως σε σχέση με το φωτισμό, όπου οι παραστάσεις στην Επίδαυρο ξεκινούσαν με το πρώτο φως του ήλιου και τέλειωναν με το ηλιοβασίλεμα. Τους καλούμε να σκεφτούν τη χρήση του φυσικού φωτισμού στην παράσταση και τους προσκαλούμε να παίξουν με το φως και τη σκιά, με στόχο ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η Παιδική-Εφηβική Σκηνή της MeWe

Η Παιδική-Εφηβική Σκηνή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας MeWe δημιουργεί παραστάσεις με πρωτότυπο κείμενο και μουσική, οι οποίες συνοδεύονται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, καθώς και πρωτότυπες ταινίες τις οποίες δημιουργούν τα ίδια τα παιδιά με την καθοδήγηση επαγγελματιών της τέχνης. Εμπνευστής και υπεύθυνος της παιδικής-εφηβικής σκηνής είναι η Αθηνά Μπερδέκα. Η ταινία που δημιούργησε μαζί με παιδιά, Χρονομηχανή-Μήνυμα από το μέλλον βραβεύτηκε στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους που διοργανώθηκε το 2016 από το Υπουργείο Παιδείας με το 1ο βραβείο Μουσικής (πρωτότυπη μουσική) και το 1ο βραβείο Αφίσας. To φθινόπωρο του 2021 δημιούργησε το project Cineνόηση, μιας σειράς δράσεων που ξεκινάει από τα παιδιά και καταλήγει σε αυτά. Η δράση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προκρατήσεις για την παράσταση από τις 24 Ιουλίου στο digitalculture.gov.gr και στο nationalopera.gr. Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

"Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου" παρουσιάζεται από τους Αντι-Δρώντες

Η ομάδα από την Κύπρο φέρνει στη σκηνή του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" για μία μόνο παράσταση με ελεύθερη είσοδο το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη.

Παιδικά προγράμματα για την περίοδο του Πάσχα στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Δημιουργικές δράσεις για παιδιά διαφορετικών ηλικιών στο Μουσείο του Ιδρύματος την Μεγάλη Εβδομάδα και την εβδομάδα του Πάσχα.

"Οι Άθλιοι": Τελευταίο Σαββατοκύριακο στον Ελληνικό Κόσμο

Η επιτυχημένη παράσταση για μικρούς και μεγάλους με τον Τάσο Χαλκιά, τη Βασιλική Ανδρίτσου και τον Ιβάν Σβιτάιλο ως Γιάννη Αγιάννη, κλείνει τον κύκλο της στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος.

7ο Bobos Arts Festival: Όλα όσα ετοιμάζει το παιδικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, πρωτότυπων παράλληλων δράσεων και ειδικά σχεδιασμένων εργαστηρίων, περιμένει μικρούς και μεγάλους.

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

Η βιβλιοθήκη παρουσιάζει το βιβλίο "Μια φορά ήταν ο καιρός" των εκδόσεων ΒΗΤΑ-medical arts.

Παιδικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Η δωρεάν δράση που αγαπήθηκε από οικογένειες με παιδιά έως 10 ετών, επιστρέφει στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με μια σειρά διασκεδαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλα τα Κυψελάκια.