Η Ελένη Βλάχου μας συστήνει τον δικό της «Ερωτόκριτο»

Για το διάσημο παραμύθι για την αγάπη, τον «Ερωτόκριτο», μας γράφει η Ελένη Βλάχου που το σκηνοθετεί στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

Η Ελένη Βλάχου μας συστήνει τον δικό της «Ερωτόκριτο»

Όταν καταπιάστηκα με τη σκηνοθεσία και τη διασκευή του «Έμπορου της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ για την Παιδική/ Εφηβική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού θεάτρου, είχα ήδη στο μυαλό μου ένα αφιέρωμα σε κλασικά έργα, διασκευασμένα για παιδικό κοινό. Μια σειρά παραστάσεων, μια τριλογία αφιερωμένη στο θέατρο της Αναγέννησης που θα απευθύνεται σε θεατές όλων των ηλικιών. Αυτή η τριλογία ήθελα οπωσδήποτε να περιλαμβάνει και ένα έργο ελληνικό κι έτσι μετά τον Σαίξπηρ, ο Βιτσέντζος Κορνάρος με το έργο του «Ερωτόκριτος» ήταν η τέλεια επιλογή. Ένα έργο της Κρητικής Αναγέννησης, μια πολύτιμη λογοτεχνική κληρονομιά που κρατιέται τόσο ζωντανή μέχρι σήμερα! Όλοι κάπως κάπου έχουν ακούσει στίχους του Ερωτόκριτου, όλοι μπορούν να αναγνωρίσουν την προέλευση του «Τ’ άκουσες Αρετούσα μου τα θλιβερά μαντάτα». Ένα μουσικό παραμύθι, μια συναρπαστική ιστορία από την εποχή των ιπποτών και των ηρώων που σίγουρα θα κέρδιζε το ενδιαφέρον των παιδιών. Έπειτα ο «Ερωτόκριτος» είναι γραμμένος σε κρητική διάλεκτο, σε στίχο, με ομοιοκαταληξίες τόσο μουσικές που κάνουν τη γλώσσα να θυμίζει τραγούδι.

Η Ελένη Βλάχου μας συστήνει τον δικό της «Ερωτόκριτο» - εικόνα 1

Μια γλώσσα γήινη και οικεία που χαίρεσαι να την ακούς. Σκέφτηκα πως θα ήταν μια ωραία ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με αυτήν την γλώσσα. Κι έτσι στην διασκευή μου φρόντισα να διατηρήσω όσο μπορούσα το ύφος της γλώσσας του Κορνάρου μπλεγμένο με τη γλώσσα τη σημερινή. Τι θέλω να πω στα παιδιά; Θέλω να αφηγηθώ την ιστορία ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού. Τότε ή και σήμερα, δεν έχει σημασία. Την ιστορία μιας αγάπης τόσο μεγάλης και δυνατής που ενώ συναντά μόνο δυσκολίες, καταφέρνει να γίνει τελικά η ιστορία μιας ολόκληρης εποχής που αλλάζει. Μιας ολόκληρης κοινωνίας που αλλάζει. Οι χαρές πάνε παρέα με τις λύπες, η αγάπη πάει παρέα με τον πόλεμο όμως όπως λένε και οι ήρωες του έργου μας, «…όποιος δύσκολα περνά, του λέμε να αντέχει. Mην χάνεται στο τίποτα, πάντα ελπίδα να έχει».

Ποια είναι η Ελένη Βλάχου

Η Ελένη Βλάχου μας συστήνει τον δικό της «Ερωτόκριτο» - εικόνα 2

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, και στο Παν/μιο του Maastricht στην Ολλανδία (Master Arts and Heritage: Policy, Management & Education), αποφοίτησε από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Ιάκωβος Καμπανέλλης. Συμμετείχε στις παραστάσεις (ενδεικτικά): «Το Σκλαβί»_ σκηνοθ. Θ. Μοσχόπουλος/Σ. Πάσχου (2018-2020_ Θέατρο Πόρτα), «Η Απαγωγή της Τασούλας» _ σκηνοθ. Κων/νου Μάρκελλου/This Famous Tiny Circus _ Θέατρο Σταθμός (Απρίλιος-Οκτ. 2019), «Καντίντ ή η Αισιοδοξία», «H Δίκη του Κ» και «Ένας Δράκος μα ποιος Δράκος» σε σκηνοθ. Θ. Μοσχόπουλου (2016-18_Θέατρο Πόρτα), «Ερωφίλη» _σκηνοθ. Μάξιμος Μουμούρης (Αισχύλεια 2015) κ.ά. Σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: «Ερωτόκριτος», B.Κορνάρου (Παιδική/Εφηβική Σκηνή Γυάλινου Μουσικού Θέατρου 2019-20), «Ο Έμπορος της Βενετίας», W.Shakespeare (Παιδική/Εφηβική Σκηνή Γυάλινου Μουσικού Θέατρου 2018-19), «Τα όνειρα του Αϊνστάιν», A. Lightman (Θέατρο του Νέου Κόσμου 2017), «Πολύ κακό για του Τίποτα»,W. Shakespeare (Beton 7 / Θέατρο Αλκμήνη 2013-14).

Περισσότερες πληροφορίες

Ερωτόκριτος

  • Δραματοποιημένη λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 75 '

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης ανεβαίνει σε μια διασκευή για παιδιά που ζωντανεύει έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι μεγάλες αρετές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Παιδί

Το 11ο καλλιτεχνικό summer camp από τις Μορφές Έκφρασης έρχεται αυτό το καλοκαίρι

Με τη θεματική "Η ομορφιά μιας απλής ζωής" επιστρέφει λίγο μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς η διοργάνωση που προσφέρει παιχνίδι και χαρά σε παιδιά και εφήβους μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

"Ραπουνζέλ: τα μαλλιά της κουβάρια": Τελευταία παράσταση και πρόσω ολοταχώς για καλοκαίρι

Το παραμύθι των αδερφών Γκριμ που παρουσιάστηκε από την παιδική σκηνή της Γιούλης Ηλιοπούλου ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Πειραιώς 131 και ετοιμάζεται για τα θερινά φεστιβάλ.

"Πάσχα στη στάνη του μπάρμπα-Γιώργου" από το θέατρο σκιών Τάσου Κώνστα

Μία διασκεδαστική πασχαλινή έξοδος για τους μικρούς μας φίλους είναι η παράσταση του Τάσου Κώνστα στην Paraga, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο Καραγκιόζη.

Easter Camp στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Υπαίθριες δραστηριότητες, εικαστικές δημιουργίες, παιχνίδια μυστηρίου, ακροβατικά, yoga, χορός και μουσική συνθέτουν ένα πλούσιο πασχαλινό πρόγραμμα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής

Συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, βιωματικά εργαστήρια, επισκέψεις γνωριμίας με τους ανθρώπους και τους χώρους του Μεγάρου, αλλά και με τους συντελεστές των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Πασχαλινές δράσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια με ελεύθερη συμμετοχή

Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών, θεατρικής και εικαστικής αγωγής, μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα και πασχαλινές δράσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργία και το παιχνίδι, ανάμεσα στις δράσεις που ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων για όλες τις ηλικίες.

Οκτώ έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από το θέατρο

Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε οκτώ ιστορίες από την πένα διεθνών συγγραφέων που έχουν γίνει θεατρικά και παίζονται στις παιδικές σκηνές της πόλης.