"Ηλίας", Ρόδος

Η γεύση της σπιτικής Δωδεκανήσου

Hlias Empona

Από το γευστικό καλωσόρισμα με λαζαράκι (γλυκό ψωμί με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά), ξυγκόπιτα (ψωμί ξυλόφουρνου με μπόλια κατσικιού) και λιόπιτα (ψωμί με ελιές και αρωματικά) στην καταπράσινη πετρόχτιστη βεράντα στο παραδοσιακό χωριό Έμπωνας, στα ορεινά της Ρόδου, ξέρεις ότι δεν βρίσκεσαι σε μια τυχαία ταβέρνα.

Ilias Empona

Η οικογένεια Κωνσταντάκη, μοιρασμένη ανάμεσα στις σχάρες, τις σούβλες και τις γάστρες, γνωρίζει καλά την τοπική γαστρονομική παράδοση και φροντίζει να μας μυήσει σ’ αυτήν μέσα από αγνά υλικά, αποκλειστικά δικής τους ή τοπικής παραγωγής. Το ελαιόλαδο είναι δικό τους, ενώ το διάσημο εμπωνιώτικο κρασί, λιαστό και ξηρό, από το αμπέλι τους στους πρόποδες του όρους Αττάβυρου, μας κρατάει συντροφιά καθώς απολαμβάνουμε τα φοβερά χωριάτικα μαγειρευτά και τα ντόπια κρέατα, όπως ο λαμπριώτης χτιστός, το παραδοσιακό γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και αρωματικά σιγοψημένο στο ξυλόφουρνο. 

Ilias Empona

Tip: Πολύ καλά και τα πιάτα με παραδοσιακά ζυμαρικά, όπως η τραχανόσουπα με σπιτικό τραχανά, αλλά και οι μαγγούρες (παραδοσιακά ζυμαρικά ξεροχυμισμένα με τυρί Μάντρας και μυζήθρα.

Έμπωνας, 2246041415, Facebook 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Αφιερώματα

"Loop Around": Η τέχνη του colorful tufting ανθίζει στην Κυψέλη

Η Μυρτώ Κονδυλοπούλου κεντάει κυριολεκτικά στην οδό Πεστών, καθώς ασχολείται με το tufting, μια τεχνική δημιουργίας αντικειμένων που έχει ως πρώτη ύλη το μαλλί.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/07/2023

Το "Hill Athens" σερβίρει τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα που έλειπε από το Θησείο

Στο φινετσάτο τριώροφο εστιατόριο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, η βόλτα στην ομορφότερη γειτονιά της Αθήνας απογειώνεται πιάνοντας θέση στο μοντέρνο χώρο με την πανοραμική θέα που ανοίγεται από τη Στοά Αττάλου και τον Λυκαβηττό μέχρι τονκατάφωτο Παρθενώνα.

Στην καλλιτεχνίζουσα και ανανεωμένη ταράτσα του "The Artist RoofTop Bar & Restaurant"

Το αγαπημένο στέκι υποδέχεται το καλοκαίρι με καινούργιο σεφ στο τιμόνι της κουζίνας και μας δίνει νέες αφορμές για να "σκαρφαλώσουμε" στα ψηλά του Ψυρρή.

"Salonica", Θεσσαλονίκη

Χρυσοσκουφάτη ελληνική κουζίνα με φόντο τον Θερμαϊκό.

"Idol", Σαντορίνη

"Farm to table" γαστρονομία με κάδρο την Καλντέρα.

"Mylos", Ρόδος

Μοντέρνα ελληνικότητα σε παραδεισένιο σκηνικό.

"Dominicale", Ζάκυνθος

Θαλασσινή αρχοντιά στα καλύτερά της.