Μαθήματα κωμωδίας

3

Τέσσερις διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγγελία ενός –κάποτε αναγνωρισμένου– ηθοποιού για να παρακολουθήσουν μαθήματα κωμικής ερμηνείας. Χειρονομία αγάπης προς το θέατρο και το κωμικό είδος αποτίνει ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, σε ένα έργο με γλυκόπικρη επίγευση.

Μαθήματα κωμωδίας 2023

Ακόμη ένα έργο που διακωμωδεί τα εσωτερικά του θεάτρου; Όχι ακριβώς. Στο έργο του Θοδωρή Αθερίδη, ένας μεσήλικος, κάποτε σπουδαίος ηθοποιός, αποφασίζει να παραδώσει μαθήματα ερμηνείας της κωμωδίας σε επίδοξους ηθοποιούς. Τελικά, η ομάδα που συγκροτεί μόνο από ηθοποιούς δεν αποτελείται: μια νεαρή influencer που θέλει να τονώσει το λογαριασμό της στο instagram, ένας βαρύμαγκας γιατρός που θέλει να το γυρίσει στο stand up, ένας γόνος εύπορης οικογένειας και μια μελαγχολική ξεναγός-wannabe ηθοποιός, που έχει ερμηνεύσει πολλούς ρόλους αλλά μόνο σε ακροάσεις θα ανταποκριθούν στην αγγελία του με στόχο να κατακτήσουν τους κώδικες της κωμωδίας.

Μαθήματα κωμωδίας 2023

Ο Αθερίδης μεταχειρίζεται ένα από τα κατεξοχήν εργαλεία του είδους, τη συνύπαρξη ετερόκλητων ανθρώπων με τονισμένα στοιχεία συμπεριφοράς ή χαρακτήρα και χτίζει πάνω τους ένα έργο που ταυτόχρονα διακωμωδεί αλλά ρίχνει και μια τρυφερή ματιά στη μαγική τέχνη του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης. Πίσω από το ατακαδόρικο κείμενο, τους κωμικούς χαρακτήρες και μερικές ξεκαρδιστικές σκηνές, που περιπαίζουν τις καλλιτεχνικές φιλοδοξίες, τις διάφορες σχολές ερμηνείας, ακόμη και σημεία της επικαιρότητας, δίνοντας μια "επιθεωρησιακή" διάσταση στο κείμενο που το κρατάει στο εδώ και τώρα, ο συγγραφέας διακατέχεται από την αγωνία για το μέλλον που καραδοκεί για τους ανθρώπους αυτού του επισφαλούς επαγγέλματος· το ότι πρόκειται για έργο που γράφτηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας ίσως δεν είναι τυχαίο.

Μαθήματα κωμωδίας 2023

Το αποτέλεσμα κειμένου και παράστασης είναι πληθωρικό, καθώς τα "Μαθήματα κωμωδίας" δεν μένουν στο πρώτο επίπεδο μιας "ξέγνοιαστης" ενδοθεατρικής σάτιρας: από τη σκιαγράφηση ανθρώπων που κουβαλούν προσωπικά βάρη, τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, την ευεργετική επίδραση που έχει στις ζωές τους η όλη διαδικασία μέχρι το μη αναμενόμενο φινάλε, που ακυρώνει κάθε ανάλαφρη διάθεση, δείχνουν την πρόθεση του συγγραφέα να σκάψει βαθύτερα, έστω και αν το κάνει με κάπως σχηματικό τρόπο. Η ενέργεια, η σκηνική χημεία και το μέτρο είναι τα μεγάλα ατού της παράστασης, οπότε η όποια επαναληπτικότητα και μια αίσθηση επιβραδύνσης του ρυθμού, που παρατηρείται προς τη μέση, περνούν σε δεύτερη μοίρα. Από το σκηνοθετικό πόστο, ο Αθερίδης δένει την ερμηνευτική ομάδα σε ένα αρμονικό σύνολο, τονώνει τη σκηνική ατμόσφαιρα, επιλέγοντας και την επικοινωνία με τους θεατές, ενώ ο ίδιος στο ρόλο του ηθοποιού/δασκάλου συντονίζει πράγματι με ζήλο το δημιούργημά του. Με ανάλογο δόσιμο, οι υπόλοιποι ηθοποιοί χαίρονται τους ρόλους τους, εκμεταλλεύονται τις κωμικές τους ιδιαιτερότητες και τις αποδίδουν στο επιθυμητό σημείο υπερβολής που προκαλεί γέλιο, χωρίς να καταλήγει σε καρικατούρα – ειδικά ο Ηλίας Βαλάσης και ο Δημήτρης Σαμόλης, ενώ η Δήμητρα Ματσούκα και η Αναστασία Τσιλιμπίου σε στιγμές εγκλωβίζονται σε μια περισσότερο τυποποιημένη απόδοση των ηρωίδων τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Μαθήματα κωμωδίας

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 100 '

Το ένατο κατά σειρά έργο του σκηνοθέτη και ηθοποιού, που εμπνέεται από τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στην κωμωδία, αποτελεί ένα μάθημα γελοιοποίησης όλων όσα μας βασανίζουν. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).