Μόλλυ Σουήνη

3

Ζεστή παράσταση, όχι όμως χωρίς ανισότητες, ενός βαθιά ανθρωποκεντρικού έργου

Μόλλυ Σουήνη

Ζεστή παράσταση, όχι όμως χωρίς ανισότητες, ενός βαθιά ανθρωποκεντρικού έργου

Μόλλυ Σουήνη - εικόνα 1

Την ιστορία της σχεδόν από γεννησιμιού τυφλής Μόλλυ που βρίσκει την όρασή της μετά από εγχείρηση για να αποδειχθεί τελικά ανέτοιμη για αυτή την εκ νέου γνωριμία με τον κόσμο τον οποίον είχε μάθει να αντιλαμβάνεται διαφορετικά, πραγματεύεται το έργο του Φρίελ, δομώντας τη μέσα από τρεις μονολόγους που διασταυρώνονται, χωρίς ποτέ να καταλήγουν σε διάλογο. Η Μόλλυ, ο άνδρας της και ο γιατρός είναι τα τρία πρόσωπα που φωτίζουν τα γεγονότα χωρίς να ακολουθούν χρονολογική σειρά, μεταφέροντας τις διαφορετικές οπτικές τους. Το πολυεπίπεδο κείμενο θίγει ένα ζήτημα που εκτείνεται σε διάφορες σημαντικές παραμέτρους -θέματα ταυτότητας, ατομικής βούλησης, ακόμη και τα όρια της επιστήμης είναι μερικά από όσα προκύπτουν-, κατά κύριο λόγο όμως εστιάζει στον ανθρώπινο πυρήνα του τον οποίον διαποτίζει, ως καθαρόαιμο γέννημα της ιρλανδικής παράδοσης, από την ποίηση του καθημερινού και του «ασήμαντου», έτσι όπως φωτίζει τη σχέση του ζευγαριού, τη ζωή της Μόλλυ και την πρόσληψη του κόσμου πριν και μετά την αποκατάσταση της όρασής της, την προσωπικότητα του γιατρού.

Μόλλυ Σουήνη - εικόνα 2

Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί με τρυφερότητα το έργο σε ήπιους τόνους, ταιριαστούς με τον μικρό χώρο που φιλοξενεί την παράσταση και φροντίζει συνολικά για μια ζεστή ατμόσφαιρα στην οποία συνεισφέρουν οι φωτισμοί (Αλέκος Αναστασίου) και η χρωματική αρμονία της όψης, όπου μερικά κρεμασμένα χρωματιστά υφάσματα «συνομιλούν» με τα αντίστοιχα χρώματα των κοστουμιών (σκηνικό-κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού). Αντί όμως να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στους τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας, η σκηνοθεσία της, εκκινώντας μάλλον από την ιδέα να εστιάσει με κάποιον συμβολικό τρόπο στον αόρατο για την Μόλλυ κόσμο, επιδίδεται σε ένα επαναλαμβανόμενο παιχνίδι με τα χρωματιστά παραπετάσματα του σκηνικού, τα οποία οι ηθοποιοί συνεχώς μετακινούν αναλόγως ποιος έχει κάθε φορά τον λόγο, που διασπά την προσοχή του θεατή χωρίς να προσθέτει κάτι στο σκηνικό αποτέλεσμα.

Μόλλυ Σουήνη - εικόνα 3

Ο Αργύρης Ξάφης στον ρόλο του Φρανκ, εσωτερικός και ουσιαστικός, με μια παρηγορητική σχεδόν παρουσία, είναι από μόνος του λόγος για να δει κανείς την παράσταση, και συνοδεύεται ωραία από τον Δημήτρη Γεωργιάδη στον ρόλο του γιατρού Ράις, που δεν περιορίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα σε έναν «ψυχρό» επιστήμονα, αλλά γίνεται συνοδοιπόρος της Μόλλυ και του ζευγαριού σε αυτό το νέο του ταξίδι στον ορατό κόσμο. Η Δέσποινα Κούρτη, από την άλλη, που επιφορτίζεται το δύσκολο εγχείρημα να υποδυθεί την ηρωίδα, καταδύεται με θέρμη και αλήθεια στο ρόλο της, όμως το μόνιμο κρεσέντο της φωνής και της κίνησης των χεριών της, μαζί με έναν μικρό στόμφο -κατανοητό ως ένα βαθμό, καθώς υποδύεται έναν άνθρωπο που βιώνει μια καταλυτική για τη ζωή του αλλαγή- κουράζει.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Δώμα) Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900. Διάρκεια: 105΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόλλυ Σουήνη

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 105 '

Βασισμένος σε μια πειραματική μελέτη του νευρολόγου Όλιβερ Σακς, ο Φρίελ πλάθει μια ιστορία που αφορά την τυφλή Μόλι, η οποία βρίσκει την όρασή της έπειτα από 35 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!