Τα κύματα

3

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα

Ένα άρτια σκηνοθετημένο ζωηρό αναλόγιο ενός εξαμελούς θιάσου σε ένα σκηνικό-ανοιχτή τάξη προσδοκά να μυήσει τους εφήβους στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ.

Τα κύματα - εικόνα 1

Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για το αν είναι εφικτό να συμβεί το προαναφερθέν, ευελπιστώ κάποιοι από τους μαθητές που παρακολουθούν στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης τα «Κύματα» (1931) να γραπωθούν από μία έστω φράση και αυτή να τους συνοδεύει εφ’ όρου ζωής – αυτό τουλάχιστον συνέβη σε μένα όταν πρωτοδιάβασα τούτο το αριστούργημα του μοντερνισμού και της λογοτεχνικής μουσικότητας. Από εκείνη που λέει «Το βάρος του κόσμου στους ώμους μας. Αυτή είναι η ζωή» μέχρι το «Έτσι όπως καθόμαστε κοντά κοντά ο ένας στον άλλο και αγαπάμε ο ένας τον άλλο, πιστεύουμε ότι θα διαρκέσουμε»…

Τα κύματα - εικόνα 2

Θα ήταν ίσως ακόμη και εσφαλμένο να πούμε πως η Βιρτζίνια Γουλφ αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης μιας παρέας Βρετανών των ’30s, από τα παιδικά τους χρόνια ως τη γεροντική τους ηλικία. Στη βάση τους, όμως, αυτό είναι τα «Κύματα», καθώς επίσης πολλά ακόμη πράγματα – από την ενηλικίωση ενός υποσυνειδήτου κομματιασμένου στα έξι μέχρι μια μεγαλειώδη σύνθεση παράλληλων και επικαλυπτόμενων μονολόγων, εξομολογήσεων, συνειρμικής ροής και αφηγηματικής μουσικότητας, ένα κείμενο-ορόσημο και, για πολλούς, η προσωπική λογοτεχνική τους Αγία Γραφή.

Μια αλλόκοτη εμπειρία ακρόασης είναι το σκηνικό εγχείρημα του Δημήτρη Καραντζά βάσει της αξεπέραστης μετάφρασης του Άρη Μπερλή. Σε μια συνθήκη ζωηρού αναλογίου, ανακαλύπτει τους χαρακτήρες του έργου της Γουλφ, τους μοιράζει σε έξι ηθοποιούς και, εν μέσω αυτοσχεδιασμών και μιας ηχητικής δραματουργίας των φωνών, των παύσεων, με την αρωγή του συνθέτη Δημήτρη Καμαρωτού, επιτρέπει στις αφηγήσεις να παραγάγουν εικόνες και στις σκηνικές δράσεις να σημάνουν την εσωτερική ζωή των προσώπων.

Τόσο όμως η αρχική συνθήκη όσο και το ενδιαφέρον σκηνικό (Κλειώ Μπομπότη), με τα έδρανα που περικλείουν το χώρο δράσης των ηθοποιών (μια ανοιχτή τάξη; ένα εξομολογητήριο;) αδυνατούν, από ένα σημείο και ύστερα, λόγω και της μεγάλης διάρκειας της παράστασης, να οδηγήσουν στην υπερβατική σύμβαση του ίδιου του κειμένου ή να συνδράμουν στην ανάπτυξη του εγχειρήματος, εγκλωβίζοντάς το τελικά στο ίδιο του το ενδιαφέρον. Παίζουν οι Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής-Μαυρογένης, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ Λεωφ. Συγγρού 107-109, Νέος Κόσμος, 2109005800. Διάρκεια: 120΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Κύματα

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 120 '

Θέατρο για εφήβους με πρωταγωνιστές έξι φίλους που ερωτεύονται, απογοητεύονται, ματώνουν και θριαμβεύουν άδοξα κι ένδοξα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.