Αλεπούδες

3

Απώλεια, μοναξιά, φόβος και βία... Όσα βιώνουν κι αισθάνονται οι ήρωες του βραβευμένου έργου-παραβολή της Βρετανίδας συγγραφέως ηλεκτρίζουν διαρκώς την ατμόσφαιρα της παράστασης, που ναι μεν σηματοδοτείται από ωραίες ερμηνείες, δεν καταφέρνει ωστόσο να αναδείξει το ιδιότυπο, πνευματώδες χιούμορ που διατρέχει το πρωτότυπο κείμενο

Αλεπούδες

Απώλεια, μοναξιά, φόβος και βία... Όσα βιώνουν κι αισθάνονται οι ήρωες του βραβευμένου έργου-παραβολή της Βρετανίδας συγγραφέως ηλεκτρίζουν διαρκώς την ατμόσφαιρα της παράστασης, που ναι μεν σηματοδοτείται από ωραίες ερμηνείες, δεν καταφέρνει ωστόσο να αναδείξει το ιδιότυπο, πνευματώδες χιούμορ που διατρέχει το πρωτότυπο κείμενο

Αλεπούδες - εικόνα 1

Η επιλογή της Ντον Κινγκ να δώσει τον τίτλο «Foxfinder» σε ένα έργο που μιλά για έναν αόρατο εχθρό, μια απειλή που υπονομεύει τη ζωή δύο οικογενειών σε μια αγροτική περιοχή της Αγγλίας, δεν είναι τυχαία. Η αλεπού είναι από τα λίγα σαρκοφάγα που έχουν βρει τον τρόπο να προσαρμόζονται στις τεράστιες μεταβολές τις οποίες επέφερε στο βιότοπό τους η παρουσία του ανθρώπου και δύσκολα παγιδεύεται. Αυτό υπαινίσσεται το βραβευμένο έργο (στον Διαγωνισμό Νέων Συγγρα­φέων της θεατρικής εταιρείας Papatango το 2011 και στα Off West End Awards το 2012), που τη χρησιμοποιεί ως σύμβολο.
Οι «Αλεπούδες» είναι μια καλογραμμένη αλληγορία για την εξουσία και μια παραβολή για τις κοινωνικές προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Εξ ου και οι αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη και σε μια επερχόμενη «βιβλική» καταστροφή – η κεντρική ηρωίδα, την οποία ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά, ονομάζεται Ιουδήθ και ο άντρας της Σαμουήλ. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα διαχέεται από τους ξύλινους πάγκους του λειτουργικού μίνιμαλ σκηνικού που δημιούργησε ο σκηνογράφος Γιώργος Χατζηνικολάου (ο οποίος έκανε και τη μετάφραση) προς την πλατεία και τυλίγει τον θεατή στη χαρμολύπη των ηρώων που αναμετριούνται με έναν αόρατο εχθρό. Από την αρχή του έργου φαίνεται πως η ζωή της Ιουδήθ και του Σαμουήλ (Δημήτρης Λάλος) είναι δεμένη σαν κόμπος από ένα μεγάλο μυστικό.
Στην πορεία το μυστικό αυτό αποκαλύπτεται μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργείται από τη στιγμή που εμφανίζεται ο Ουίλιαμ (Χάρης Χιώτης), ένας ειδικά εκπαιδευμένος «ανιχνευτής» της κυβέρνησης. Ποια είναι η δουλειά του; Να καταστείλει ό,τι αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη, τις αντιεξουαστικές δυνάμεις δηλαδή που θέλουν να κλονίσουν τις κοινωνικές ισορροπίες σε ένα –όπως φαίνεται– απολυταρχικό σύστημα. Η τρομοκρατία του απλώνει τα πλοκάμια της και υποβάλλει το ζευγάρι των αγροτών αλλά και τη φίλη τους Σάρα (Ιωάννα Κολιοπούλου) σε ψυχικά βασανιστήρια.
Στους δύσκολους καιρούς που περνούν ίσως η μόνη επανάσταση που τους απομένει είναι εκείνη της ελπίδας... ­Αυτήν την ελπίδα η συγγραφέας την αποδίδει εύστοχα με το πνευματώδες, έξυπνο­ (witty) βρετανικό χιούμορ. Αν αυτό το σαρδόνιο χιούμορ έβγαινε περισσότερο στην επιφάνεια, θα βλέπαμε το έργο λιγότερο ως ψυχογράφημα και περισσότερο ως αλληγορία. Οι σκηνοθεσίες της Ελένης Σκότη κινούνται πάντα από ένα επίπεδο και πάνω.
Ξέρει πώς να δημιουργεί υποβλητικές ατμόσφαιρες και το κάνει κι εδώ. Και κάτι επίσης σημαντικό: δείχνει στους ηθοποιούς­ το δρόμο για θαυμάσιες ερμηνείες που συνδυάζουν εγκεφαλικότητα κι αισθαντικότητα. Ιδιαίτερα η Ιωάννα Παππά και ο Δημήτρης Λάλος, ένα από τα ωραιότερα πρωταγωνιστικά ζευγάρια της σεζόν, καταφέρνουν κάτι θαυμάσιο: αποδίδουν μια γήινη υπόσταση και ταυτόχρονα μια μεταφυσική αύρα στο ρόλο τους, με απόλυτη εκφραστικότητα.

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, 2105138067. Διάρκεια: 90΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Αλεπούδες

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Σε έναν υποθετικό κόσμο η αλεπού έχει αναγορευτεί σε θανάσιμη απειλή κατά της κοινωνίας. Παρότι όλες οι αλεπούδες έχουν εξολοθρευτεί, η κρατική γραφειοκρατία εξακολουθεί να καλλιεργεί το φόβο της ολέθριας δράσης τους που υπονομεύει την ευημερία της χώρας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber

"Έξι πρόσωπα σε αναζήτηση συγγραφέα" και μετά τις διακοπές του Πάσχα

Το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο που σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος σε δική του μετάφραση στο θέατρο Altera Pars θα συνεχίσει την πορεία του μετά την πασχαλινή ανάπαυλα.