«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη

Η καινούρια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα Σπείρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αντικατοπτρίζει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο ανάγκες και προσμονές των ημερών μας. Αυτών που βιώνουμε και αυτών που έρχονται.

«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη

Είδα την καινούρια παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα Σπείρα στις αρχές της, τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όμως συνειδητά άφησα να περάσει κάποιος χρόνος γιατί το «Μπεεε», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είναι από αυτά τα θεάματα που λειτουργούν μέσα σου – και εξακολουθούν να αναπτύσσονται εκεί ή και επάνω στη σκηνή.

«Μπεεε»: Η επιθεώρηση του χθες και του σήμερα ενοποιημένη από τον Κραουνάκη - εικόνα 1

Προσωπικά, η παράσταση αυτή – που αυτοπροσδιορίζεται ως «θέαμα ποικιλιών» - μου έδωσε πάρα πολλά links με το παρελθόν, όχι μόνο με το πλούσιο δημιουργικά 15ετές παρελθόν της Σπείρας αλλά και το δικό μου, το πολύ παιδικό και μικράτο, κάνοντας το νου μου να αντρέξει σε κλασικές επιθεωρησιακές στιγμές με τον Αλέκο Λειβαδίτη, τη Ρένα Ντορ, τον Κούλη Στολίγκα επί σκηνής! Τόσο πίσω – στα χρόνια της αποστασίας, ενδεχομένως! Και παράλληλα τόσο μπροστά, περνώντας σαν φιλμ (ιλιγγιώδες!) τόσες δεκαετίες βιωμένες ως τον πυρήνα τους, με πολιτισμό που δημιουργείται από εμάς και μας (ανα)δημιουργεί ταυτόχρονα...

Αυτό το βαριετέ – που κινείται τόσο δημιουργικά και εποικοδομητικά μπροστά από το εξαιρετικό ευφάνταστο και ευκίνητο σκηνικό που σκαρφίζεται ο Μανόλης Παντελιδάκης – φέρει την υπογραφή των Δημήτρη Μανιάτη, Φώτη Μιχαλόπουλου και Σταμάτη Κραουνάκη και μουσικοποιείται με πολύ ωραίο urban τρόπο, ροκ τε και λαϊκό, από τον Άρη Βλάχο, αποτελεί ένα εξαιρετικό απόσταγμα της πείρας της Σπείρας! Και όπως όλα τα εξαιρετικά αποστάγματα, διατηρεί όλες τις ποιότητες, τα αρώματα και τις γεύσεις του αρχικού vintage και ευνοείται από τη δροσιά και τη φρεσκάδα του σήμερα.

Δεν θέλω να μπω στα επιμέρους και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος που βιώνεται μόνο στη σκηνή του πρώτου ορόφου του Κακογιάννη. Θα πω απλώς ότι το «Μπεεε» αντικατοπτρίζει με έναν δικό του μοναδικό τρόπο ανάγκες και προσμονές των ημερών μας. Αυτών που βιώνουμε και αυτών που έρχονται. Διατηρώντας τους πιο γερούς δεσμούς που μπορεί να έχει με το παρελθόν.

Περισσότερες πληροφορίες

Μπεεε

  • Μουσικοθεατρική
  • Διάρκεια: 120 '

Με πρόζα, ροκές και λαϊκά, ο Στ. Κραουνάκης και η παρέα του στήνουν ένα καταγγελτικό μουσικοθεατρικό θέαμα στα βαλτόνερα της κρίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/05/2024

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.