20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παραμένει αειθαλές και ενδιαφέρον καλλιτεχνικά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που μας προκαλεί, και φέτος, να επισκεφθούμε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 17-24 Ιουλίου.

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παραμένει αειθαλές και ενδιαφέρον καλλιτεχνικά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που μας προκαλεί, και φέτος, να επισκεφθούμε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 17-24 Ιουλίου.

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 1

Είμαστε φανατικοί φίλοι του και η χαρά μας είναι μεγάλη που το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παραμένει και φέτος πιστό στο ραντεβού του, με ενδιαφέρον πρόγραμμα. Κακά τα ψέματα, ο χορός είναι κι αυτός μια δυναμική και ευέλικτη μορφή τέχνης και μπορεί να έχει μέλλον και να επιβιώσει με τη βοήθεια της κρατικής παρέμβασης και ενίσχυσης. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα στο εγχώριο κοινωνικοπολιτικό τοπίο όπου δεν φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες στρατηγικές, για τον πολιτισμό, ευτυχώς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κρατά μια πόρτα ανοιχτή και συνεχίζει να στηρίζει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτα. Φέτος πραγματοποιείται για 20η συνεχή χρονιά και όπως κάθε χρόνο είναι σημαντικός αρωγός ο Δήμος Καλαμάτας αλλά και άλλοι φορείς.
«...Χώρεσα στους νόμους σας, άπλωσα όνειρα στους δρόμους σας, έστησα το νοικοκυριό μου στις συνειδήσεις σας και μοιράστηκα την ιστορία σας για να μπορώ να διηγηθώ το παραμύθι αύριο στη δική μου γλώσσα» γράφει στο σημείωμα της η Πατρίσια Απέργη για την παράσταση «Πλάνητες». Οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες είναι ανήσυχοι, σκεπτόμενοι, οργισμένοι, έτοιμοι να σταθούν στις διεθνείς σκηνές και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουν όλα όσα ζούμε με χιούμορ και με μια ηθελημένα ανέμελη αισιοδοξία. Είναι σημαντικό που η Βίκυ Μαραγκοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Καλαμάτας, ενισχύει τη ζύμωση μεταξύ ξένων και Ελλήνων χορογράφων και χορευτών μέσα από παραστάσεις και σεμινάρια.
Όπως κι άλλες χρονιές, έτσι και φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, η σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί στέκονται δίπλα σε καλλιτέχνες που το όνομά τους έχει γραφτεί στην ιστορία του χορού αλλά και καλλιτέχνες που βρίσκονται στην αιχμή της πρωτοπορίας.

Ποιους θα δούμε

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 2

Το Φεστιβάλ ανοίγει ο Nederlands Dans Theater 2 σε μια συνάντηση με την υψηλή τεχνική, την εκφραστικότητα, την ποιητικότητα. Το παγκοσμίως γνωστό σχήμα από την Ολλανδία μας συστήνει την ομάδα των νεώτερων δεξιοτεχνών του, 17 έως 23 ετών, ισορροπώντας αριστοτεχνικά ανάμεσα στη σύγχρονη ελευθερία και την κλασική εκλέπτυνση, με τέσσερις χορογραφίες: «Gods and Dogs», «Shutters Shut», «Subject to Change», «Cacti» (17-18.07, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα).
Το σόλο του Κριστιάν Ριζό, μια χορευτική σπουδή στην εξορία, εσωτερική και εξωτερική θα ερμηνεύσει ο τούρκος χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ. Το «sakınan göze çöp batar» (τούρκικη παροιμία που σημαίνει «το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί») συνθέτει με μεγάλη απλότητα και εξαιρετική ευαισθησία ποιητικά-εικαστικά επεισόδια από τη διαδρομή ενός μετανάστη. Είναι μια συμπαραγωγή της l’association fragile του Κριστιάν Ριζό με καταξιωμένα ευρωπαϊκά χορογραφικά κέντρα, θέατρα και θεσμούς και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Βασιλικής Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα (18-19.7, 20:00 Μέγαρο Χορού - Στούντιο)

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 3

Το στοιχείο της συνύπαρξης αναδεικνύεται θαυμάσια στο έργο «Badke», εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας βέλγων και παλαιστινίων καλλιτεχνών: αντλώντας από τον παραδοσιακό χορό dabke της Παλαιστίνης και ενσωματώνοντας ετερογενή στοιχεία όπως η καποέιρα και το χιπ-χοπ, η παράσταση αποτελεί ευτυχή συνένωση πολιτισμικών παραδόσεων διαφορετικών λαών, η οποία μέσα από τη δόνηση των σωμάτων μεταφέρει έναν υποβλητικό κραδασμό. Το χορευτικό εγχείρημα υπογράφουν τρία σημαντικά ονόματα της βελγικής σκηνής, ο Κουν Ωγιουστέινεν, χορογράφος των ballets C de la B, η Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ, δραματουργός της ίδιας ομάδας και του Βασιλικού Φλαμανδικού Θεάτρου (KVS) και η Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο, πρώην χορεύτρια των Rosas (της ομάδας της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ) και των ballets C de la B., σε συνεργασία με τους 10 παλαιστίνιους ερμηνευτές του έργου. Μια παραγωγή των: KVS (Βρυξέλες), les ballets C de la B (Γάνδη) & A.M. Qattan Foundation (Ραμάλλα) (19-20.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου)

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 4

Ένας τελείως διαφορετικός χορογραφικός κόσμος, άυλος και άχρονος, ένα σύμπαν καμωμένο από εφήμερα, άπιαστα υλικά –ήχους, φως, φυσαλίδες, αφρό– παρουσιάζεται με το έργο «Evaporated Landscapes» της δανέζας Μέττε Ίνγκβαρτσεν, η οποία ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Η χορογράφος, που παρουσιάζει δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανατρέπει την παγιωμένη εικόνα γύρω από τη χορογραφία και τη διευρύνει. Μια συμπαραγωγή της Mette Ingvartsen / Great Investment και μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού, θεάτρων και θεσμών. (20.07, 12:00, 19:00, 20:30, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα)

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 5

Την οδύνη των ξεριζωμένων σωμάτων παρακολουθεί κανείς και στη χορογραφία της Πατρίσιας Απέργη «Πλάνητες». Η χορογράφος, που παρουσιάζεται για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την ομάδα της Αερίτες, εντρυφά και σε αυτή τη δουλειά της στον αστικό λαβύρινθο, δημιουργώντας ένα κοινωνικό σχόλιο γύρω από τους Πλάνητες, τους πολίτες του κόσμου, τους ταξιδιώτες, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους «ξένους», τους Άλλους, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή καταξιωμένων Κέντρων Χορού της Ευρώπης (22.07, 22:00 Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα)

 20 χρόνια ζωής συμπληρώνει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - εικόνα 6

Η «Πετρόσουπα» από κινέζικος λαϊκός μύθος μαγειρεύτηκε σε ένα ευωδιαστό μουσικό παραμύθι από μια συντροφιά παιδιών και μεγάλων: από τον καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας –τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το Φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο»–, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, τον χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελεία». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές –σε μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014– θα πλημμυρίσουν με ζωντάνια και μαγεία τη σκηνή του Αμφιθεάτρου του Κάστρου, ώστε ο ευωδιαστός ατμός από το τσουκάλι της Πετρόσουπας να φτάσει έως το τελευταίο σπίτι της πόλης, μεταφέροντας το ιδιαίτερο άρωμά της, αυτό της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν (24.07, 22:00 Αμφιθέατρο Κάστρου)

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Δείτε τα αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.kalamatadancefestival.gr. Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard): 27210/ 97610 & 27210/ 97630.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

42 θεατρικές παραστάσεις που συνεχίζονται μετά το Πάσχα

Σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, η ελληνική δραματουργία σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις, ερευνητικό θέατρο, δικαστικό δράμα και μυστήριο, θέατρο έξω από το θέατρο και ιστορίες αληθινών προσώπων που ενέπνευσαν θεατρικά έργα. Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στο σύνολο των θεατρικών παραστάσεων που συνεχίζονται μετά το Πάσχα, δίνοντάς μας μια ακόμα ευκαιρία για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη θεατρική Αθήνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
10/05/2024

"If I can not dance, I will not be a part of your revolution" δηλώνει η Μαρία Κολιοπούλου στο νέο της έργο

Στο νέο της χορογραφικό έργο μεγάλης κλίμακας, το ιδρυτικό μέλος της ομάδας Πρόσχημα συμπράττει με ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών και ικανοτήτων αναζητώντας την βαθιά απόλαυση της στιγμής.

"The last lunch" σερβίρει το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στην Ελλάδα

Το Theatre of the No, μετά την επιτυχία της παράστασης "Περιμένοντας τον Γκοντό", παρουσιάζει τη μουσική κωμωδία του Γιόελ Γούλφχαρτ σε σκηνοθεσία του Μάνου Τσότρα.

"Ηλικία και διακρίσεις" είναι το νέο θέμα του κύκλου συζητήσεων του Εθνικού

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που πυροδοτεί τον διάλογο για φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, έρχεται μία νέα συζήτηση με ελεύθερη είσοδο, όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η Μαριάννα Κάλμπαρη, η Αλίκη Αλεξανδράκη και ο Θέμης Πάνου.

To 3ο Φεστιβάλ σύγχρονου καλλιτεχνικού καμπαρέ έρχεται στο Red Jasper Cabaret Thatre

Το φεστιβάλ της καμπαρέ θεατρικής σκηνής της Κυψέλης είναι και πάλι εδώ για να προσφέρει στο κοινό δέκα ημέρες με παραστάσεις θεάτρου, χορού, cabaret acts, music performances, aerial acrobatics, drag performances και πολλά ακόμη.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Οι σύγχρονες σχέσεις και οι ρόλοι των δύο φύλων μέσα σε αυτές απασχολούν το πρώτο θεατρικό έργο του Ιορδανίδη, που κινείται με άνεση στο είδος της δραμεντί και παρουσιάζεται σε ένα φυσικό όσο και προσωπικό ανέβασμα. | Powered by Uber

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber