"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό έρχεται στην Ελλάδα

Με αφορμή την παράσταση σε ερμηνεία Αργύρη Ξάφη και σκηνοθεσία Ζωής Ξανθοπούλου που παίζεται στο θέατρο Θησείον επισκέπτεται τη χώρα μας ο Καταλανός συγγραφέας.

'Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος': Ο πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό έρχεται στην Ελλάδα

Το θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις τέχνες υποδέχεται την Παρασκευή 12 Απριλίου τον πολυβραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό. Ο Καταλανός συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” (Βραβείο Born 2920 & Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022). 

Ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί στον καταιγιστικό μονόλογο του Ζουζέπ Μαρία Μιρό ερμηνεύοντας και αποκαλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες γύρω από το νεκρό σώμα ενός έφηβου αγοριού. Η Ζωή Ξανθοπούλου σκηνοθετεί το έργο που πραγματεύεται την καταστροφή της ομορφιάς και τα βάθη της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και επιθυμίας με σύμμαχο την ερμηνεία του σπουδαίου ηθοποιού, σε μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για την παράσταση ο Φώτης Σιώτας.

Μετά την παράσταση  θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό (με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά), καθώς επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου με το έργο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίων. Την συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Δρακάκη. Mια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 19 Απριλίου η παράσταση "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” -στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της διεύρυνσης της θεματικής της ορατότητας- θα είναι προσβάσιμη σε κωφούς και βαρύκοους με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος
Κική Παπαδοπούλου©

Ποιος είναι ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας και Δραματουργίας του Institut del Teatre (Ινστιτούτο Θεάτρου) της Βαρκελώνης και του τμήματος Δημοσιογραφίας του UAB (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα "Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα”, "Καπνός”, "Nerium Park”, "Η αρχή του Αρχιμήδη”, "Άγριος καιρός” και άλλα.

Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί τρεις φορές και με το σπουδαίο Βραβείο Born. Το 2009 με το έργο του "Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα”, το 2011 με το έργο που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του ως σήμερα, "Η αρχή του Αρχιμήδη”, και τον Οκτώβριο του 2020 με ένα υπέροχο μονόλογο (για επτά φωνές) με τίτλο: "Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος”. Τον Οκτώβριο του 2022 τιμήθηκε και με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας για το τελευταίο, ενώ τον Μάρτιο του 2023, η ελληνική μετάφραση τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram.

Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Αγγλία, η Ρωσία, η Κροατία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ έχουν παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στην Ιταλία, στη Γαλλία (Παρίσι, Νορμανδία, Φεστιβάλ Mousson d’Eté και La Comédie Française), στη Ρωσία και στην Ελλάδα (4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων). Επιπλέον, έχει υπογράψει τη δραματουργική επεξεργασία πολλών έργων.

Επίσης, ο Μιρό έχει σκηνοθετήσει δικά του έργα, ενώ έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε ονόματα όπως είναι ο Ξαβιέ Αλμπερτί, ο Ξαβιέ Πουζολράς και η χορογράφος Ζερμάνα Σιβέρα. Από το 2013, είναι μέλος της επιτροπής ανάγνωσης θεατρικών έργων στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας (TNC). Το έργο του Άγριος καιρός  ανέβηκε το 2018 με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας (Βαρκελώνη). 

Διαβάστε Επίσης

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τη σεζόν 2014-2015 ανέβηκε στο θέατρο Αργώ "Η αρχή του Αρχιμήδη”, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου 2015, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Τον Φεβρουάριο του 2018 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αυλαία) το "Nerium Park” από την Ομάδα ριSκο στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης" σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Τον Οκτώβριο του 2021 ανέβηκε στο θέατρο 104 το "Nerium Park” σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Την 1/2/2019 ανέβηκε στο Θέατρο Skrow "Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και με τον Μιχάλη Συριόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς και συνεχίστηκε για τη σεζόν 2019-20.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας έφηβος, το πιο όμορφο αγόρι σε όλη την αγροτική περιοχή της Καταλονίας, βρίσκεται νεκρός στη μέση του πουθενά. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ξεδιπλώνεται η παθογένεια της κλειστής κοινωνίας μιας επαρχιακής πόλης στην οποία δε συμβαίνει ποτέ τίποτα. Παιδεραστία, ομοφοβία, ένοχα μυστικά, καταπιεσμένες ζωές κι ένα τραγούδι που ξυπνά τις πιο εφιαλτικές αναμνήσεις. Όσα δε λέγονται, οδηγούν στον αφανισμό των ηρώων, πραγματικό και υπαρξιακό. Ζωντανοί-νεκροί βυθισμένοι στους πόθους και στα ένστικτά τους, εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές. Αλήθεια, πόσο συνένοχοι είμαστε όταν μένουμε απλοί θεατές αυτής της ανθρωποφαγίας; Ο Αργύρης Ξάφης ερμηνεύει τον πολυπρόσωπο μονόλογο σαν μία εξορκιστική τελετουργία, εμβαθύνοντας στο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του έφηβου αγοριού. Οι χαρακτήρες που υποδύεται παλεύουν με τις δικές τους επιθυμίες, αλλά και εκείνες που τους επιβάλλονται από τις καταπιεστικές κοινωνικές δομές μίας φαινομενικά δεμένης κοινότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.

"Oι Παίχτες": Η παράσταση-φαινόμενο επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι!

Το άγνωστο έργο του Γκόγκολ που έγινε η απόλυτη talk of the town παράσταση επί δύο σεζόν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή και με τον Γιάννη Νιάρρο επικεφαλής ενός εκρηκτικού θιάσου, βγαίνει σε καλοκαιρινή περιοδεία!