Η Κάτια Σπερελάκη μάς συστήνει τη δική της "Νίνα 2"

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλάει στο "α" για το μονόλογο που έγραψε και επανερμηνεύει δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, και πάλι σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.

Νίνα 2 Λίνα Οικονόμου©

Η Κάτια Σπερελάκη έγραψε τον μονόλογο "Νίνα 2", εμπνευσμένη απο την ομώνυμη ηρωίδα του Τσέχοφ, το 2012. Ηρωίδα του είνα μια σημερινή γυναίκα που διανύει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, σε ένα έργο με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις και στοιχεία αυτοσαρκασμού και χιούμορ. Τον ερμήνευσε η ίδια σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και τώρα επανέρχεται στην ερμηνεία του, στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια.

Η "Νίνα 2" γράφτηκε μέσα σε τρεις μήνες,

η ηρωίδα μου ήλθε και με βρήκε και απαίτησε να της δώσω φωνή. Επιπλέον, έχοντας μεταφράσει πολλά θεατρικά έργα, μεγάλωνε μέσα μου η επιθυμία να αναμετρηθώ με τον θεατρικό λόγο, και η μορφή του μονολόγου ήταν η πιο πρόσφορη ως πρώτη προσπάθεια συγγραφής.

Η Νίνα από τον "Γλάρο" του Τσέχοφ είναι μια εμβληματική ηρωίδα,

ένας χαρακτήρας που κουβαλάει τη ματαίωση των ονείρων της νιότης και στην τελική σκηνή, την παραδοχή της συντριβής από την σκληρή πραγματικότητα. Μου έδωσε το έναυσμα για να πλάσω τον χαρακτήρα της δικής μου Νίνας, αλλά προσπάθησα να προχωρήσω πέρα απ’ αυτήν, φέρνοντας στη σκηνή μια γυναίκα της εποχής μας και τα βιώματα που διαμόρφωσαν την ζωή και το χαρακτήρα της. Ως ηθοποιός μού είναι οικεία και με διευκόλυνε να χρησιμοποιήσω το θέατρο εν θεάτρω, αλλά ελπίζω ότι ο θεατής θα αναγνωρίσει σ’ αυτήν κομμάτια της δικής του ζωής και θα την κρίνει με επιείκεια.

Νίνα 2
Λίνα Οικονόμου©

Η δική μου Νίνα είναι μια γυναίκα σε κρίση σε όλα τα επίπεδα,

επαγγελματικό, συναισθηματικό και, εν κατακλείδι, βαθύτατα υπαρξιακό. Νομίζω ότι στη ζωή  κάθε ανθρώπου έρχεται μια στιγμή που μια αφορμή πυροδοτεί την αναμέτρηση με τα πεπραγμένα του και με τα γεγονότα που τον οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται. Η ηρωίδα μου είναι μια γυναίκα που είναι υποχρεωμένη, τη στιγμή που τη βλέπουμε, να δει κατάματα τον εαυτό της στον καθρέφτη, να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και να αντιμετωπίσει το παρόν για να μπορέσει να προχωρήσει στο μέλλον.

Ερμηνεύοντας ένα δικό μου έργο μού δημιουργείται μια αίσθηση οικειότητας με την ηρωίδα,

σαν να ξέρω τα μυστικά της και τα μοιράζομαι με το κοινό. Είναι δικός μου άνθρωπος. Η προσπάθεια που πάντα πρέπει να καταβάλεις ως ηθοποιός για να βρεις σημεία ταύτισης με τον χαρακτήρα προκειμένου να τον ερμηνεύσεις διευκολύνεται, γιατί γράφοντας, συνειδητά ή ασυνείδητα, έχεις βάλει ψήγματα του εαυτού σου στον ρόλο. Δώδεκα χρόνια μετά, θεωρώ ότι η "Νίνα 2" είναι ένα έργο που κουβαλάω στις θεατρικές μου αποσκευές, και πραγματικά λαχταρούσα να την ξανασυναντήσω στη σκηνή, πιο ώριμη ερμηνευτικά ελπίζω.

Ο Θέμης Μουμουλίδης κατάλαβε και αγάπησε την ηρωίδα μου

από την πρώτη στιγμή και μαζί τής δώσαμε ζωή πάνω στη σκηνή. Η συνεργασία του ήταν πολύτιμη στην τωρινή επανεμφάνισή της και τον ευχαριστώ θερμά που με βοήθησε να την ξαναβρώ.

Νίνα 2
Λίνα Οικονόμου©

Η μετάφραση είναι μια αγαπημένη μου ενασχόληση και κυρίως απολαμβάνω τη μετάφραση θεατρικών έργων,

γιατί τα σκηνοθετώ στο μυαλό μου και βλέπω ολοζώντανους τους χαρακτήρες. Άλλωστε κάνοντας πέρυσι την πρώτη μου σκηνοθεσία, στα "Μικρά συζυγικά εγκλήματα" του Ερίκ Εμανυέλ Σμιτ, ανακάλυψα μια καινούργια οπτική γωνία θέασης της θεατρικής πράξης που με συναρπάζει και ανυπομονώ να ξαναζήσω την εμπειρία. Εκτός από το "Νίνα 2", έχω γράψει και ερμηνεύσει άλλον ένα μονόλογο, "Ολυμπιάδα ή Ζει ο Βασιλιάς Αλέξανδρος", που ανέβηκε με επιτυχία πριν από μερικά χρόνια, άρα θεωρώ ότι είμαι ψυχολογικά έτοιμη να γράψω ένα έργο με περισσότερους του ενός χαρακτήρες! Μέχρι τότε με χαροποιεί πολύ να ερμηνεύω λόγια άλλων, αφού πάνω και πριν απ’ όλα είμαι ηθοποιός.

Ο πλουραλισμός της θεατρικής Αθήνας των χιλίων παραστάσεων είναι ένα δυσεπίλυτο παζλ,

ακόμα και ο πιο φανατικός θεατρόφιλος είναι αδύνατον να παρακολουθήσει όλες τις παραστάσεις που θεωρητικά θα τον ενδιέφεραν, και μέσα στον κυκεώνα χάνονται παραστάσεις και προσπάθειες που θα άξιζαν καλύτερη τύχη. Τελικά, η θεατρική πίτα της σεζόν κόβεται σε χίλια κομμάτια και δεδομένου ότι κάποιοι πάντα έχουν τη μερίδα του λέοντος, ο διαμοιρασμός του υπολοίπου είναι ψυχοφθόρος. Από την άλλη, είναι καλό να δίνεται οι δυνατότητα σε περισσότερες φωνές να ακουστούν, σε περισσότερα έργα να παιχτούν, σε περισσότερους ηθοποιούς να διεκδικήσουν την ύπαρξή τους. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίνα 2

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 60 '

Όλα όσα έχουν σημαδέψει τη ζωή μιας γυναίκας αναδύονται μέσα από ένα βιωματικό κείμενο, γραμμένο με ειλικρίνεια και συναίσθημα, αυτοσαρκασμό και χιούμορ, το οποίο επιστρέφει στη σκηνή έντεκα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Πρόκειται για έναν μονόλογο που αντλεί έμπνευση από την αρχετυπική Νίνα από τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχοφ. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας της ηρωίδας με ψυχαναλυτικές προεκτάσεις που θέτει ερωτήματα, συνομιλώντας με τον εαυτό της αλλά αναπόφευκτα και με το κοινό, μόνη και ευάλωτη, όπως κάθε ηθοποιός πάνω στη σκηνή.

Αλεξάνδρεια - Πολυχώρος Τέχνης

Σπάρτης 14, Πλ. Αμερικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.

"Θα έχει τα μάτια σου": Παράταση για την παράσταση-έκπληξη του Ηλία Κουνέλα

Η πρωτότυπη σκηνική σύνθεση παρατείνεται για τρίτο κύκλο παραστάσεων, από τις 10 Μαΐου ως και τις 30 Ιουνίου στην Κάμιρο.

"Macbeth": Η Σοφία Χιλλ συνσκηνοθετεί και ερμηνεύει Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη περφόρμανς

Η σπουδαία ηθοποιός μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή παρουσιάζουν τη σαιξπηρική τραγωδία στην πρωτότυπη γλώσσα σε ένα αλώνι της Δυτικής Μάνης.