Θέατρο Όψεις: Με δύναμη από την Καρδίτσα

Μας ενδιαφέρει η θεατρική δράση της περιπέτειας πόσο μάλλον της Καρδίτσας που δοκιμάστηκε πρόσφατα από τα καιρικά φαινόμενα. Το δραστήριο θέατρο "Όψεις" κρατά άσβεστο το πάθος για το θέατρο κι έρχεται στην Τεχνόπολη με την "Αδαμαντία" του Παναγιώτη Μέντη.

Αδαμαντία Βασίλης Στάθης©

Δεν έχουν μόνο τα θέατρα της πρωτεύουσας αξιόλογη πολιτιστική δράση. Θεατρικές ομάδες, όπως οι "Όψεις", αποδεικνύουν πως σε πείσμα των όποιων δυσκολιών η θεατρική δημιουργία μπορεί και πρέπει να ανθεί στην περιφέρεια. Οι πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας επηρέασαν τα πάντα και τους πάντες, όμως όλοι ξανά βρίσκουν το βηματισμό τους και διατηρούν ακλόνητο το πάθος για πράγματα που μας φέρνουν κοντά, όπως το θέατρο.

Χρόνο με το χρόνο το θέατρο "Όψεις" της ηθοποιού Βασιλικής Μακρή και του ηθοποιού, σκηνοθέτη, σκηνογράφου Παύλου Βησσαρίου κατάφερε να υπολογίζεται ως θεατρική δύναμη στην πόλη της, την Καρδίτσα, δίνοντας έμφαση στο καλό θέατρο και, στη θεατρική εκπαίδευση. Το 2004 ανακαίνισαν πλήρως και διαμόρφωσαν ένα νεοκλασικό κτήριο, στην οδό Γαρδικίου 8. Μάλιστα το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν τους τίμησε στην έναρξη του θεάτρου παίζοντας την παράσταση "Transit", σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα, όπως μας είπε η Βασιλική Μακρή. "Έκτοτε στο Θέατρο Όψεις έχουν παρουσιαστεί περισσότερες από 100 παραγωγές σε Κεντρική και Παιδική Σκηνή, ενώ έχουν φιλοξενηθεί γύρω στις 35 παραγωγές από καλλιτέχνες, θιάσους και ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μένοντας πιστοί στο όραμά μας να κάνουμε θέατρο επαγγελματικά στην πόλη της Καρδίτσας, συνεργαζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια με καλλιτέχνες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, την Αθήνα, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, που στηρίζουν την προσπάθεια μας. Παράλληλα, διατηρούμε το Δημιουργικό Εργαστήρι Θεάτρου με τμήματα νηπίων-παιδικά-εφηβικά και ενηλίκων. Μαζί με τις δυο σκηνές μας, Κεντρική και Παιδική, οι οποίες λειτουργούν σε μόνιμη βάση, υπάρχει και η Πειραματική σκηνή στην οποία παρουσιάζονται έργα, που συμμετέχουν απόφοιτοι και μαθητές του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου του τμήματος ενηλίκων, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να έρθουν έμπρακτα σε επαφή με τη μαγεία του θεάτρου".

Αδαμαντία
Βασίλης Στάθης©

Το έργο και η παράσταση

Το έργο με το οποίο έρχονται στην Αθήνα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων Δήμου Αθηναίων στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ (Το Σάββατο 20/1 στις 9 μ.μ. και την Κυριακή 21/1 στις 8 μ.μ.) οι "Όψεις", είναι η "Αδαμαντία" του Παναγιώτη Μέντη. Το έργο είναι βασισμένο σε πραγματική αλληλογραφία και αυτό του χαρίσει μια δύναμη και μια αμεσότητα που συγκινεί. "Πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο" μας λέει η Βασιλική Μακρή που πρωταγωνιστεί στην παράσταση. "Η Αδαμαντία, ήταν μια γυναίκα η οποία βίωσε πράγματα και καταστάσεις στην προσωπική της ζωή, παράλληλα με σημαντικά γεγονότα της ιστορίας και κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που συνέβαιναν σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Δίπλα σε όλα αυτά λοιπόν, παρακολουθούμε το πολύ ενδιαφέρον ταξίδι ζωής μιας γυναίκας από φτωχή οικογένεια, που παράτησε το σχολείο νωρίς και ξενιτεύτηκε απ’ το όμορφο νησί της Λήμνου στην κοσμοπολίτικη Αθήνα, με σκοπό να μάθει ραπτική και να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Εκεί συνάντησε τον άντρα της, το Γιάννη, μια άκρως καλλιτεχνική φιγούρα, με τον οποίο μετακόμισαν μαζί στο Κάιρο της Αιγύπτου μετά το γάμο τους, όπου άνοιξαν το δικό τους μαγαζί. Μετά από 12 χρόνια που έζησε στο Κάιρο μετακομίζει με τα τρία της παιδιά στη Θεσσαλονίκη, χωρίς το σύζυγό της, που έμεινε στην Αίγυπτο και μεγαλώνει μόνη τα παιδιά με δουλειές που κάνει η ίδια και συμπλήρωμα τα εμβάσματα που τους στέλνει ο Γιάννης. Η επικοινωνία τους πλέον γίνεται μέσω γραμμάτων και τα 'θέλω' της Αδαμαντίας μετατρέπονται σε 'πρέπει', μια ζωή γεμάτη από συμβάσεις και συμβιβασμούς. Την αληθινή ιστορία της γυναίκας αυτής έφερε με μαεστρία στο φως το συγγραφικό ταλέντο του Παναγιώτη Μέντη, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για δεύτερη φορά μετά το ανέβασμα του έργου του 'Ρόζα' σε σκηνοθεσία Φώτη Αθανασίου Μακρή. Ο Παναγιώτης Μέντης είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και είναι μεγάλη μου τιμή να έχω τη χαρά να υποδυθώ την 'Αδαμαντία' του".

Αδαμαντία
Βασίλης Στάθης©

Την σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο σπουδαίος Θανάσης Θεολόγης, με τον οποίο οι "Όψεις" συνεργάζονται για δεύτερη φορά μετά "Τα μωρά τα φέρνει ο Πελαργός". Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο συνθέτης και μουσικός Λουκάς Θάνος. Στην παράσταση παίζουν ακόμα ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος και η Ιφιγένεια Γκουντέλα. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί Παύλος Βησσαρίου, τα κοστούμια η Ευγενία Βησσαρίου, ενώ οι φωτογραφίες και το video art είναι του Βασίλη Στάθη.

Αδαμαντία
Βασίλης Στάθης©

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις θέατρο στην περιφέρεια;

Συζητάμε για τη μεγάλη άνθηση της θεατρικής δημιουργίας και είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των θιάσων δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ωστόσο είναι πάγια η ανάγκη να υπάρξει μια θεατρική αποκέντρωση και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καλλιτέχνες ή ομάδες πέτυχαν ένα από τα μεγάλα ζητούμενα του θεάτρου της περιφέρειας: να συγκινήσουν το κοινό της πρωτεύουσας. Σχετικά πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα "Γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα" από το Θεσσαλικό Θέατρο.

Το θέατρο θα βγει πολλαπλά κερδισμένο από το κοίτασμα της περιφέρειας, αλλά πόσο εύκολο είναι να κάνεις μη θεσμικό θέατρο στην περιφέρεια; Για ανθρώπους όπως η Βασιλική Μακρή το όραμα είναι η κινητήριος δύναμη. "Είναι αρκετά δύσκολο αλλά σίγουρα δεν είναι ακατόρθωτο" μας είπε. "Απαιτεί να έχεις πρώτα απ’ όλα όραμα, στόχο, να ξέρεις πού απευθύνεσαι, τι είναι αυτό που θες να προσφέρεις στο θεατή και τι θέλεις να αναδείξεις μέσα από την κάθε δουλειά σου, να λειτουργείς με επαγγελματισμό πάντα και κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη, να κατέχεις την τεχνογνωσία, να έχεις συνέπεια, πάθος, μεράκι, αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, να εξελίσσεσαι. Η τέχνη από μόνη της δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Αυτή λοιπόν την τροφή για σκέψη και προβληματισμό επιλέξαμε εμείς να δώσουμε στο κοινό της περιφέρειας, αποφασίζοντας να κάνουμε θέατρο στον τόπο μας, βάζοντας έτσι ένα ακόμη λιθαράκι στο τομέα του πολιτισμού.

Θέλουμε να καλλιεργήσουμε το έδαφος για να μπει στη συνείδηση όλων των θεατών της περιφέρειας η αισθητική αντίληψη και η εν συναίσθηση, η αγάπη για το θέατρο και ο σεβασμός για τους καλλιτέχνες και τη δουλειά τους. Να γίνει κατά κάποιο τρόπο το θέατρο μέρος της καθημερινότητάς τους. Ένας χώρος που θα θέλουν να επισκεφτούν, που θα τους ανοίξει νέες πόρτες και ορίζοντες και θα τους φέρει αντιμέτωπους με νέα συναισθήματα κι εμπειρίες. Η δίψα του κοινού στην περιφέρεια για τέχνη γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, γίνεται ανάγκη κι εμείς μέσα από την ποικιλομορφία της δουλειάς μας προσπαθούμε να καλύψουμε αυτή την ανάγκη όσο καλύτερα γίνεται. Ευχή μου είναι να υπήρχε σε κάθε πόλη της Ελλάδας κι ένα θέατρο, για να μπορούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να εκπαιδεύονται ως θεατές, αλλά και ως άνθρωποι, γιατί το θέατρο και γενικότερα η επαφή με την τέχνη μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους".

Αδαμαντία
Βασίλης Στάθης©

Οι επόμενες παραστάσεις και το φεστιβάλ ταινιών

Στα άμεσα σχέδια της καλλιτεχνικής ομάδας "‘Οψεις" είναι η περιοδεία της "Αδαμαντίας" σε περισσότερες σκηνές και πόλεις της Ελλάδας, η επανάληψη της παράστασης "Ασυμβίβαστη Ευτυχία" στην Αυλή του Θεάτρου Όψεις, η επιλογή έργου για την Παιδική τους σκηνή, όπως και για την καλοκαιρινή περιοδεία. Προγραμματίζονται οι καθιερωμένες παρουσιάσεις των μαθητών του Δημιουργικού Εργαστηρίου Θεάτρου και το καλοκαιρινό εργαστήρι τεχνών "Summer Lab", ενώ σχεδιάζεται η πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους "KISFFO" (Karditsa International Short Film Festival), το οποίο αναβλήθηκε το Σεπτέμβρη λόγω του κυκλώνα Daniel, που προκάλεσε καταστροφές τόσο στο θέατρο μας στην Καρδίτσα, όσο και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.