Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στο Νιάρχος

Η ταλαντούχα ηθοποιός ζωντανεύει σε ένα θεατρικό αναλόγιο στο πλαίσιο της σειράς “Παραβάσεις” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ένα κείμενο - σταθμός του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη.

Αμαλία Μουτούση Ανδρέας Σιμόπουλος©

Οι "Παραβάσεις”, η σειρά θεατρικών αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επανήλθαν για τη σεζόν 2023-2024 στον Φάρο με τον γενικό τίτλο "Παραβάσεις/Αναγνώσεις”. Μετά τις τρεις πρώτες πολύ επιτυχημένες σκηνικές αναγνώσεις που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της σειράς -του αφηγήματος "Ιογενής Πνευμονία" του Ζήσιμου Λορεντζάτου από τον Νίκο Κουρή σε σκηνοθετική επιμέλεια Μάριο Μπανούσι τον Οκτώβριο, των πεζογραφημάτων του Φώτη Κόντογλου "Ο θεός Κόνανος" και "Ωσαννά!" από την Ηρώ Μπέζου σε σκηνοθετική επιμέλεια Δανάης Σπηλιώτη τον Νοέμβριο και του διηγήματος του Δημήτρη Χατζή "Ο ντετέκτιβ" από τη Μαρία Σκουλά σε επιμέλεια Κορνήλιου Σελαμσή τον Δεκέμβριο-, στα τέλη Ιανουαρίου τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Αμαλία Μουτούση που σε συνεργασία με τον νέο σκηνοθέτη Εμμανουήλ Κοντό επιχειρεί την επί σκηνής παρουσίαση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Οι Ελαφροΐσκιωτοι". Πρόκειται για ένα από τα κείμενα-σταθμούς στο έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη που θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 5 μ.μ., με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Φέτος, το θεατρικό αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ επιστρέφει στον πυρήνα της σκηνικής ανάγνωσης και αντλεί έμπνευση από τον Καβαφικό στίχο "ιδανικές φωνές κι αγαπημένες". Επτά πρωταγωνιστές του θεάτρου, επτά "ιδανικές φωνές", συγκροτούν θιάσους δυϊκού αριθμού και συνεργάζονται με νέους θεατρικούς σκηνοθέτες, καταξιωμένους Έλληνες συνθέτες ή/και μουσικούς επί σκηνής και επιχειρούν ζωντανά θεατρικές αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων (διηγήματα, νουβέλες, πεζογραφήματα), όλα κείμενα-ορόσημα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η σειρά αξιοποιεί, έτσι, την επιμελημένη δραματουργία των Αναγνώσεων που ηχογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν διαδικτυακά από το ΚΠΙΣΝ την περίοδο 2020-2021 προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. 

Η πρόταση των κειμένων συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τον ποιητή Νίκο Α. Παναγιωτόπουλο (Δεκέμβριος 1945 - Ιούλιος 2023), στη μνήμη του οποίου αφιερώνεται η σειρά. 

"Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται". Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση. Οι "Ελαφροΐσκιωτοι" (1892) είναι ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, "θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το "έκλεψε" κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον".

Τους φωτισμούς της παράστασης επιμελείται ο Δημήτρης Κασιμάτης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.