"Da": Τελευταίες παραστάσεις για την επιτυχία του Γρηγόρη Βαλτινού

Da Διονύσης Κούτσης©

Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις, μέχρι και τις 21/1, για το "Da", που χάρισε στον Γρηγόρη Βαλτινό το 2ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α", μετά από μια δεύτερη πολύ επιτυχημένη σεζόν. Το αυτοβιογραφικό, και αριστοτεχνικά γραμμένο, έργο του Χιου Λέοναρντ παρακολουθεί έναν Βρετανό συγγραφέα, τον Τσάρλι (τον υποδύεται ο Μιχάλης Οικονόμου) να επιστρέφει από το Λονδίνο στο πατρικό του μετά το θάνατο του θετού πατέρα του (Γρηγόρης Βαλτινός). Μέσα από τις αναμνήσεις του από τις στιγμές και τα πρόσωπα της κοινής τους ζωής, αναβιώνει ο χαρακτήρας του Da, ενός κηπουρού που αντιστέκεται στον ατομισμό και τη σκληρότητα της σύγχρονης κοινωνίας, σε ένα έργο-αντίδοτο που αποθεώνει τη δύναμη της αγάπης, της αυτογνωσίας και της συγχώρεσης.

Da
Διονύσης Κούτσης©

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, και μαζί με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τον Μιχάλη Οικονόμου συμπρωταγωνιστούν οι Ταμίλα Κουλίεβα, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου. Ο Γρηγόρης Βαλτινός δήλωσε στο "α" για το έργο: "Αισθάνομαι ότι ο Da συγκαταλέγεται στους τρεις-τέσσερις ρόλους που θα με σημαδέψουν. Πράγματι, είναι ένα συγκλονιστικό έργο για πολλούς λόγους. Όπως και στον "Κύκλο με την κιμωλία" του Μπρεχτ, φαίνεται πως γονιός δεν είναι μόνο αυτός που σε γέννησε, αλλά και αυτός που σε μεγαλώνει. Αυτός που σε γέννησε τυχαία μπορεί να σε παρατήσει, να σε κακοποιήσει ψυχολογικά ή με όποιον τρόπο. Το έχω ζήσει σε προσωπικό επίπεδο".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Da

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το αριστοτεχνικά γραμμένο αυτοβιογραφικό έργο διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια ιστορία αγάπης, τρυφερότητας και αυτογνωσίας. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι «ζωντανεύουν» ξανά μπροστά του οι γονείς του και ο νεαρός εαυτός του, ξεδιπλώνονται οι νεανικοί του έρωτες, οι ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα από το παρελθόν που σημάδεψαν τη ζωή του. Ο «Da» (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στην μακρά πορεία του επιστρέφει ο Γρηγόρης Βαλτινός για δεύτερη χρονιά, σε έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, που έπλασε ο Ιρλανδός Χιου Λέοναρντ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Glorious Epic": Έχεις ξαναδεί σύγχρονο χορό στο Alcatraz Strip Club;

Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη παρουσιάζει μια "ένδοξη έπικ παράσταση χορού", μια ποιητική αλληγορία για την ομορφιά του αταίριαστου στο πιο φημισμένο στριπ κλαμπ της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

Τα πρώτα residencies του Εθνικού Θεάτρου είναι γεγονός

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος "Residencies" του Εθνικού ξεκίνησε και τρεις καλλιτέχνες από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα αλλά και ισάριθμοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν από το Εθνικό.

Το 14ο "Off-off Athens" μάς αποκαλύπτει το πρόγραμμά του και μας παροτρύνει να κοιτάξουμε ψηλά

"Κοιτάμε ψηλά" είναι το μότο του φετινού φεστιβάλ του Επί Κολωνώ που αφιερώνεται στη νεανική θεατρική δημιουργικότητα. Ανακαλύψτε τις 30 ομάδες που συμμετέχουν και τις παραστάσεις τους.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 16 ως 22 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

"The party": Χορός σαν μαύρη κωμωδία στο Olvio

Η ομάδα χορού Dance Company Μαζί κι η Μαρία Μάργαρη παρουσιάζουν μια παράσταση σύγχρονου χορού εμπνευσμένη από την ομότιτλη ταινία της Σάλι Πότερ, όπου μία μάζωξη παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά από κάποιες αποκαλύψεις.

Στη συνέντευξη τύπου του "Reunion The Musical" καταλάβαμε ότι θα δούμε μια ομαδική δουλειά ψυχής

Βρεθήκαμε στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς για τη συνέντευξη τύπου του μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου όπου θα ακούσουμε τις επιτυχίες των Βόσσου, Μπίγαλη, Μαντώς και Πωλίνας.

Η σκηνοθέτρια Βαρβάρα Νταλιάνη αυτοσυστήνεται

Γνωρίζουμε καλύτερα την απόφοιτη της Σχολής Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, που σκηνοθετεί την παράσταση "Παλινωδία ή Ορφέας και Ευρυδίκη" στο θέατρο Φούρνος.