Η "Dolorosa" της Μαίης Σεβαστοπούλου ενώνει τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, δύο ηπείρους, τρεις θρησκείες

Η Σωτηρία Κολόζου και η Μαίη Σεβαστοπούλου ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους, την πολυτέλεια, την χαρά και τα γλέντια αυτών των δύο τόπων, αλλά και την απροσδόκητη λαίλαπα της καταστροφής και του ξεριζωμού.

Dolorosa Γιώργος Κοντογιάννης©

Η "Dolorosa" της Μαίης Σεβαστοπούλου, διαδραματίζεται σε δύο ξεχωριστούς χώρους του "Αγγέλων βήμα" και κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια παράσταση που ενώνει τρεις γυναίκες, τρεις γενιές, δύο ηπείρους, τρεις θρησκείες. Δύο λαμπερές εστίες Ελληνισμού, την Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια.  

Μέσα από ζωντανές αναμνήσεις και συγκλονιστικές διηγήσεις, ενωμένες αναπόσπαστα με τα τραγούδια και τις μουσικές από τις βεγγέρες και τα σουαρέ της ξενοιασιάς, τόσο της πατρίδας όσο και της ξενιτιάς που ηχούν ακόμα στα αυτιά τους, η Σωτηρία Κολόζου και η Μαίη Σεβαστοπούλου ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα, τους ανθρώπους, την πολυτέλεια, την χαρά και τα γλέντια αυτών των δύο τόπων, αλλά και την απροσδόκητη λαίλαπα της καταστροφής και του ξεριζωμού.

Dolorosa
Γιώργος Κοντογιάννης©

Η κεντρική ηρωίδα, Dolorosa Φωτεινή, γεννήθηκε στη Σμύρνη πριν την καταστροφή. Με την γιαγιά της Φωτεινή, την όμορφη μητέρα και τον λαμπρό επιχειρηματία πατέρα της, πρόλαβε να ζήσει την ακμή του Ελληνισμού και τον πλούτο που περίσσευε. Πρόλαβε τα κρύσταλλα και τις δαντέλες ακόμη και στα καθημερινά τραπέζια. Πρόλαβε τις βόλτες των κυριών με τα μετάξια και τα καπελίνα στο Quai. Πρόλαβε την παραδεισένια ζωή.

Μετά, έζησε την φωτιά και το σκοτάδι της καταστροφής. Έζησε την απόλυτη απώλεια με τον θάνατο όλων των δικών της. Αλλά έζησε και το θαύμα, όταν, χωρίς να καταλάβει πώς, βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια, για να ξαναβρεί στην δεύτερη πατρίδα της άλλον έναν Ελληνισμό που άνθιζε, μιαν Ελληνική κοινότητα που κυριαρχούσε στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιχειρήσεις, αλλά και στα γλέντια και τα ξεφαντώματα. Δεύτερη πατρίδα αυτή για τη Φωτεινή, νέα οικογένεια, νέες χαρές. Όμως, παρόλα όσα αυτή η δεύτερη πατρίδα τής χάρισε, η Φωτεινούλα έμεινε για πάντα "Dolorosa".

Τον λόγο για αυτή τη θλίψη της, τής τον είπε κάποιος, πιο σοφός από εκείνην, που ένα κείμενό του διάβασε κάποτε και ποτέ δεν ξέχασε. Και που είναι αυτό εδώ: "Χάσαμε τη γη της Ιωνίας, λίκνο της ποίησής μας, των επιστημών και των μυστηρίων του κόσμου. Χάσαμε τη Σμύρνη, μια πόλη που φώτισε τους αιώνες με τον πολιτισμό, την πνευματική λαμπρότητα και το ανθρώπινο μεγαλείο. Στην ανάμνηση της καταστροφής, η θλίψη μάς πνίγει. Δεν έχει σημασία αν έχεις ρίζες από εκεί. Όμηρος, Ανακρέων, Αλκαίος, Σαπφώ, οι πυλώνες της μεγάλης ποίησης και εκατοντάδες μεταγενέστεροι, έδωσαν σε αυτή την πόλη ένα μεγαλείο που, και μετά τον χαμό της, μάς κάνει περήφανους. Παρά την φρίκη των σφαγών, της φωτιάς, της καταστροφής, μένει στις ψυχές μας χώρος να θρηνήσουμε τη Σμύρνη και όλη τη Μικρασία με τα γιορτινά μας." Ηλίας Βενέζης 

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αγγέλων Βήμα

Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Τα ραδίκια ανάποδα" θα δούμε και μετά το Πάσχα

Λόγω επιτυχίας, ο μονόλογος του Γιώργου Γαλίτη σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, που βρίσκεται στον δέκατο χρόνο του, θα παραταθεί και μετά τις πασχαλινές διακοπές στο θέατρο Αργώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Η Αναστασία Παπαστάθη σκηνοθετεί τους "Βρικόλακες"

Το σπουδαίο δράμα του Ίψεν θα δούμε την ερχόμενη σεζόν στο θέατρο Radar.

"Δον Κιχώτης": Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη και Θανάση Τσαλταμπάση σε καλοκαιρινή περιοδεία

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από την πρώτη ανάγνωση.

"Farewell / Εν τόπω χλοερώ": Η ομάδα του "Nostalgia generation" ξαναχτυπά

Σε συνέχεια της περσινής sold-out παράστασης, οι Ντουθ φέρνουν το δεύτερο μέρος ενός ζωντανού sitcom που μιλά για τις ανεξάντλητες πιθανότητες και τις χαμένες ευκαιρίες των millennials.

Κατερίνα Πατσιάνη: "Το Πολυτεχνείο είναι ακόμη ζωντανή, βιωμένη μνήμη"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του "Tank / Όλη νύχτα εδώ" στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν από την ομάδα RMS MATAROA που σκηνοθετεί ο Μάνος Βαβαδάκης, μιλήσαμε με την ηθοποιό Κατερίνα Πατσιάνη για τη μοναδική παράσταση της φετινής σεζόν που μιλά για όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 1973.

Νεκτάριε Λιονάκη πώς "Το Nόημα" της Μαρίας Λαϊνά έγινε "Ζάχαρη" κι εσείς "ένα πείραμα για την εμμονή της κατάκτησής της";

Τι σχέση έχει η "Ζάχαρη" με την ψυχική ισορροπία; Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη για την πρώτη του παράσταση που έρχεται τον Μάιο στο "Μπάγκειον" και κάνει -στην κυριολεξία- πραγματικότητα ένα όνειρό του.