"Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons": Μία Ελληνο-μεξικανή σκηνοθέτρια στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης"

Η Ζαφειρία Δημητροπούλου Del Angel φέρνει στη σκηνή από το Μάρτιο μία ρομαντική κομεντί που λαμβάνει χώρα σε ένα μέλλον δυστοπικό, με τους Άννα Μενενάκου και Παναγιώτη Γαβρέλα.

Lemons lemons lemons lemons lemons © Δομνίκη Μητροπούλου

Σε έναν θορυβώδη κόσμο, όπου δύο άτομα καταφέρνουν να βρουν το ένα το άλλο ξεκινώντας μια ρομαντική σχέση, ο Σαμ Στάινερ, στο πρωτοποριακό έργο του "Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons”, φαντάζεται μια συνθήκη που αγγίζει τα όρια της δυστοπίας. Η κατάχρηση εξουσίας, ο περιορισμός της ελευθερίας, η επικοινωνία, η αντίσταση και ο έρωτας είναι μόνο κάποια από τα θέματα που θίγει το κείμενο, το οποίο θα ανέβει στη σκηνή του Ίδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", σε σκηνοθεσία της Ζαφειρίας Δημητροπούλου Del Angel με τους Άννα Μενενάκου και Παναγιώτη Γαβρέλα (από 6/3).

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons
© Δομνίκη Μητροπούλου

 

Σε ένα φανταστικό μέλλον, όπου η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν αυστηρό νόμο που περιορίζει την καθημερινή ομιλία, μέσα στη δίνη των κοινωνικοπολιτικών θεμάτων που εγείρονται, μια όμορφη και συγκινητική ερωτική ιστορία, μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών ατόμων, μας θυμίζει ότι σχεδόν πάντα "η κάθε λέξη μας μετράει"! Πώς γίνεται αυτά τα δύο άτομα να έρθουν πιο κοντά; Ποια είναι αυτά που λένε με ή χωρίς το όριο στις λέξεις και - το πιο σημαντικό - τι λένε ανάμεσα στις λέξεις; Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η ελευθερία και πόσο συμβάλουν στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων που ήταν και θα είναι πάντα τόσο εύθραυστες; Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η Μαίρη Τσαγκάρη, η μουσική είναι του Ted Ρέγκλη, η κίνηση της Αμαλίας Κοσμά και ο σχεδιασμός του φωτισμού της Έλενας Πετροπούλου.

Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons
© Δομνίκη Μητροπούλου

 

Λίγα λόγια από τη σκηνοθέτρια

 

"Εμπνευσμένη από το ίδιο το έργο και τη σύμβαση του περιορισμού της ομιλίας, αφού διάβασα για πρώτη φορά το έργο "Lemons lemons lemons lemons lemons”, προκάλεσα τον εαυτό μου να το περιγράψω με 3 λέξεις. Και η μαγεία που δημιούργησε ο Σαμ Στάινερ μετέτρεψε αυτό το μικρό παιχνίδι στην πραγματικότητα σε έμπνευση για τη σκηνοθετική προσέγγιση αυτής της παραγωγής. Οι τρεις λέξεις μου θα ήταν: Γνώριμο, Αιχμηρό, Σωματικό.

Είναι μια ιστορία αιχμής, που τσακίζει κόκκαλα, ιστορία του τώρα και του για πάντα, και νιώθω μεγάλη τιμή που είχα την ευκαιρία να την εξερευνήσω μαζί με μια ονειρική ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών που έχουν σαφείς αποστολές, ανοιχτές καρδιές και ατελείωτο χιούμορ. Μην το χάσετε. 'Ένα νέο ρεύμα καινούργιων έργων ακμάζει στην πόλη και αξίζει να το τιμήσουμε"

Και λίγα λόγια για τη σκηνοθέτρια

Η Ζαφειρία Δημητροπούλου Del Angel είναι Ελληνό-Μεξικανή σκηνοθέτρια, ερμηνεύτρια και παιδαγωγός. Υπηρέτησε ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του People’s Theatre Project στη Νέα Υόρκη από το 2018 έως το 2023. Γεννημένη στο Μεξικό και μεγαλωμένη στην Ελλάδα, σπούδασε χορό και παραστατικές τέχνες από νωρίς. Ως ερμηνεύτρια, υπήρξε μέλος πολλών θιάσων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των οποίων το Troubleyn, ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες όπως η Ρ. Πατεράκη, ο Π. Μιχαηλίδης κ.ά. 

Τα τελευταία της έργα, "Las Mariposas", "Somos Más" και "Doña Mañana" έχουν παιχτεί σε χώρους και θεατρικές σκηνές σε όλη τη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων των The Riverside Theatre, The Whitney και New York Theatre Workshop. 

Το 2020, επιλέχθηκε για το New York Foundation of the Arts (NYFA), ενός προγράμματος αναδυόμενων ηγετών στις τέχνες. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στο σωματικό θέατρο από την σχολή Dell’Arte International, στην Καλιφόρνια, Η.Π.Α.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Θεόδωρος Τερζόπουλος: "Η ζωή είναι μια παρένθεση μέσα στη μεγάλη επικράτεια του θανάτου"

Το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Τερζόπουλου συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας και ανοίγεται σε νέους στοχασμούς. Διαβάστε όσα μας είπε ο κορυφαίος δημιουργός με αφορμή τις πολυαναμενόμενες παραστάσεις "Περιμένοντας τον Γκοντό" στη Στέγη (15-19/5) και "Ορέστεια" στην Επίδαυρο (12-13/7).

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/05/2024

Πέθανε η Άννα Παναγιωτοπούλου

Η πολυαγαπημένη ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Τι είδαμε τελικά τη σεζόν 2023-24;

Νέες πρεμιέρες αναμένονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου, παρ’ όλα αυτά, καθώς την Κυριακή των Βαΐων κατέβασαν αυλαία οι περισσότερες παραστάσεις του χειμώνα, ο εθιμοτυπικός απολογισμός της σεζόν προσφέρει μια καλή εικόνα της.

"Τα 12 Κουπέ" για 12η χρονιά στο Τρένο στο Ρουφ

Το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, έρχεται ξανά τον Μάιο στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο, με είσοδο ελεύθερη.

"Hard pop": Το νεό χορογραφικό έργο του Δημήτρη Μυτιληναίου συνδυάζει μουσική από 20 ποπ τραγούδια

Στο στούντιο PalmTree-MCA ανεβαίνει τον Μάιο μια παράσταση που αφορά στις πιθανές συγκλίσεις αλλά και στις εμφανείς αποκλίσεις μεταξύ του κλασικού μπαλέτου και του χορού στην ποπ κουλτούρα.

Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα

Μεταξύ λαογραφίας, τελετουργικού δρωμένου και θεάτρου ντοκουμέντο κινείται η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, εμπνευσμένη από μυστικιστικές και αληθινές ιστορίες γυναικών του θεσσαλικού κάμπου. | Powered by Uber

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ

Ατμοσφαιρική και ενδιαφέρουσα σκηνική πρόταση του γνωστού έργου του Φασμπίντερ για την ερωτική εξουσία και εξάρτηση μέσα από τη σχέση δύο γυναικών. | Powered by Uber | Powered by Uber