Η "Καραϊσκάκενα" παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας

Ο θεατρικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων.

Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος Αyse Gulkaracan©

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, στο Üsküdar Tekel Stage στην Κωνσταντινούπολη, ο θεατρικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου "Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος", σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδηστις 25 & 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων.

"Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος" στην Τουρκία: μια ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες. Η μάνα του αρχιστράτηγου της ελληνικής Επανάστασης, η καλόγρια Ζωή Διαμάντω Διμισκή συστήθηκε για πρώτη φορά στο τουρκικό και διεθνές κοινό μέσα από τον εκρηκτικό, αντισυμβατικό, αντιπολεμικό μονόλογο της Σοφίας Καψούρου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για τη γυναίκα και τα δικαιώματά της στο σώμα, την ψυχή, τη ζωή της. 

Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος
Αyse Gulkaracan©

Η παράσταση που παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα στον Πολυχώρο Vault, με τη στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έπειτα σε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκπροσώπησε επίσημα τη χώρα μας σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας Φεστιβάλ για τη γυναίκα δημιουργό. Η Σοφία Καψούρου έγινε η φωνή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας σε διεθνές επίπεδο, θυμίζοντας ότι η ελληνική γλώσσα είναι ζωντανή, ποιητική, μοναδική, έτοιμη να συνομιλήσει με τις γλώσσες όλες των ανθρώπων.

Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος
Αyse Gulkaracan©

Η "Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος", είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project "Ο γιος μου...": ένα φεστιβάλ μονολόγων με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά, που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος
Αyse Gulkaracan©

Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων 2023 στην Κωνσταντινούπολη

Το Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας (αλλιώς Τουρκικά Κρατικά Θέατρα) διοργάνωσε για 2η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων 2023 στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να παρουσιάσει διακεκριμένα θεατρικά έργα που γράφτηκαν μόνο από γυναίκες από όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότερες γυναίκες θεατρικοί συγγραφείς, απ’ όλα τα μήκη και τα βάθη της γης, μας παραδίδουν πολύτιμα έργα τέχνης μέσα από τον θεατρικό λόγο. Η γραφή τους στην τέχνη του θεάτρου και η έκφραση τους μας είναι απαραίτητες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων στην Κωνσταντινούπολη θέτει ως στόχο να αναδείξει τις αντιφάσεις, να ευαισθητοποιήσει και να προτείνει.

Δώδεκα παραστάσεις, έξι από Τουρκία και έξι από όλο τον κόσμο (Κούβα, Βουλγαρία, Ταταριστάν, Μολδαβία, Γεωργία και Ελλάδα) επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν από τα Κρατικά Θέατρα της Τουρκίας (Devlet Tiyatroları) στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων στην Κωνσταντινούπολη (16-26 Νοεμβρίου).   

Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος
Αyse Gulkaracan©

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Καραϊσκάκενα, Ο θρύλος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 65 '

Η προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή Γεώργιου Καραϊσκάκη αναδύεται μέσα από την ιδιαίτερης ποιητικότητας αφήγηση της μητέρας του, της καλόγριας Ζωής Διαμάντως Διμισκή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

O Μάνος Καρατζογιάννης γράφει για την "Κασέτα" της Λούλας Αναγνωστάκη

Δείτε νέες φωτογραφίες και διαβάστε το κείμενο του σκηνοθέτη και ηθοποιού Μάνου Καρατζογιάννη για την παράσταση του αναρχικού έργου μίας από τις πιο σημαντικές και δυναμικές γυναικείες μορφές της νεοελληνικής δραματουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
26/04/2024

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.