Το Εθνικό ταξιδεύει στη Γαλλία με το "Νερό της Κολωνίας"

Το έργο αποτελεί δείγμα της έρευνας της Αργυρώς Χιώτη πάνω στη χορικότητα και τη σχέση σώματος και μουσικής, του θεάτρου και των άλλων τεχνών.

Το Νερό της Κολωνίας © Karol Jarek

Η παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου "Το Νερό της Κολωνίας", που παρουσιάστηκε στην Πειραματική Σκηνή την περίοδο 2019-2020 σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και κείμενο Ευθύμη Φιλίππου, συνεχίζει την πορεία της σε γαλλικές σκηνές. Στις 16 και 17 Νοεμβρίου παρουσιάζεται στο "Théâtre du Bois de l’Aune" στην Αιξ-αν-Προβάνς, και στις 21 Νοεμβρίου στο θέατρο "Châteauvallon - Liberté" στην Τουλόν.

Πέντε γυναίκες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για επικοινωνία με τους νεκρούς. Το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να υπαγορεύσει καθαρά ένα γράμμα μέσα σε μια μάσκα. Οι λέξεις θα μεταμορφωθούν από μια τεράστια χειροκίνητη μηχανή, πρώτα σε σχέδιο και στη συνέχεια σε κολώνια - το άρωμα της οποίας θα φτάσει στον άλλο κόσμο. Ένας άντρας καταφθάνει με ένα γράμμα για τη μητέρα του. Οι ηθοποιοί που παίζουν στη Γαλλία είναι οι: Καλλιόπη Σίμου, Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Νοεμή Βασιλειάδου, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Αργυρώ Χιώτη.

Το Νερό της Κολωνίας
© Karol Jarek

"Το Νερό της Κολωνίας" αποτελεί δείγμα της έρευνας της Αργυρώς Χιώτη πάνω στη χορικότητα και τη σχέση σώματος και μουσικής, του θεάτρου και των άλλων τεχνών. Παραδοσιακές και σύγχρονες μυθολογίες συνομιλούν επί σκηνής και πραγματεύονται τη λειτουργία της μνήμης και τη δύναμη του λόγου.

Το Νερό της Κολωνίας
© Karol Jarek

"Τέλος πάντων έχει γίνει τόσο μεγάλο το χέρι μου πια αγαπητή μου, που μια μέρα κατάφερα και έπιασα με το χέρι αυτό όλον τον πλανήτη, και ήταν πολύ περίεργη η αίσθηση όταν κράταγα την υδρόγειο στην παλάμη μου, γιατί εκεί που υπήρχαν ωκεανοί και θάλασσες ήταν κρύα, και εκεί που υπήρχαν βουνά μου έγδερνε το δέρμα της παλάμης, και εκεί που υπήρχαν δάση ήταν απαλή, κι υστέρα πήρα ένα μαχαίρι, μεγάλο μαχαίρι από το συρτάρι και την έκοψα στη μέση και γέμισε όλο μου το μπράτσο χώματα και λάβα καυτή και λάσπες και θαλασσινά νερά και αίματα λιωμένων ανθρώπων και ζώων".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η κασέτα

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λούλας Αναγνωστάκη, και συνολικά της νεοελληνικής δραματουργίας, αποτυπώνει σχεδόν προφητικά, μέσα από μια οικογενειακή ιστορία, την Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο εποχών. Ανεβαίνει από τον Μάνο Καρατζογιάννη σε μία προσεγμένη παράσταση με μερικές πολύ ωραίες ερμηνείες. | Powered by Uber

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
09/05/2024

"Τότε, τώρα, πάντα": Πότε ξεκινά η νέα επιθεώρηση από τον Σταμάτη Φασουλή στο Θέατρο Άλσος

Ο μετρ του είδους θα ξεκαλοκαιριάσει στο Θέατρο Άλσος με νέα επιθεώρηση και ταλαντούχους συνεργάτες.

"The philanthropist": Οι Dirty Granny Tales επιστρέφουν με τη νέα τους παράσταση

Το Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" υποδέχεται ξανά το μουσικοθεατρικό σχήμα που αφηγείται σκοτεινά παραμύθια χρησιμοποιώντας μουσική, χορό, κουκλοθέατρο και animation.

"Ηρακλής Μαινόμενος": Δαδακαρίδης, Γουλιώτη, Γάλλος πρωταγωνιστούν στην σπάνια παιζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά

Το πιο σκοτεινό και πιο ανθρώπινο έργο του Ευριπίδη παρουσιάζεται το καλοκαίρι του 2024 σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από μια σπουδαία ομάδα ηθοποιών και συντελεστών.

"801,5 μ.": Θέατρο ντοκουμέντο για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο "Τζένη Καρέζη"

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Χάρης Πεχλιβανίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Ιωαννίνων, έρχεται για λίγες παραστάσεις από την Ήπειρο στην Αθήνα.

Πρεμιέρες: Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 9 έως 15 Μαΐου και ξεχωρίζουν.

Στην πρόβα του "Άτλαντα της δεκαετίας του 2000" αναρωτηθήκαμε: Είναι τα 00s ήδη ιστορία;

Το "α" βρέθηκε στη νέα δουλειά του Παντελή Φλατσούση όσο ήταν ακόμη εν εξελίξει, πήρε μια ιδέα από την καινούργια αναμέτρησή του με τη μνήμη και το παρελθόν και ρώτησε το καστ: "Τι θυμάσαι από το 2000;".