"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Leonidas Kalpaxidis

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το "WOW - Women of the world", ένα διεθνές φεστιβάλ συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, μια γιορτή για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα, που αναδεικνύει πόσο επίκαιρα παραμένουν πολλά από τα θέματα για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές γυναικών (1-3/4). Από τη γεμάτη ατζέντα του WOW Festival, ξεχωρίζουμε το θεατρικό αναλόγιο όπου θα παρουσιαστεί το έργο "Maryland" της Lucy Kirkwood (φωτό εξωφύλλου), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννοπούλου (Φάρος, 1/4). Τη μετάφραση του έργου υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Lucy Kirkwood
Lucy Kirkwood

Διαβάστε Επίσης

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre για περίοδο τριών εβδομάδων με εναλλασσόμενη διανομή 50 ηθοποιών, και έχει έκτοτε διατεθεί για σκηνικές αναγνώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή που λειτουργεί ως απάντηση στην κανονικοποίηση της έμφυλης βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα. "Το έργο αυτό υπήρξε για πολλά χρόνια μια εσωτερική μου συζήτηση -εγώ με τον εαυτό μου", σημειώνει η βραβευμένη με Ολίβιε Βρετανίδα συγγραφέας. "Διστάζω να το χαρακτηρίσω έργο, είναι απλώς ένα ουρλιαχτό, ένας τρόπος να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι απέναντι σε μια κουλτούρα που στρέφεται εναντίων των γυναικών, κι όμως, εντέλει το μοιράζομαι, καθώς αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάτι να εκφράσει από αυτό που αισθάνεται και άλλος κόσμος για το ίδιο ζήτημα". 

Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Γιαννοπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αουλόνα Λούπα, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός, Νάνσυ Σιδέρη και Λυδία Τζανουδάκη. 

Μετά το πέρας της σκηνικής ανάγνωσης ακολουθεί συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ* και την Κατερίνα Γιαννοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έρι Κύργια, δραματουργός-μεταφράστρια, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Maryland

  • Θεατροποιημένη ανάγνωση
  • Διάρκεια: 45 '

Σκηνική ανάγνωση του έργου-κραυγή ενάντια στην κανονικοποίηση της κουλτούρας που λειτουργεί σε βάρος των γυναικών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «WOW - Women of the World» για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber