Ο "Βασιλιάς Ληρ" σε φλαμένκο εκδοχή

Ο Σταύρος Λίτινας θα παρουσιάσει στη νέα σκηνή του θεάτρου Arroyo τον σαιξπηρικό «Βασιλιά Ληρ» σε μια χοροθεατρική παράσταση φλαμένκο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ Arroyo

Ο Ληρ είναι ένας βασιλιάς, είναι ο άνθρωπος, που είχε τα πάντα. Και τα έχασε... όλα. Το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ "Βασιλιάς Ληρ" είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και καταγράφει με μοναδικό τρόπο την ατομική περιπέτεια του ανθρώπου, την υπαρξιακή του αγωνία και παράλληλα την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Βασικός πυρήνας του "Βασιλιά Ληρ" είναι ο αγώνας για την κατάκτηση της εξουσίας, αλλά και η καταστροφή, η φθορά των ανθρώπινων στοιχείων που επέρχεται μέσα στη διαχείριση της εξουσίας. Όλα αυτά τα στοιχεία θέλει να αναδείξει ο χρορογράφος-σκηνοθέτης Σταύρος Λίτινας μέσα από τον παράσταση "Βασιλιάς Ληρ" που θα κάνει πρεμιέρα 4/2 στη νέα σκηνή του θεάτρου Arroyo. Η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει τα κλασικά έργα φάνηκε στις προηγούμενες παραγωγές του, την "Δεσποινίς Τζούλια" του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, το "Κουαρτέτο" του  Χάινερ Μίλερ, "Σαλώμη" του Όσκαρ Ουάιλντ (Εθνικό Θέατρο Rex, 2018) και "Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" του Λόρκα.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ Arroyo

Τους ρόλους στην χοροθεατρική παράσταση "Βασιλιάς Ληρ" του θέατρου Arroyo ερμηνεύουν: Βασιλιάς Ληρ- Σταύρος Λίτινας, Γκονεριλ- Ηλέκτρα Χρύσανθου, Ρέγκαν- Φανή Δεμέστιχα, Κορντέλια- Βάσια Κατσιγιάννη, Εντγκαρ- Άνια Βασιλείου, Εντμοντ- Τζέσικα Καϊμπαλή,  Γελωτοποιός- Μαρία Μανδραγού. Τραγουδά ζωντανά η Δανάη Κατσαμένη με τη συνοδεία της Αλίνας Αναστασιάδη στο πιάνο.

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΛΗΡ Arroyo

Ο Σταύρος Λίτινας γράφει στο σημείωμα του

 "Η μεταγραφή του αριστουργήματος του Σαίξπηρ σε χοροθέατρο απαιτεί πολλή σκέψη και χειρουργικούς χειρισμούς, όχι απαραίτητα λεπτούς, καθώς αφαιρείται εξ ΄ολοκλήρου ο λόγος. Η ύπαρξη είκοσι και πλέον χαρακτήρων των οποίων, σε μια συνθήκη χοροθεάτρου, δεν ακούγονται καν τα ονόματα, δημιουργεί μια δυσκολία στην πρόσληψη της ιστορίας και μια σύγχυση στο θεατή. Έτσι, κατά την προσπάθεια προσέγγισης της ουσίας του έργου, γίνεται μια επικέντρωση σε επτά βασικούς χαρακτήρες, στον βασιλιά Ληρ και τις τρεις κόρες του, Γκόνεριλ, Ρέγκαν και Κορντέλια, στον Τρελό, και στα δύο αδέρφια Έντγκαρ-Έντμοντ. Η εξέλιξη της πλοκής διατηρείται ευθύγραμμη, με αρχή, μέση και τέλος, όπως στο κείμενο του συγγραφέα, ενώ τα πρόσωπα ανασυστήνονται ως δρώσες δυνάμεις που διαμορφώνουν τη δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων…. Το flamenco σαν χορογραφικό εργαλείο, αποδεικνύεται ισχυρό καθώς διεγείρει έντονα την ακοή. Οι κινήσεις του γειώνονται με κρότο καθώς το "πάσχον σώμα" παλεύει να κρατηθεί ψηλά. Ο ήχος και ο απόηχος ενός φτερουγίσματος, ίσως αυτού της ψυχής, καθηλώνει το θεατή που το αφουγκράζεται και από αδράνεια γίνεται συνένοχος ενεστωτικά".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άτλας της δεκαετίας του 2000": Νέες φωτογραφίες και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση του Παντελή Φλατσούση

Βλέπουμε νέο υλικό από τη Κεντρική Σκηνἠ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου ο σκηνοθέτης θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

"Άλλες εποχές": Βλέπουμε νέες φωτογραφίες από το έργο του Πίντερ για τα αινίγματα της μνήμης

Νέα ματιά στο σκηνοθετικό σύμπαν του Άρη Τρουπάκη μάς δίνουν οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Δέσποινα Κούρτη και η Ερατώ Πίσση.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.