"Out of Spring": Νέα ανάγνωση στο χορογραφικό έργο του Νιζίνσκι

Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου, η arisandmartha επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση του πρωτότυπου έργου.

arisandmartha

Το "Out of Spring" των arisandmartha προκύπτει με αφορμή το μη σωζόμενο χορογραφικό έργο του Βάσλαβ Νιζίνσκ και τη διαχρονική μουσική σύνθεση του Ίγκορ Στραβίνσκι "Ξύπνημα της άνοιξης", που σηματοδότησαν την έναρξη του μοντερνισμού και που λειτουργούν ακόμα και σήμερα ως μήτρα για επόμενες χορογραφικές εκδοχές. Δουλεύοντας με τις έννοιες της ανασύστασης, της αντιγραφής και του αν-αρχείου οργανώνεται μια τριπλή απόπειρα επαναπροσέγγισης του πρωτότυπου έργου, της αναπαράστασης και της περιγραφής του. Οι τρεις ερμηνευτές αναδιπλώνουν το υλικό και την μετα-πληροφορία που φέρει η ίδια η μυθολογία του, και αναρωτιούνται για το τι θυσιάζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ready-made υλικά και φωτογραφίες από μεταγενέστερες εκδοχές, αυθαιρετούν εκ νέου πάνω στο αρχείο ενός έργου, που χαρακτηρίστηκε αρχικά ως ένα "νέο είδος αγριότητας” και ως "σκάνδαλο”. Πώς προσεγγίζεται ένα μη καταγεγραμμένο χορογραφικό έργο; Πως εμφανίζεται η αγριότητα στην σκηνή μέσα από τις ρωγμές των πολλαπλών και κατακερματισμένων εκδοχών; 

Η arisandmartha αποτελεί την καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ των χορευτών, περφόρμερ και δημιουργών Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου. Εργάζονται μαζί από το 2016 θέτοντας σε κοινό διάλογο τα ενδιαφέροντα και την προσωπική αισθητική τους, ενώ ερευνούν τα πεδία του χορού, της περφόρμανς και του site-specific. Ευέλικτοι και ανοιχτοί στη διπλή ιδιότητα του χορευτή-δημιουργού, αναζητούν καινούριες δημιουργικές προσεγγίσεις σε κάθε σκηνική τους συνάντηση.

Το πρότζεκτ θα παρουσιαστεί στο Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛ.ΥΦ.Α, στις 11, 12, 13 και 14 Οκτωβρίου.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Out of Spring

  • Χορός
  • Διάρκεια: 40 '

Με αφορμή τη μη σωζόμενη χορογραφία του Βάσλαβ Νιζίνσκι για το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, οι τρεις συνδημιουργοί προσεγγίζουν εκ νέου το έργο που αρχικά χαρακτηρίστηκε σκανδαλιστικό.

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Άτλας της δεκαετίας του 2000": Νέες φωτογραφίες και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την παράσταση του Παντελή Φλατσούση

Βλέπουμε νέο υλικό από τη Κεντρική Σκηνἠ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου ο σκηνοθέτης θα έχει μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Δημήτρη Παπανικολάου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/05/2024

"Άλλες εποχές": Βλέπουμε νέες φωτογραφίες από το έργο του Πίντερ για τα αινίγματα της μνήμης

Νέα ματιά στο σκηνοθετικό σύμπαν του Άρη Τρουπάκη μάς δίνουν οι φωτογραφίες από τη σκηνή του θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, όπου ερμηνεύουν ο Δημήτρης Αλεξανδρής, η Δέσποινα Κούρτη και η Ερατώ Πίσση.

"Περιμένοντας τον Γκοντό": Ένα κορυφαίο ανέβασμα Μπέκετ από τον Θόδωρο Τερζόπουλο

Είδαμε στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση τη μνημειώδη παράσταση που σκηνοθέτησε ο διεθνής Έλληνας δημιουργός με το ιταλικό Emillia Romagna Teatro.

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.