Χάρις Αλεξίου - Όλια Λαζαρίδου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα θεατρικό αναλόγιο από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βασισμένο στο βιβλίο του Κόντογλου και το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου «Κοινός Τόπος», που τιμά τους Μικρασιάτες και αφηγείται τα δύσκολα χρόνια του ξεριζωμού.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, παρουσιάζει το κείμενο του Φώτη Κόντογλου "Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου", σε μια θεατροποιημένη σκηνική παρουσίαση με τη Χάρις Αλεξίου και την Όλια Λαζαρίδου από την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και για 14 μόνο παραστάσεις. Η παράσταση, παράλληλα, σηματοδοτεί την έναρξη του Πειραιάς Artport ΙΙ, του διακαλλιτεχνικού προγράμματος του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, χορό, κινηματογράφο, εκθέσεις και δράσεις (9/9-24/9).

Ο ζωγράφος και ποιητής Φώτης Κόντογλου (1895-1965), αντιπροσωπευτικός της Γενιάς του ’30, αναπολεί και καταγράφει μαρτυρίες ανθρώπων και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί. Εκεί που γεννήθηκε και έζησε μέχρι και τα 17 του χρόνια. Μέσα από την προσωπική του γλώσσα, αναζητά την αυθεντική ελληνικότητα κι αφήνει να ξεφύγει μέσα από τις λέξεις και το ύφος του, ένας βαθύς αναστεναγμός για εκείνα τα σκοτεινά χρόνια του Διωγμού και της Καταστροφής.

Το Αϊβαλί η Πατρίδα μου

Η παράσταση βασίστηκε σε αποσπάσματα από το "Αϊβαλί η Πατρίδα μου" του Φώτη Κόντογλου, και ένα απόσπασμα από το διήγημα της Έλλης Παπαδημητρίου "Κοινός Τόπος". Το έργο-υπό μορφή θεατρικού αναλογίου-σχεδιάστηκε από τις Όλια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση και Δάφνη Ρόκου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας Γαλιλαία.

Διαβάστε Επίσης


Σκηνοθετεί η Όλια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν μέλη της ορχήστρας Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα σκηνικά είναι της Δάφνης Ρόκου και της Μαγδαληνής Αυγερινού και τα κοστούμια της Εύας Νάθενα. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκος Βλασόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Το Αϊβαλί η πατρίδα μου

  • Δραματοποιημένη αφήγηση
  • Διάρκεια: 70 '

Θεατροποιημένη αφήγηση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φώτη Κόντογλου, το οποίο καταγράφει μαρτυρίες και ιστορίες από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αϊβαλί, τον Διωγμό και την Καταστροφή.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Μαντώ, Κώστας Μπίγαλης, Σοφία Βόσσου και Πωλίνα μιλούν για το "Reunion The Musical" σε μια κοινή συνέντευξη

Οι τέσσερις αγαπημένοι ερμηνευτές πρωταγωνιστούν στο πρωτότυπο μιούζικαλ της Θέμιδας Μαρσέλλου που έχει στον πυρήνα του τα 90s, πλάι σε ένα θίασο γεμάτο ενέργεια (Παλλάς, από 17/5).

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
16/05/2024

"Stereophonic": Μια ελληνική θεατρική συμπαραγωγή υποψήφια για 13 βραβεία Τόνι!

Πρόκειται για την παράσταση σε συμπαραγωγή της ελληνικής Faliro House Productions, με θέμα την ιστορία μιας ροκ μπάντας.

Το "ΑΤΙΤΛΟΝ" της Αντωνίας Οικονόμου ξεκινάει δεύτερο κύκλο παρουσίασης

Η παρασταστική αλληγορία της Ελληνίδας χορογράφου έρχεται στο Σύγχρονο Θέατρο.

"Ρωμαίος και Ιουλιέτα": Το κλασικό έργο ως γέφυρα Ελλάδας και Τουρκίας στο Μέγαρο

Μετά την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη έρχεται στο Μέγαρο στις 16/5, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην σαιξπηρική ιστορία και έναν πολυπολιτισμικό θίασο.

Μάθε με να φεύγω

Η πικρή ιστορία άτυχων ερώτων και μοναξιάς του Άκη Δήμου αποδίδεται από τον Γιάννη Σκουρλέτη με μία παράδοξη, queer σκηνική γλώσσα, που γοητεύει με τη δυναμική της. | Powered by Uber| Powered by Uber

Ένας εχθρός του λαού

Παράσταση συλλογικής αφηγηματικής φόρμας που αναδεικνύει το σημαντικού πολιτικού προβληματισμού ιψενικό έργο, αφήνοντας όμως σε δεύτερη μοίρα ζητήματα θεατρικότητας | Powered by Uber

Η "Βότκα μολότοφ" "σκάει" κι αυτό το καλοκαίρι

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και με τον Τάσο Χαλκιά ως Τσέχοφ επιστρέφει με καλοκαιρινή περιοδεία σε ανοικτά θέατρα της Αττικής.