afieroma

Μεζεδοπωλεία νέας γενιάς

Η νέα εποχή του μεζέ

1903 Α taste of Smyrna

1903 Α taste of Smyrna

Μεζέδες… χλιδάτοι

Μετά το «Food Mafia» ο Ηλίας Σκουλάς εμφανίζει ένα γευστικό project που σε πάει πίσω στο χρόνο. Στην προκυμαία της Σμύρνης γύρω στο 1903…

«Εκτός από τη μεγάλη πολίτικη κουζίνα υπήρξε και μια ακόμη μεγαλύτερη, η σμυρναίικη», τονίζει ο Ηλίας Σκουλάς και, επιβεβαιώνοντας του λόγου το αληθές, ετοιμάζεται να αποκαλύψει το νέο του δημιούργημα: τη μεταφορά στη Γλυφάδα ενός αστικού μεζεδοπωλείου της Σμύρνης των αρχών του περασμένου αιώνα. Στο «1903 Α taste of Smyrna», που δεν θα αργήσει να ανοίξει, το ούζο θα σερβίρεται σε κολονάτα, κρυστάλλινα ποτήρια? κι η κουζίνα θα αντανακλά την κοσμοπολίτικη κουλτούρα των μεγαλοαστών της προκυμαίας, που ζώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της εποχής απολάμβαναν ένα γευστικό σύμπλεγμα με γαλλικά, ιταλικά, αρμένικα, εβραϊκά, οθωμανικά κι ελληνικά στοιχεία. Με το βάρος να πέφτει στα θαλασσινά, αναμείνατε όστρακα, μαριναρισμένα ψάρια, μύδια ντολμά, σαρδέλες που θα τις καπνίζουν οι ίδιοι και τόνο λακέρδα της στιγμής. Αναμείνατε όμως και τους κεφτέδες της Ερατώς –η φήμη τους έφερε, λέει, δέκα υποψήφιους γαμπρούς στην ποδιά της– και τα σουτζουκάκια, η συνταγή των οποίων βρέθηκε σε ένα χειρόγραφο συνταγολόγιο του 1879. Το γευστικό βουλεβάρτο έχει και στεριανή πλευρά…

TIP: Στο τέλος, με το επιδόρπιο, μπακλαβά, κανταΐφι με καϊμάκι ή γλυκό του κουταλιού, μην παραλείψετε να πιείτε κι ένα φλιτζάνι σμυρναίικο καφέ στη χόβολη.

1903 Α taste of Smyrna Αγίου Ιωάννου και Φιλικής Εταιρείας (γωνία), Γλυφάδα , τηλ. 2108942177

Αφετηρία:
Προορισμός: