Τι ετοιμάζει τον Απρίλιο η Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη;

Πεσόα, Πλάτωνας και Παπαδιαμάντης από τον Δήμο Αβδελιώδη, σε τρεις αριστουργηματικές παραστάσεις στο Studio new star art cinema.

Gilles Decorvet

Ο Δήμος Αβδελιώδης έχει ξεχωρίσει στη σύγχρονη θεατρική σκηνή με τις γεμάτες ποιητικότητα, τελετουργικής φύσεως σκηνοθεσίες του και την αγάπη του για το αρχαίο δράμα και την ελληνική λογοτεχνία. Την περσινή θεατρική σεζόν, ο Αβδελιώδης ανέβασε μία παράσταση με θέμα την "Απολογία του Σωκράτη", σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη λειτουργίας της Θεατρικής Σκηνής Δήμου Αβδελιώδη στο Studio new star art cinema.

Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιστρέφει στον ιστορικό χώρο του Studio με τρεις αριστουργηματικές παραστάσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για λίγες μόνο ημερομηνίες τον Απρίλιο. Οι θεατρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μοναδικά έργα προερχόμενα από την αρχαία ιστοριογραφία μέχρι τη νεότερη πεζογραφία.

"Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου"

Αλίκη Καγιαλόγλου

Το έργο σηματοδοτεί την επιστροφή της σπουδαίας ερμηνεύτριας Αλίκης Καγιαλόγλου στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη. Ο Αβδελιώδης σκηνοθετεί μία νέα εκδοχή της παράστασης "Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου", η οποία θα παρουσιαστεί αποκλειστικά το Σάββατο 6 Απριλίου, στις 8 μ.μ. Η παράσταση λόγου και μουσικής είναι βασισμένη στη μεγαλειώδη ποιητική σύνθεση του Fernardo Pessoa (μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα) η οποία αφορά τον μύθο της ελεύθερης περιπέτειας του ανθρώπινου πνεύματος (υπογεγραμμένη από το alter ego του Alvaro de Campos) και παλιά αγαπημένα fados της Λισαβόνας.

"Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη"

Gilles Decorvet

Το θεατρικό πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015 ως συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την ΑΜΚΕ "Anagnorisis", καθηλώνοντας χιλιάδες θεατές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με κορύφωση την παρουσίασή της στην ιστορική Όπερα του Ανόι στο Βιετνάμ.

Μετά τις sold out παραστάσεις το περασμένο έτος, "Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη" ανεβαίνει ξανά δια χειρός Δήμου Αβδελιώδη, την Παρασκευή 26 Απριλίου (9 μ.μ.) και το Σάββατο 27 Απριλίου (8 μ.μ.), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και την υποστήριξη της Ένωσης Γάλλων Ελλάδας. Η περιβόητη δίκη του Σωκράτη, όπως αποδίδεται μέσα από το μοναδικό κείμενο του Πλάτωνα, παρουσιάζεται με τον Gilles Decorvet στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Σωκράτη και τον Μάρκο Παλαιό να ενσαρκώνει τον κατήγορο Μέλητο. Στην παράσταση ακούγεται επί σκηνής η αυθεντική αρχαία ελληνική γλώσσα, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, εμπνευστής και δημιουργός της δυνατότητας να μιλιέται σήμερα η αρχαία ελληνική ως ζωντανή γλώσσα, διδάσκοντας από το 2012 την εκφορά της με την καινοτόμο "Λογική-Μουσική" μέθοδό του, και καταθέτοντας παράλληλα τη νέα του απόδοση του πλατωνικού κειμένου, επαναφέρει στο κοινό την παράσταση που έγινε εμπειρία ζωής για όσους την είχαν παρακολουθήσει.

"Όνειρο στο κύμα, Έρως ήρως"

Όνειρο στο κύμα

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου (8 μ.μ.) η Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη ολοκληρώνει το ανοιξιάτικο πρόγραμμά της ανεβάζοντας ξανά δύο αριστουργηματικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Όνειρο στο κύμα" και "Έρως Ήρως", με πρωταγωνιστή τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη. Ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει για τις δύο όψεις του Έρωτα, βασισμένος σε προσωπικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του.

Προπώληση στο theater-info.gr/dimos-avdeliodis

Περισσότερες πληροφορίες

Η αναπαράσταση της δίκης του Σωκράτη

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Δήμος Αβδελιώδης συνεχίζει την έρευνα του πάνω στην πλατωνική «Απολογία του Σωκράτη» με μια παράσταση που βασίζεται στην καινοτόμο μέθοδό του για την εκφορά της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με υπέρτιτλους στα νέα ελληνικά και στα αγγλικά.

«Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου»

  • Μουσική & Λόγος

Παράσταση λόγου και μουσικής, βασισμένη στην Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa, τη μεγαλειώδη αυτή ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου συγγραφέα, πάνω στο μύθο της ελεύθερης περιπέτειας του ανθρώπινου πνεύματος, υπογεγραμμένη από το alter ego του, Alvaro de Campos , καθώς και σε παλιά, αγαπημένα fados της Λυσσαβώνας. Ερμηνεύει η Αλίκη Καγιαλόγλου μαζί με τους Μιχάλη Σουρβίνο και Άγγελο Μπότση στις κιθάρες

Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως

  • Δραματοποιημένα Διηγήματα
  • Διάρκεια: 90 '

Με τα δύο αυτά έργα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, αποδίδει δύο από τις όψεις του Έρωτα, με δικά του βιώματα, από το δέος, τη μέθεξη, το πάθος, τη συντριβή, έως το μεγαλείο και τον ηρωισμό της ψυχής του. Στο πρώτο, μας μεταφέρει στα χρόνια της εφηβείας του σ’ ένα παραδείσιο τοπίο εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Μια νύχτα αντικρίζει με δέος την νεαρή συνομήλική του Μοσχούλα, καθώς κολυμπώντας γυμνή μες τη θάλασσα, κινδυνεύει. Η ευχαρίστηση ότι της σώζει τη ζωή αποκτά πολύ μεγαλύτερη αξία από την ερωτική επιθυμία. Στο δεύτερο, που θα μπορούσε να ήταν η φυσική εξέλιξη του προηγούμενου, ο Έρωτας του Γιώργη για την αγαπημένη του γίνεται πάθος, όταν κινδυνεύει να την χάσει από έναν πολύ μεγαλύτερό του και ευκατάστατο άνδρα. Είναι μάλλον πιο εύκολο να κατανοήσουμε μιαν αλήθεια μέσα από ένα καλλιτεχνικό έργο, παρά μέσα από μια ενδελεχή ανάλυση, κι ο Παπαδιαμάντης μάς πείθει, λέγοντας απλά και ταπεινά πως κανένας έρωτας δεν μπορεί να ευτυχήσει, εάν δεν υπάρχει σεβασμός προς τον εαυτό μας και προς τον άλλο, αφού η πραγματική απόλαυση ως αγαθό δεν εξαρτάται από την ικανοποίηση, αλλά από την ψυχική και την ηθική μας πληρότητα.

Studio new star art cinema

Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 11 έως 17 Απριλίου και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
11/04/2024

Προλάβετε την "Απλή μετάβαση" πριν αναχωρήσει για Θεσσαλονίκη

Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, το έργο του Γεράσιμου Ευαγγελάτου σε σκηνοθεσία Μίνου Θεοχάρη και μουσική Θέμη Καραμουρατίδη ολοκληρώνει τον κύκλο του στο Ακροπόλ.

Η Όλια Λαζαρίδου "σε διπλό ταμπλό": "Θεόφιλος Sold" και "Έμιλι Ντίκινσον - Καμιά δεν είμαι εγώ! Κι εσύ;"

Δύο παραστάσεις με το στίγμα της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Όλιας Λαζαρίδου έρχονται αυτή την εβδομάδα.

Ποιοι είναι οι "Αλιγάτορες" με τους Γεράσιμο Γεννατά και Φαίη Ξυλά που σε βάζουν σε ρόλο δικαστή στο θέατρο Γκλόρια;

Αρκεί μια καταγγελία για ν’ αλλάξει όλη σου η ζωή; Για πρώτη φορά ανεβαίνει στην Ελλάδα το επίκαιρο, βραβευμένο ψυχολογικό δράμα του Άντριου Κίτλεϊ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.

"Μάθε με να φεύγω": Η νέα παράσταση των bijoux de kant πάνω στο ανέκδοτο έργο του Άκη Δήμου

Ένα πρωτότυπο έργο που εμπνέεται από την επιστροφή του ομηρικού Οδυσσέα στην Πηνελόπη του, ακροβατώντας ανάμεσα στο μπουλβάρ, το ψυχολογικό θέατρο δωματίου, το μυστήριο και τα παλιά, αισθηματικά ρομάντσα των περιπτέρων ανεβάζει η ομάδα στο δικό της χώρο στο κέντρο της Αθήνας.

"Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Αμφι-θέατρο

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

4 αναλόγια θεάτρου για εφήβους παρουσιάζει το Εθνικό

Ένα διήμερο αφιερωμένο στο θέατρο για εφήβους διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας με ελεύθερη είσοδο νέα ελληνικά έργα σε μορφή θεατρικών αναλογίων.