Αυτό είναι το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη νέα σεζόν

Παρουσιάστηκε το ρεπερτόριο και ο προγραμματισμός δράσεων του θεάτρου για τη χειμερινή σεζόν 2022-23

Εθνικό Θέατρο Κτίριο Τσίλερ

Με μότο "Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίδιοι" υποδέχεται τη χειμερινή σεζόν 2022-23 το Εθνικό Θέατρο , τόνισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Γιάννης Μόσχος, στη χθεσινή πρωτότυπη, ευφρόσυνη όσο και ευσύνοπτη παρουσίαση, την οποία ακολούθησε ένα κεφάτο πάρτι στο αίθριο του Σχολείου "Ειρήνη Παπά" (στη μνήμη της σπουδαίας ηθοποιού αφιερώθηκε η εκδήλωση), παρουσία αρκετών από τους 272 καλλιτεχνικούς συντελεστές των παραστάσεων. Στόχος του Θεάτρου είναι να καταρτίσει ένα ρεπερτόριο που να καλύπτει όλο το δραματουργικό φάσμα: κλασικά γνωστά έργα, άπαιχτα έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, θεατρικές διασκευές λογοτεχνικών κειμένων και σεναρίων ταινιών, πρωτότυπες κειμενικές συνθέσεις. Την ίδια ποικιλομορφία έχει και η επιλογή των σκηνοθετών: δόκιμοι σημαντικοί δημιουργοί, σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς που έχουν ήδη διαγράψει μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία, γνωστοί καλλιτέχνες που υπογράφουν την πρώτη τους σκηνοθεσία, νέοι σκηνοθέτες στα πρώτα τους βήματα. Αντίστοιχη είναι και η ποικιλομορφία των άλλων καλλιτεχνικών συντελεστών και των ηθοποιών που θα συνεργαστούν αυτό τον χειμώνα με το Εθνικό Θέατρο: από καλλιτέχνες που θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο θέατρο έως πολύ έμπειρους και γνωστούς ανθρώπους του θεάτρου.

Βρικόλακες

Εκτός των θεατρικών παραγωγών, το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει πολλές άλλες δραστηριότητες: θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης για κρατούμενους και ανθρώπους σε απεξάρτηση, εκθέσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις, συνεργασίες με διάφορους πολιτιστικούς και δημόσιους φορείς, αλλά και την αξιοποίηση μιας σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του ΕΣΠΑ 2014- 2020 και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη του Εθνικού.

Αναλυτικά οι παραστάσεις ανά σκηνή

Κτήριο Τσίλλερ - Κεντρική Σκηνή

"Βρυκόλακες" του Χένρικ Ίψεν (από 9/11). Το ιψενικό αριστούργημα επιστρέφει, είκοσι πέντε χρόνια μετά την τελευταία του παρουσίαση, στο Εθνικό Θέατρο (1997) και ο Σταμάτης Φασουλής αναμετριέται ξανά με το έργο που αποτέλεσε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1979. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, τη μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου, τους φωτισμούς ο Σάκης Μπιρμπίλης. Στη διανομή συμμετέχουν η Ναταλία Τσαλίκη, ο Περικλής Μουστάκης, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Γιώργος Ζιόβας και η Κατερίνα Μαούτσου.

Σπασμένη στάμνα

"Σπασμένη στάμνα" του Χάινριχ Φον Κλάιστ (από 10/12). Μια χαλκογραφία του 18ου αιώνα και το προσωπικό του στοίχημα για το αν μπορεί να συνθέσει κωμωδία στάθηκαν αφορμές για να γράψει ο γερμανός δραματουργός τη "Σπασμένη στάμνα", όπου αντιστρέφει με κωμικό τρόπο τον μύθο του Οιδίποδα. Το έργο που σατιρίζει τις κοινωνικές συμβάσεις, τις φαντασιώσεις περί ενδόξου παρελθόντος, την παρωδία απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τη μειονεκτική θέση της γυναίκας απέναντι στην αυθαιρεσία της ανδρικής εξουσίας, συνσκηνοθετούν οι Ακύλλας Καραζήσης και Νίκος Χατζόπουλος. Τα σκηνικά είναι της Κλειώς Μπομπότη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική του Κώστα Βόμβολου, οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ερμηνεύουν οι: Κίττυ Παϊταζόγλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Θάνος Τοκάκης, Μάρθα Φριντζήλα, Χριστίνα-Μελίνα Πολυζώνη, Ακύλλας Καραζήσης, Αλεξάνδρα Όσπιτση, Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. 

Ρωμαίος και Ιουλιέτα

"Ρωμαίος και Ιουλιέττα" του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (από 4/3/23). Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στο Εθνικό και στη σεξπηρική δραματουργία, μετά τη "Δωδέκατη νύχτα", βλέποντας  τον Ρωμαίο ως έναν μικρότερο αδερφό του Άμλετ, που πρέπει να αναμετρηθεί με έναν κόσμο, τον οποίο θέλει επιτακτικά να αλλάξει –έστω και διά του θανάτου του. Τα σκηνικά είναι της Μαρίας Πανουργιά, τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, η κίνηση του Τάσου Καραχάλιου και η μουσική του Γιώργου Πούλιου. Στη διανομή συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Έκτορας Λιάτσος, Άρης Μπαλής, Ηρώ ΜπέζουΡένη Πιττακή, Γιάννης Νταλιάνης, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, κ.ά.

Θέατρο Rex-Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη"

"Τα φώτα της πόλης" του Τσάρλι Τσάπλιν (από 18/11). Η ταινία-σταθμός της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής μετουσιώνεται σε ένα ιδιότυπο μιούζικαλ, σε μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, στίχους του Σταύρου Σταύρου και σκηνοθεσία-χορογραφία της Αμάλια Μπένετ. Η παράσταση διαδραματίζεται στον χώρο ενός κινηματογραφικού στούντιο και ακολουθεί την πλοκή της ταινίας του 1931, συστρατεύονας  τη ζωντανή μουσική, τα τραγούδια, τη δράση και την ενέργεια των δημιουργών, για να αποτίσει φόρο τιμής στον ιδιοφυή "μελαγχολικό κλόουν", τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, τις αρχετυπικές αξίες της ζωής. Τα σκηνικά είναι της Τίνας Τζόκα, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, οι φωτισμοί της Χριστίνας Θανάσουλα. Ερμηνεύουν οι: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σαββίνα ΓιαννάτουΈκτορας Λυγίζος, Κώστας ΜπερικόπουλοςΥβόννη Μαλτέζου, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριο Μπανούσι, κ.ά.

Τα φώτα της πόλης

Διαβάστε Επίσης

"Μια νύχτα στην Επίδαυρο" (από 16/2/23). Ο Νίκος Καραθάνος σκηνοθετεί πάνω σε μια δική του ιδέα (και κείμενο που συνυπογράφει με τη Λένα Κιτσοπούλου και τον Γιάννη Αστερή) μια νυχτερινή φάρσα για τα ξέγνοιαστα και καμένα καλοκαίρια της ζωής μας στην Επίδαυρο, ένα μεταφυσικό μιούζικαλ για το σφίξιμο της καρδιάς μας στο πήγαινε και στο έλα αυτής της εκδρομής. Μια τρελή κωμωδία για την αληθινή τραγωδία που συμβαίνει όχι στο θέατρο, αλλά εκεί έξω... στη ζωή. Ένα μουσικό ντελίριο για την παραζάλη της υπεροψίας, έναν "εθνικό" σαρκασμό για την Ελλάδα, την αλαζονεία και την ασημαντότητά μας. Τα σκηνικά είναι της Εύας Μανιδάκη, τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη, η κίνηση της Αμάλια Μπένετ, η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου και οι φωτισμοί του Φελίς Ρος. Στη διανομή συμμετέχουν οι: Χάρις Αλεξίου, Γαλήνη ΧατζηπασχάληΘανάσης Αλευράς, Έμιλυ Κολιανδρή, Έλλη ΠασπαλάΓιάννης ΚότσιφαςΧρήστος Λούλης, Ζέτα Μακρυπούλια, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, κ.ά.

Μια νύχτα στην Επίδαυρο

Κτήριο Τσίλλερ - Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" / Έργα σε πανελλήνια πρώτη  

"Ο άνθρωπος απ ́ το Παντόλσκ" του Ντμίτρι Ντανίλοβ (από 14/10). Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει το θεατρικό ντεμπούτο του δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή, που του εξασφάλισε το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο της Ρωσίας, τη Χρυσή Μάσκα, το 2018. Το έργο διαδραματίζεται με τη μορφή μιας ανάκρισης ενός πολίτη από τις Αρχές, και πρόκειται για μια ενοχλητική σάτιρα με καφκικές αναφορές, που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη κουλτούρα της εποχής μας, και χτυπάει ένα καμπανάκι κινδύνου για το πως οι μηχανισμοί καταστολής χρησιμοποιούν τους πλέον ευφάνταστους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να οδηγήσουν τον πολίτη στην... αυτοκαταστολή. Τη σκηνοθετεί ο πολυσυζητημένος Γιώργος Κουτλής, σε σκηνικά και κοστούμια του Πάρι Μέξη, κίνηση του Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου, μουσική του Παναγιώτη Μανουηλίδη και φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν οι: Δημήτρης Ήμελλος, Άρης Μπαλής, Ελένη Κουτσιούμπα, Παναγιώτης Μανουηλίδης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Γιλμάζ Χουσμέν.

Ο άνθρωπος απ' το Παντόλσκ

"Ο Άλλος" της Πένυς Φυλακτάκη (από 21/12). Με αφορμή έναν γάμο που ματαιώνεται, η συγγραφέας με καυστικό χιούμορ και διεισδυτική ματιά μιλάει για τις παθογένειες της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας. Παθογένειες που ορίζουν το διαφορετικό –είτε είναι μέσα σε μας, είτε έξω– ως απειλητικό ιό και ως πρόβλημα που πρέπει να απομονωθεί για να μην διαταράξει την "φυσιολογική" ομοιομορφία. Την παράσταση σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου, τα σκηνικά υπογράφει η Ευαγγελία Θεριανού, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέσγουελ, τη μουσική ο  Νίκος Γαλενιανός, τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. Ερμηνεύουν οι: Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Δρόσος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κώστας Φιλίππογλου, Γιώργος Ζυγούρης, Κατερίνα Πατσιάνη.

Ο άλλος

"Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα" του Τόνυ Κούσνερ (από 1/3/23). Το άγνωστο στην Ελλάδα, διαμάντι της δραματουργίας του ριζοσπάστη Αμερικανού συγγραφέα σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος. Το έργο, παρακολουθεί, μέσα από 25 σκηνές,  την άνοδο και εγκαθίδρυση του ναζισμού από την Πρωτοχρονιά του 1932 έως τον Ιούλιο του 1933 και εκθέτει ένα πανόραμα προσώπων και στάσεων ζωής σε μια εποχή φόβου. Τα σκηνικά είναι της Τίνας Τζόκα, τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα, η κίνηση της Ανθής Θεοφυλλίδη, η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Ερμηνεύουν οι: Αγορίτσα Οικονόμου, Σοφία Σεϊρλή, Δημοσθένης Παπαδόπουλος,  Μαρία Τσιμά, κ.ά.

Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα

Θέατρο Rex-Σκηνή "Κατίνα Παξινού" / Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών

Σημείωμα Υπευθύνου Γιώργου Κουτλή

Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επαναλειτουργεί, πλέον ως Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών μετά από μια διακοπή δύο χρόνων. Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, οι οποίοι συνέχισαν το έργο των προκατόχων τους —Στάθη Λιβαθινού και Νίκου Περέλη— η Πειραματική Σκηνή επιχειρεί να είναι ένας τόπος νέων αναπάντεχων ιδεών, ένας χώρος συνάντησης, ζύμωσης, δοκιμής, ανακάλυψης νέων τρόπων και νέων φωνών. Όπως υπόσχεται και ο τίτλος της, τα επόμενα τρία χρόνια στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών θα δείξουν τη δουλειά τους καλλιτέχνες που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της διαδρομής τους. Ο στόχος είναι, δηλαδή, να προτείνει και να δώσει χώρο η Πειραματική σε δημιουργούς που διαισθανόμαστε ότι θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Η φετινή σεζόν θα κινηθεί γύρω από την ανάδειξη της εγχώριας δημιουργίας, καθώς προτείνουμε παραστάσεις που η πρώτη ύλη τους προέρχεται από δημιουργούς που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας˙ επιλέχθηκαν, λοιπόν, ιδέες και έργα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας - καθώς και από την επιθυμία να ανοίξει ο διάλογος πάνω στο τι μπορεί να συνιστά πρώτη ύλη για μια θεατρική παράσταση˙ γι’ αυτόν τον λόγο έγινε μια επιλογή παραστάσεων με τελείως διαφορετική αφετηρία: θεατρικό έργο, λογοτεχνικά κείμενα, devised υλικό, αληθινές ιστορίες και μια παράσταση που αφορμή της είναι εικόνες κι όχι λόγος.

Πιστεύοντας στις ανοιχτές διαδικασίες, επιλέχθηκαν σκηνοθέτες μετά από ανοιχτό κάλεσμα και ηθοποιοί μέσα από μία ανοιχτή ακρόαση με εντυπωσιακή προσέλευση. Τέλος, πιστεύοντας σε ένα θέατρο πολιτικό, προκλητικό και συνάμα ευαίσθητο, ελπίζω να γίνει η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών ένα βήμα για να ακουστεί η φωνή της νέας γενιάς του θεάτρου μας.

Τοπογραφία θανάτου

Το ρεπερτόριο της Πειραματικής Σκηνής

"Τοπογραφία θανάτου ή Ας μην ξεχάσουμε" (από 18/11). Η περιπατητική παράσταση σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Μπρικένα Γκίστο ιχνηλατεί στο κέντρο της πόλης μια διαδρομή με κεντρικό θέμα τις δολοφονίες στον δημόσιο χώρο (Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, Ζακ Κωστόπουλος, Παύλος Φύσσας). Ερμηνεύουν οι: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Τάσος Ροδοβίτης, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης και Αφροδίτη Σόβολου.

"Οι προβοκάτορες" του Γιάννη Αποσκίτη (από 1/12). Διπλό βάπτισμα του πυρός για τον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη Ορέστη Σταυρόπουλο, απόφοιτο του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με μια σουρεαλιστική κωμωδία που διαδραματίζεται σε μία φανταστική χώρα και σατιρίζει τους μηχανισμούς της εξουσίας και των fake news. Τα σκηνικά και οι φωτισμοί είναι του Σάκη Μπιρμπίλη, τα κοστούμια της Όλγας Ευαγγελίδου, η κίνηση της Πωλίνας Ευαγγέλου και η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου. Ερμηνεύουν οι: Λάμπρος Γραμματικός, Χρήστος Κοντογεώργης, Γιάννης Τσουμαράκης, Ιοκάστη Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, κ.ά.

Οι προβοκάτορες

"Δε φάιναλ θολούθιον", βασισμένο σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako (από 27/1/23). Ο Σωτήρης Ρουμελιώτης καταπιάνεται με κείμενα δύο σύγχρονων συγγραφέων-παρατηρητών της νεοελληνικής πραγματικότητας και των αδιεξόδων της, που διακρίνονται για το κυνικό χιούμορ, τη σουρεαλιστική υπερβολή και τον βαθύ αυτοσαρκασμό τους και ανεβάζει στη σκηνή μια ομάδα καθημερινών ανθρώπων, που οραματίζονται την επανάσταση, αλλά μένουν εγκλωβισμένοι σε ένα ατελείωτο κωμικοτραγικό τώρα. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Μαρίας Καραδελόγλου, η μουσική του Γιώργου Χρυσικού και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Ερμηνεύουν οι: Ερατώ Καραθανάση, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Αφροδίτη Σόβολου, κ.ά.

Δε φάιναλ θολούθιον

"Goodbye, Lindita" (από 23/3/23). Σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Μάριο Μπανούσι, η παράσταση διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας και μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι της. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια, που λειτουργεί ως ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Ερμηνεύουν οι: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Μαγδαληνή Καραβάτου, Αφροδίτη Κατσαρού, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι, κ.ά.

"Yes, we can ́t" (από 19/5/23). Η σκηνοθέτρια Μαριλένα Κατρανίδου εκκινεί από τις ιδέες του φιλοσόφου Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν για την "κοινωνία της κόπωσης" και από το φαινόμενο του burn-out του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου και ερευνά την απόσταση από τον αυτοματισμό στον αυθορμητισμό και από το αδιέξοδο στο παιχνίδι, με μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση αφιερωμένη στις κινήσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Διδώς Γκόγκου, η κίνηση του Χρήστου Στρινόπουλου, η μουσική του Δήμου Βρίζα και οι φωτισμοί της Ελένης Χούμου. Ερμηνεύουν οι: Μπάμπης Γαλιατσάτος, Άρης Μπαλής, Μάριο Μπανούσι, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη και Αλεξάνδρα Χασάνι.

Goodbye, Lindita

Early Bird - Προσφορά εισιτηρίων 

Για 7 ημέρες, από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 12.00, έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις 00.00, τα εισιτήρια  για τα έργα της Κεντρικής Σκηνής, της Σκηνής "Νίκος Κούρκουλος", της Σκηνής "Μαρίκα Κοτοπούλη" και της Σκηνής "Κατίνα Παξινού" προσφέρονται με 10 ευρώ έκαστο, εξαιρουμένης της διακεκριμένης ζώνης. Για τα έργα της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες λόγω του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.

Συνεργασίες

Σύμπραξη με το Θέατρο Τέχνης

Το Εθνικό συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα δραματουργού. Οι δύο ιστορικοί θεατρικοί οργανισμοί που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του Ιάκωβου Καμπανέλλη ως ενός από τους κορυφαίους δραματουργούς της σύγχρονης ελληνικής γραφής, θα συνεργαστούν για να τιμήσουν από κοινού τον σημαντικό Έλληνα συγγραφέα. Στο πλαίσιο αυτό θα παιχτεί στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια", σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα (από 28/10). Παράλληλα, στο Εθνικό Θέατρο, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κτηρίου Τσίλλερ, θα πραγματοποιηθεί Βραδιά μνήμης στις αρχές Δεκεμβρίου 2022, με θέμα τις παραστάσεις του Ιάκωβου Καμπανέλλη που έχουν ανέβει στο παρελθόν στα δύο θέατρα, σε κοινή επιμέλεια των δύο θεατρικών οργανισμών και με τη συνεργασία της Κατερίνας Καμπανέλλη.

Συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για το ανέβασμα της παράστασης "Συνέβη στην Ελλάδα", μια σειρά από επτά σκηνικές δράσεις- παραστάσεις, με σκοπό να προκύψει μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τη σημερινή ταυτότητα του νεοελληνικού κράτους, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου (Φουαγιέ ΔΘΠ, 2023).

Yes we can't

Δράσεις - Κύκλοι συζητήσεων

Το Εθνικό Θέατρο οργανώνει φέτος μια σειρά από συζητήσεις πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και την τέχνη. Η πρώτη συζήτηση που θα ανοίξει αυτόν τον κύκλο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στην Κεντρική Σκηνή, στο κτήριο Τσίλλερ, με θέμα: "Το ελληνικό θέατρο στην εποχή του #MeToo". Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος και οι εξής ομιλητές και ομιλήτριες: η ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτρια Φένια Αποστόλου, η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Γιώργος Καπουτζίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου "Προσκήνιο" Δημήτρης Καραντζάς, η τραγουδίστρια και ηθοποιός Ίντρα Κέιν, η ηθοποιός Ρένια Λουιζίδου, ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Σπύρος Μπιμπίλας, η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δραματουργός και σύμβουλος καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Σοφία Ευτυχιάδου.

Τα εικαστικά των παραστάσεων δημιούργησε ο Σάκης Στριτσίδης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θεατρικές πρεμιέρες της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24/4 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟς ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟς
18/04/2024

Updated | Ίσα που προλαβαίνεις αυτές τις 24 θεατρικές παραστάσεις

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε έργα για κάθε γούστο που κατεβάζουν αυλαία την εβδομάδα 18 έως 24 Απριλίου.

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση για την απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά που θα ολοκληρωθεί με ένα ατμοσφαιρικό live από τον καταξιωμένο Σταύρο Λάντσια.

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.