Οι Elephas tiliensis σκηνοθετούν τη "Νύχτα της κουκουβάγιας"

Ένα αμφίρροπο "παιχνίδι", με θέμα τη ζωή και το θάνατο είναι "Η νύχτα της κουκουβάγιας" του Γιώργου Διαλεγμένου και ανεβαίνει στην Κάμιρο από τους Elephas tiliensis.

Η νύχτα της κουκουβάγιας

Το πλέον αισιόδοξο μήνυμα αυτής της χρονιάς το φέρνει η απόφαση πολλών θιάσων να εντάξουν στο ρεπερτόριό τους έργα ελληνικά, έργα δόκιμων θεατρικών συγγραφέων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων. Η ομάδα Elephas tiliensis του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου μετά την εκρηκτική "Σεροτονίνη" του Μισέλ Ουελμπέκ ανεβάζει στον πολυχώρο Κάμιρο τη συγκλονιστική "Νύχτα της κουκουβάγιας" του Γιώργου Διαλεγμένου, του δραματουργού που με κάθε νέο έργο του, κατορθώνει να ξαφνιάζει με την ελευθερία των θεματικών του συλλήψεων και με τη δραματουργική δομή των έργων του. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Αγαρτζίδη, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρία Γκιώνη, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Έκτορα Λυγίζο και Θεοδώρα Τζήμου και είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.  

Η νύχτα της κουκουβάγιας

Το νυχτοπούλι που όλα τα βλέπει, η κουκουβάγια χρησιμοποιείται συμβολικά από τον Διαλεγμένο στον τίτλο του έργου, ενώ συμβολικό είναι και το κεντρικό πρόσωπο του έργου, ένας υπάλληλος οστεοφυλακίου, που κατανάλωσε τη ζωή του στην ταξιθεσία οστών και φωτογραφιών νεκρών. Ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα θα είναι η αφορμή για να περάσει κι αυτός στον Κάτω Κόσμο. Εκεί τον περιμένει η Πελαγία, πρώην ερωμένη του, η οποία αυτοκτόνησε εξαιτίας του. Η Πελαγία λατρεύει τις κουκουβάγιες. Ως άλλη Λώρα του "Γυάλινου Κόσμου" συλλέγει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Όταν έρχεται η ώρα της κατάβασης  του πρώην εραστή της στον Κάτω Κόσμο, ακόμα και στο βαθύτερο σκοτάδι, το μυθικό νυχτοπούλι θα δει τα πάντα".

Η νύχτα της κουκουβάγιας

Μνήμες θαμμένες στα κατάβαθα του νου και της ψυχής καίνε τη συνείδησή του, κραυγάζουν το τέλος μιας συμβιβασμένης ζωής….Η παράσταση των Elephas tiliensis εστιάζει στην Παύση μέσα στον χρόνο, στη στιγμή που ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με τις επιλογές και τις ενοχές του, στη στιγμή που αναστοχάζεται για να επουλώσει το τραύμα του παρελθόντος, διεκδικώντας ένα ζωντανό παρόν. Η "Νύχτα της κουκουβάγιας" είναι μια "παράσταση-αλληγορία για τη ζωή και τον θάνατο, σκληρή και σαρκαστική, για την αναπόφευκτη στιγμή που κάθε άνθρωπος αντικρίζει το σκοτάδι του παρελθόντος του· για την κάθαρση που το σκοτάδι φέρνει στο παρόν του".

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Το πολυταξιδεμένο "Lemon" γιορτάζει 6 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ παρουσιάζεται η πρωτότυπη, χειροποίητη παράσταση απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900 που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα περισσότεροι από 16.000 θεατές, σε μια ξεχωριστή βραδιά με τη συνοδεία του Σταύρου Λάντσια σε ένα ατμοσφαιρικό live.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Generation lost

Η "χαμένη γενιά" των millennials διεκδικεί τη φωνή της σε ένα θεατρικό έργο που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δικές τους μαρτυρίες. Ανεβαίνει στη σκηνή με δόσεις αυτοαναφορικότητας και φλυαρίας, όχι όμως χωρίς θέρμη και ταλέντο.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Μια συναρπαστική ερμηνεία από τον Αργύρη Ξάφη σε ένα ενδιαφέρον σύγχρονο έργο, που με τη μορφή πολυπρόσωπης αφήγησης, προσεγγίζει ζητήματα ομοφοβίας, βίας και ενοχής μιας κλειστής κοινωνίας.

"The doctor": 11 ακόμη παραστάσεις στο Αμφι-θέατρο

Το συνταρακτικό mind game για τα όρια της πολιτικής ορθότητας και την παντοδυναμία της cancel culture σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου κατεβάζει αυλαία μέσα στον Απρίλιο.

"Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" ανεβαίνει Θεσσαλονίκη

Μετά την επιτυχία στην Αθήνα και το θέατρο Βρετάνια, η παράσταση σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη με τον Άκη Σακελλαρίου στον ρόλο του αντισυμβατικού Τζον Κίτινγκ "μετακομίζει" στη συμπρωτεύουσα.

Updated | "Κήτος": Ο ανέκδοτος μονόλογος του Βαγγέλη Ρωμνιού στο Θέατρο Τέχνης

Ο Ευάγγελος Βογιατζής φέρνει στη σκηνή και ερμηνεύει τον μονόλογο του συγγραφέα του "Χαρτοπόλεμου", που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και κίνηση Φωκά Ευαγγελινού.

Στο "Underground" ο Γιάννης Τσορτέκης υποδύεται έναν μαυραγορίτη που είναι "πρωτεργάτης, επαναστάτης, σύμβολο"

Με αφορμή τις τελευταίες παραστάσεις του θεατρικού όπου πρωταγωνιστεί με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, ο ταλαντούχος ηθοποιός που... "μισήσαμε" πέρσι στο Maestro μιλά στο "α" για τα Βαλκάνια, τον Κουστουρίτσα και την Ελλάδα του σήμερα.