Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού

Αρκετοί δημιουργοί και χορευτές επιδιώκουν τη «συνάντηση» με το κοινό μέσα από διαφορετικές εμπειρίες. Η χορογράφος Ερμίρα Γκόρο μας δίνει μια τέτοια ευκαιρία με την εξαιρετικά πρωτότυπη παράσταση «You».

Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού

Για μια παράσταση χορού που αναζητά τη δύναμή της στην άμεση σχέση με το κοινό μιλά η Ερμίρα Γκόρο στο σημείωμά της για το ολοκαίνουργιο «You», που φέρνει στη σκηνή των Ροών (23-29/1) επτά πολύ καλούς χορευτές, τον Νίκο Καλογεράκη, τη Χαρά Κώτσαλη, τη Δήμητρα Μερτζάνη, τη Σταυρούλα Σιάμου, τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, την ­Αγγελική Στελλάτου και τον Δημήτρη Σωτηρίου.

Όπως δηλώνει η χορογράφος: «Σε μια εποχή θεμελιωδώς “θεαματολογική”, στην οποία ο καθένας μας διεκδικεί την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του κι επιθυμεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, το ζήτημα των προσωπικών επιλογών δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη σχέση του ατόμου με την τέχνη».

Η παράσταση δίνει, λοιπόν, σε κάθε θεατή τη δυνατότητα να παίξει με τους όρους ενός πρωτότυπου «παραστασιακού παιχνιδιού». Πώς; Ένα άτομο θα εισέρχεται στο χώρο, θα επιλέγει τη μουσική, το θέμα της χορογραφίας και τους χορευτές που επιθυμεί να δει επί σκηνής. Μια «κατά παραγγελία» παράσταση που θέλει να παρακάμψει το προσχεδιασμένο, επιχειρώντας τη δυνατή επαφή του θεατή με το έργο τέχνης και, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος, η όλη ιδέα χαρακτηρίζεται από μια καινοτομία που αυτήν τη στιγμή λείπει από την αθηναϊκή χορευτική σκηνή και συντονίζεται με το αίτημα για την αναζήτηση των κωδίκων του θεάτρου και του χορού της νέας εποχής.

Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού - εικόνα 1

Η αλβανικής καταγωγής Ερμίρα Γκόρο στην οποία ανήκει η ιδέα του «You» δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών το «A quiet voice» (2014), στο οποίο μετανάστες και γηγενείς διασταυρώθηκαν σε ένα ιδιότυπο τελετουργικό με θέμα τις χαμένες πατρίδες, και το «After party» (2016), μια σόλο περφόρμανς της Αγγελικής Στελλάτου γύρω από τις συνειδητοποιήσεις που συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου.

Η Γκόρο, μετά την αποφοίτησή της από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ακολουθώντας το ρεύμα του σύγχρονου χορού και του contact improvisation, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έμεινε οκτώ χρόνια χωρίς όμως να χάσει την επαφή της με την Ελλάδα. Μέσα σε εκείνη την οκταετία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο «T.E.L.O.S.» της Τζένης Αργυρίου και του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που παρουσιάστηκε στην ενδέκατη World Biennale το 2003 κι εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Το 2007 έκανε ένα εκπληκτικό σόλο ως άβαταρ στη multimedia παράσταση «See you in Walhalla» των Τζένης Αργυρίου, Ζωής Χατζηαντωνίου και Ας Μπουλάγεφ. Την ίδια χρονιά σημαντικός σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία με την ομάδα DV8 Physical Theatre του Λόιντ Νιού­σον στην παράσταση «To be straight with you» αλλά και στο εξαιρετικό «Can we talk about this?», που είδαμε πριν από επτά χρόνια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες

YOU

  • Χορευτική performance
  • Διάρκεια: 35 '

Η καταξιωμένη χορογράφος και performer ενθαρρύνει τον θεατή να γίνει δημιουργός της δικής του εμπειρίας, επιλέγοντας τη μουσική, τις θεματικές και τους χορευτές που επιθυμεί να δει επί σκηνής.

Ροές

Ιάκχου 16

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
24/04/2024

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.

Ζουζέπ Μαρία Μιρό: "Η προσπάθειά ενός σώματος να απελευθερωθεί είναι ήδη μια μορφή ελευθερίας"

Στην Καταλονία μας μετέφερε νοερά η συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα του μονολόγου "Το πιο όμορφο σώμα που έχει υπάρξει ποτέ σε αυτό το μέρος" που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης στο Θησείον. Μάθετε όλα όσα είπαμε μαζί του για την ομορφιά, την επιθυμία αλλά και την αφιέρωση της ελληνικής μετάφρασης στ@ δολοφονημέν@ Ζακ Κωστόπουλο/Zackie Oh.

Θέατρο Κάτω Από Τη Γέφυρα: Αυτές είναι οι τρεις παραστάσεις του που κατεβάζουν αυλαία

Μία φουτουριστική παράσταση αλλά και δύο έργα που απευθύνονται στους μικρούς θεατές ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον χώρο την Κυριακή των Βαΐων.

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου: Ολοκληρώθηκε η σημαντική πρωτοβουλία της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Oι φοιτήτριες σκηνοθεσίας Γεωργία Διάκου, Αριάδνη Ζούπινα, Αλεξία Παραμύθα και Ειρήνη Σεβαστοπούλου, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου στην Ελευσίνα, μιλούν στο "α".

Δήμος Αβδελιώδης: "Στο θέατρο πάμε πρωτίστως για να νιώσουμε"

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης μιλά στο "α" με αφορμή την "Απολογία του Σωκράτη" που ανεβάζει στην αρχαία ελληνική γλώσσα (26-27/4) αλλά και το "Όνειρο στο κύμα / Έρως ήρως" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (29/4), που παρουσιάζονται στη νέα θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά του στο ιστορικό Studio New Star Art Cinema.