Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού

Αρκετοί δημιουργοί και χορευτές επιδιώκουν τη «συνάντηση» με το κοινό μέσα από διαφορετικές εμπειρίες. Η χορογράφος Ερμίρα Γκόρο μας δίνει μια τέτοια ευκαιρία με την εξαιρετικά πρωτότυπη παράσταση «You».

Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού

Για μια παράσταση χορού που αναζητά τη δύναμή της στην άμεση σχέση με το κοινό μιλά η Ερμίρα Γκόρο στο σημείωμά της για το ολοκαίνουργιο «You», που φέρνει στη σκηνή των Ροών (23-29/1) επτά πολύ καλούς χορευτές, τον Νίκο Καλογεράκη, τη Χαρά Κώτσαλη, τη Δήμητρα Μερτζάνη, τη Σταυρούλα Σιάμου, τον Αλέξανδρο Σταυρόπουλο, την ­Αγγελική Στελλάτου και τον Δημήτρη Σωτηρίου.

Όπως δηλώνει η χορογράφος: «Σε μια εποχή θεμελιωδώς “θεαματολογική”, στην οποία ο καθένας μας διεκδικεί την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του κι επιθυμεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, το ζήτημα των προσωπικών επιλογών δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη σχέση του ατόμου με την τέχνη».

Η παράσταση δίνει, λοιπόν, σε κάθε θεατή τη δυνατότητα να παίξει με τους όρους ενός πρωτότυπου «παραστασιακού παιχνιδιού». Πώς; Ένα άτομο θα εισέρχεται στο χώρο, θα επιλέγει τη μουσική, το θέμα της χορογραφίας και τους χορευτές που επιθυμεί να δει επί σκηνής. Μια «κατά παραγγελία» παράσταση που θέλει να παρακάμψει το προσχεδιασμένο, επιχειρώντας τη δυνατή επαφή του θεατή με το έργο τέχνης και, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος, η όλη ιδέα χαρακτηρίζεται από μια καινοτομία που αυτήν τη στιγμή λείπει από την αθηναϊκή χορευτική σκηνή και συντονίζεται με το αίτημα για την αναζήτηση των κωδίκων του θεάτρου και του χορού της νέας εποχής.

Στο «You» φτιάχνεις εσύ μία tailor-made παράσταση χορού - εικόνα 1

Η αλβανικής καταγωγής Ερμίρα Γκόρο στην οποία ανήκει η ιδέα του «You» δεν είναι τυχαία περίπτωση. Έχει παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Αθηνών το «A quiet voice» (2014), στο οποίο μετανάστες και γηγενείς διασταυρώθηκαν σε ένα ιδιότυπο τελετουργικό με θέμα τις χαμένες πατρίδες, και το «After party» (2016), μια σόλο περφόρμανς της Αγγελικής Στελλάτου γύρω από τις συνειδητοποιήσεις που συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου.

Η Γκόρο, μετά την αποφοίτησή της από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, ακολουθώντας το ρεύμα του σύγχρονου χορού και του contact improvisation, ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έμεινε οκτώ χρόνια χωρίς όμως να χάσει την επαφή της με την Ελλάδα. Μέσα σε εκείνη την οκταετία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο «T.E.L.O.S.» της Τζένης Αργυρίου και του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που παρουσιάστηκε στην ενδέκατη World Biennale το 2003 κι εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στις τελετές έναρξης και λήξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

Το 2007 έκανε ένα εκπληκτικό σόλο ως άβαταρ στη multimedia παράσταση «See you in Walhalla» των Τζένης Αργυρίου, Ζωής Χατζηαντωνίου και Ας Μπουλάγεφ. Την ίδια χρονιά σημαντικός σταθμός στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία με την ομάδα DV8 Physical Theatre του Λόιντ Νιού­σον στην παράσταση «To be straight with you» αλλά και στο εξαιρετικό «Can we talk about this?», που είδαμε πριν από επτά χρόνια στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες

YOU

  • Χορευτική performance
  • Διάρκεια: 35 '

Η καταξιωμένη χορογράφος και performer ενθαρρύνει τον θεατή να γίνει δημιουργός της δικής του εμπειρίας, επιλέγοντας τη μουσική, τις θεματικές και τους χορευτές που επιθυμεί να δει επί σκηνής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Αποκλειστικό: Τον "Πουπουλένιο" σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης την επόμενη σεζόν

Το Σύγχρονο Θέατρο ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, όπου παίζουν οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Αλέκος Συσσοβίτης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/07/2024

Το "Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον" έρχεται δυναμικά για τρίτη σεζόν

Η παράσταση των C for Circus με θέμα το sex trafficking, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η Βαλέρια Δημητριάδου, επανέρχεται στο θέατρο Άνεσις.

Αποκλειστικό: Demy, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου και Ιαν Στρατής πρωταγωνιστούν στο "Ωραία μου κυρία" της Θέμιδας Μαρσέλλου

Μαθαίνουμε τα λαμπερά ονόματα που θα αποτελέσουν τον θίασο της νέας λαμπερής παραγωγής που ετοιμάζει η σκηνοθέτρια στο θέατρο Παλλάς.

"Τι Ομάδα Είσαι Ρε;": Μια παράσταση που σκοράρει κατά της οπαδικής βίας

Η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση παρουσιάζει μια καθηλωτική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου, ανοίγοντας διάλογο για το φαινόμενο της οπαδικής βίας στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Η "Ιφιγένεια των Ταύρων" στο Γεντί Κουλέ

Η νέα παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή έρχεται στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, συνδέοντας μια Ιφιγένεια, έναν Πυλάδη, έναν Ορέστη και κάποιον Άντον Τσέχοφ σε ένα άχρονο αντάμωμα.

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η νέα παράσταση που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης

Στη Ρωσία θα μας μεταφέρει από τον Οκτώβριο η παράσταση που σκηνοθετεί ο ταλαντούχος καλλιτέχνης, με τον θίασο να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Μιχάλη Οικονόμου, τον Παντελή Δεντάκη και τον Σταύρο Σβήγκο.

Ο "Γιοσίρου Γιαμαγκούσι" μάς δίνει ραντεβού από Οκτώβριο

Η παράσταση σε κείμενο του Γιάννη Κεντρωτά και σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου -κάτι ανάμεσα σε μαύρη κωμωδία και αστυνομικό θρίλερ- επιστρέφει στο Olvio.