Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα

Θεατρόφιλοι ετοιμαστείτε, η νέα σεζόν ξεκινά.

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα

«Το τάβλι»

Η παρτίδα που έστησε ο Δημήτρης Κεχαΐδης παίζεται εδώ και 46 χρόνια από διαφορετικούς θεατρικούς ταβλαδόρους που κάθε φορά, λίγο ως πολύ, μας αποκαλύπτουν τα χαρίσματα αυτού του έργου που φωτίζει υποδειγματικά τα αστικοποιημένα στρώματα και τους περιθωριακούς τύπους της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνίας. Ο Πέρης Μιχαηλίδης σκηνοθετεί και παίζει μαζί με τον Φίλιππο Σοφιανό, στο Faust από την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

«Η απειλή»

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 1

Ένα ζευγάρι στήνει αυτί για να ακούσει όλα όσα συμβαίνουν στα διπλανά διαμερίσματα και σταδιακά μετατρέπει το σπίτι του σε οχυρό υπό το φόβο των αγνώστων και αλλοδαπών γειτόνων. Η λογική υποχωρεί για να κυριαρχήσει το παράλογο στο βραβευμένο έργο της Άρτεμης Μουστακλίδου, που μιλά για τη γέννηση του φασισμού. Παίζεται στο Από Μηχανής σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη με διπλή διανομή: Αιμιλία Βάλβη και Παναγιώτης Παπαϊωάννου (από 24 Σεπτεμβρίου), Άννα Ελεφάντη, Θοδωρής Σκυφτούλης (από 26 Νοεμβρίου).

«Μενεξέδες και ζουμπούλια»

Οι πρεμιέρες που ξεχωρίζουμε αυτήν την εβδομάδα - εικόνα 2

Με τον υπότιτλο «Μια παράσταση γι’ αυτό που μένει» σκηνοθετεί το έργο του ο Νότης Παρασκευόπουλος, που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα της στερεοτυπικής εικόνας που έχουμε για την τρίτη ηλικία. Το υλικό της παράστασης προέκυψε από ιστορίες που αφηγήθηκαν άνθρωποι που φιλοξενούνται σε γηροκομεία, ανάμεσά τους και κάποιοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και άνοια. Παίζουν: Γ. Αννούσης, Μ. Κουτρούμπα, Μ. Κωστής, Κ. Μαλτέζου κ.ά.. Η παράσταση θα παίζεται στο Θέατρο Θησείον, από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Μενεξέδες και Ζουμπούλια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Στην αίθουσα αναμονής κάποιου αεροδρομίου πέντε ηλικιωμένοι επιδίδονται σε ένα περίτεχνο γαϊτανάκι αναμνήσεων.

Το τάβλι

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 60 '

Σημαντικό έργο του νεοελληνικού θεάτρου για το σύμπλεγμα μαγκιάς και κουτοπονηριάς δύο τύπων που πασχίζουν να πιάσουν την καλή.

Η απειλή

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 75 '

Σύγχρονη δυστοπία για τη γέννηση του φασισμού στους κόλπους μιας οικογένειας. Βραβευμένο από το υπουργείο Πολιτισμού με το Α΄ Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς (2012).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 6 έως 12/10 και ξεχωρίζουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
06/10/2022

Οι παίχτες

Φουλ του άσου σε αυτό το εκρηκτικό ανέβασμα της κωμωδίας του 19ου αιώνα, που αναδεικνύει τη γοητεία της απάτης και της παραπλάνησης μέσα από μια ιστορία χαρτοπαιξίας με συνεχείς ανατροπές.

Η μηχανή του Τούρινγκ

Μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ρόλο του μαθηματικού που έσπασε τον κώδικα των Ναζί και έπειτα καταδικάστηκε για την ομοφυλοφιλία του σε μια εξαιρετική παράσταση πολλαπλής σημασίας.

Αντιγόνη

Σημαντικές ερμηνείες, σκηνοθετική δουλειά ουσίας πάνω στο ειρωνικό έργο του Γάλλου δραματουργού και μια παράσταση που τολμάει να ακολουθήσει ένα δρόμο όχι απαραίτητα εύφορο, αλλά που εδώ δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος.

"Καλιγούλας": Νέες φωτογραφίες από την παράσταση του Τσέζαρις Γκραουζίνις

Οραματιστής του θεάτρου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις δίνει τη δική του εκδοχή βασισμένος στον "Καλιγούλα" του Αλμπέρ Καμύ, σε μια φιλοσοφική stand up κωμωδία που σταδιακά μετατρέπεται σε πολιτικό θρίλερ.

"Νυχιάνγκ" στο Πορεία για δεύτερη χρονιά

Η σκοτεινή κωμωδία της Ευαγγελίας Γατσωτή επιστρέφει για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου.

Το Δηπεθε Κέρκυρας έρχεται στο 104

Το ραντεβού του με το αθηναϊκό κοινό ανανεώνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας με δύο παραστάσεις που γνώρισαν μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.